Ελλάδα|20.07.2022 10:46

Φωτιά: Μάχη σε 5 σημεία της Αττικής εν μέσω σφοδρών ανέμων - Αυτοκτονία ηλικιωμένου, εγκαυματίες και καμένα σπίτια

Newsroom

Τον απόλυτο εφιάλτη ζει από το απόγευμα του Σαββάτου η Αττική καθώς οι φλόγες καίνε μία έκταση που υπολογίζεται σε 7 χιλιάδες στερέματα και στο διάβα τους καταστρέφουν κατοικίες και τεράστια δασική έκταση. Τα μέτωπα είναι ενεργά σε Γέρακα, Ανθούσα, Παλλήνη, Διώνη και εκατέρωθεν της λεωφόρου Μαραθώνος, ενώ ακόμα δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια πόσα είναι τα οικήματα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά.

Οι άνεμοι που πνέουν στην Αττική είναι πολύ ισχυροί με αποτέλεσμα η φωτιά να κινείται με τεράστια ταχύτητα και να ξεπηδούν συνεχώς νέες εστίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ριπές των ανέμων έφτασαν ακόμα και τα 113 χλμ/ ώρα πριν από λίγες ώρες. Έτσι το έργο των πυροσβεστών γίνεται πολύ δύσκολο καθώς τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν στοχευμένα, ενώ και οι επίγειες δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν φλόγες που ξαφνικά φουντώνουν.

Το ακόμα περισσότερο ανησυχητικό είναι το ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων οι άνεμοι δεν αναμένεται να κοπάσουν καθόλου τουλάχιστον μέχρι και το απόγευμα.

Έμφαση δίνεται στη νοτιοδυτική πλευρά της πυρκαγιάς, στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων του οργανισμού αστικών συγκοινωνιών Αττικής και νοτιοανατολικά επίσης στα όρια με την Αττική Οδό, πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ και προσέθεσε ότι ταυτόχρονα καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την προστασία όλου του αστικού ιστού που βρίσκεται εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς.

Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο "Όλυμπος" για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 5 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πεντέλης και στην Αττική Οδό. Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο.

Αυτοκτόνησε 84χρονος στην Ανθούσα

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστή η τραγική είδηση ότι 84χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε ότι το σπίτι του είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, άνδρας είχε εκκενώσει το σπίτι του όταν έλαβε το σχετικό μήνυμα από το 112 και όταν γύρισε βρήκε την περιουσία του καταστραμμένη από τις φλόγες. Ο 84χρονος πήρε ένα περίστροφο όπλο και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Λίγες ώρες αργότερα συγγενείς και φίλοι που έψαχναν τον άνδρα βρήκαν τη σορό και ειδοποίησαν τις Αρχές, που όταν έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Η σύζυγος του άνδρα δίνει κατάθεση αυτή την ώρα στην Αστυνομία, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας επέστρεψε μόνος του στο σπίτι. Στη γειτονιά μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον άνδρα ο οποίος δεν άντεξε από τη νέα καταστροφή.

Τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα

Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκάυματα και αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Κρατικού Νοσομείου, Γ. Γεννηματάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην εφημερία της, προσήλθαν συνολικά τρεις ασθενείς που αφορούσαν την Πλαστική Χειρουργική, από τη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη.

  • O ασθενής Μ.Ε. ετών 54 προσήλθε με ιδίο μέσο από την πυρκαγιά στο Γέρακα, με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, κυρίως επιπολής και κατά τόπους εν τω βάθει μερικού πάχους, που αφορούσαν το πρόσωπο, άνω και κάτω άκρα άμφω, και κορμό. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθερή.
  • Ασθενής Α.Ν. θήλυ, 28 ετών, από την περιοχή της Πεντέλης, προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού, και μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή στο Γ.Ν Σωτηρία για πνευμονολογική εκτίμηση λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο Γ.Ν Σωτηρία.
  • Ασθενής Β.Γ. άρρεν 35 προσήλθε με ΕΚΑΒ από τη Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων εν τω βάθει μερικού πάχους συνολικής επιφανείας 18%, σε κεφαλή, ΑΡ βραχίονα, ΔΕ κνήμη, και ΑΡ κάτω άκρο. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

Οκτώ εκκενώσεις

Μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 8 μηνύματα, με το τελευταίο να φτάνει στα κινητά στις 05:22. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή.

Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας, στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, στις 02:00 για εκκένωση της περιοχής της Πεντέλης, στις 02:50 για εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Γέρακα, στις 04:30 για εκκένωση στις περιοχές Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης και στις 05:22 για τις περιοχές Παλλήνη και Νέα Παλλήνη.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μέγιστη ετοιμότητα. Στο ίδρυμα Μητέρα έχουν προληπτικά μεταφερθεί, 35 παιδιά από το Νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Τι να κάνουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα - Εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική, από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το βράδυ της Τρίτης, 19 Ιουλίου, και δεν είναι λίγοι οι πολίτες του Λεκανοπεδίου που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος η πρόεδρος της ένωσης πνευμονολόγων, Μάτα Τσικρικά, «από το πρωί έχουμε δεχτεί πάρα πολλές κλήσεις από πολίτες που, είτε επιχειρούν στη φωτιά είτε βρίσκονται κοντά στα μέτωπα που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα».

Η ίδια, στη συνέχεια, μοιράστηκε με τους τηλεθεατές του Open κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπίσουν την πιθανή δυσφορία που μπορεί να νιώσουν. «Το πρώτο και κυριότερο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», είπε, και συμπλήρωσε ότι, οι πολίτες που συνηθίζουν να αθλούνται, δεν πρέπει «σε καμία περίπτωση να μη βγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, να αθληθούν».

Αν, ωστόσο, χρειαστεί να μετακινηθεί κανείς, θα πρέπει να το κάνει «με αυτοκίνητο, τα παράθυρα του οποίου θα πρέπει να είναι κλειστά, να έχουν βάλει κλιματισμό και την εσωτερική κατανάλωση του αέρα». Η κυρία Τσικρικά ζήτησε από τους πολίτες να «προσπαθήσουν να αποφύγουν την οποιαδήποτε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον», ενώ, όσοι βρίσκονται πολύ κοντά στις περιοχές που καίγονται, «καλό θα είναι να βρίσκονται σε ένα δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο, με τα παράθυρα και τις πόρτες τους κλειστές».

Τι να κάνουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες

Τέλος, η κυρία Τσικρικά,  επισήμανε ότι «Είναι πολύ σημαντικό όσοι ανήκουν στις ευπαθείς και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και θηλάζουσες) να απομακρυνθούν από αυτές τις περιοχές. Αν παρουσιάσουν συμπτώματα με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ή ακόμα και ζάλη, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους. Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτικά προβλήματα του αναπνευστικού, όπως η ΧΑΠ, ή το βρογχικό άσθμα, θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον πνευμονολόγο τους γιατί πιθανά θα χρειαστεί να τροποποιήσουν την φαρμακευτική αγωγή τους».

Πρόγνωση Μαρουσάκη: Πιο δύσκολη η σημερινή μέρα

Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος στην αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το βράδυ της Τρίτης, 19 Ιουλίου, στην Πεντέλη. Σύμφωνα με την πρόγνωση του Κλέαρχου Μαρουσάκη και σήμερα, Τετάρτη, οι άνεμοι θα παραμείνουν θυελλώδεις (έως και 8 μποφόρ), δυσχεραίνοντας το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Δύσκολη αναμένεται να είναι και η αυριανή μέρα, ωστόσο, προβλέπεται και σταδιακή εξασθένιση των ανέμων.

Συμβάλλει και ο στρατός

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) ενημέρωσε ότι πέντε αεροπλάνα Καναντέρ διατίθενται για την κατάσβεση της φωτιάς στην Πεντέλη. Εξάλλου, από χθες, έχουν τεθεί στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος δύο ομάδες «Δευκαλίων» από την 2η Μοίρα Αλεξιπτωτιστών και το 575 Τάγμα Πεζοναυτών και δύο τροχοφόροι φορτωτές.

Επιπλέον, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 6 ομάδες με συνολικά 61 άτομα, ενώ υπάρχουν 13 μηχανήματα με το υποστηρικτικό προσωπικό τους στο 725 Τάγμα Μηχανικού. Ακόμη, είναι διαθέσιμα 28 λεωφορεία των 50 θέσεων αλλά και 20 minibus των 6 έως 14 θέσεων.

Επιπρόσθετα, σε δίωρη ετοιμότητα βρίσκονται στο Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) 90 άτομα, στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) 30 άτομα καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) άλλα 30 άτομα.

Την ίδια ώρα, έπειτα από αίτημα του Πυροσβεστικού Σώματος, οι Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε 7 επιπλέον περιπολίες σε Πάρνηθα (δύο από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου και δύο από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας) και Υμηττό (δύο από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και μια από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

θάνατοςπυρκαγιάειδήσεις τώραΠεντέληφωτιάτραυματίες