Ελλάδα|20.07.2022 14:00

Φωτιά: Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Αττική - Οι άνεμοι θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες, φόβοι για αναζωπυρώσεις

Newsroom

Το πύρινο μέτωπο που κατακαίει την Αττική από το απόγευμα της Τρίτηςαρχίζει να εξασθενεί μετά από 21 περίπου ώρες, δίνεται όμως μεγάλη μάχη από την Πυροσβεστική ώστε οι μικρότερες εστίες της φωτιάς που παραμένουν ενεργές να περιοριστούν ακόμα περισσότερο και να μην υπάρξει ξανά ένα ενιαία ισχυρό μέτωπο.

Αυτή την ώρα εστίες φωτιάς παραμένουν ενεργές σε Διώνη, Δασαμάρι, και κάποιες μικρότερες σε Παλλήνη, Ανθούσα και Ντράφι. Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν αυτή την ώρα παραμένουν ισχυρές, ενώ από αέρος εξακολουθούν να συνδράμουν 19 εναέρια μέσα. Φυσικά οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την κατάσβεση και για τον λόγο αυτό οι δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενο νέων αναζωπυρώσεων.

Το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Θα ενισχυθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Ακόμα περισσότερο αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι τις αμέσως επόμενες ώρες, σύμφωνα με την πρόγνωση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη. O μετεωρολόγος του OPEN τόνισε ότι μέχρι και αργά το απόγευμα θα σημειωθούν έντονοι βόρειοι και βορειανατολικοί άνεμοι (δηλαδή με κατεύθυνση προς τον Αττικό ιστό), οι εντάσεις των οποίων θα προσεγγίζουν στις περιοχές που καίνε τα μέτωπα, ακόμα και τα 7 μποφόρ.

Μέχρι και τις 20:00 αργά το απόγευμα, δηλαδή ούτε μία ώρα πριν την δύση του ηλίου η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει, όμως τις βραδινές ώρες θα υπάρχει μια ουσιαστική -όπως όλα δείχνουν- εξασθένιση των ανέμων.

Θα οδηγηθούμε δηλαδή προς τις βραδινές ώρες με γενικά ήπιο το πεδίο των ανέμων, που δεν αναμένεται να ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ. Επομένως, οι πιο δύσκολες ώρες της ημέρας αναμένεται να είναι οι αμέσως επόμενες, μέχρι δηλαδή και τις 19:00 ή 20:00 το απόγευμα.

Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι η φωτιά δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα, κάτι που συνεπάγεται ότι οι ριπές ανέμων μέσα στο μέτωπο είναι ακόμα ισχυρότερες (έφτασαν ταχύτητα 113 χλμ μέσα στη νύχτα που πέρασε). Επίσης, οι διευθύνσεις της φωτιάς συνεχώς αλλάζουν μέσα στην πυρκαγιά ή να δημιουργούνται στροβιλισμοί, γεγονός που κάνει ακόμα πιο απρόβλεπτη την πορεία της φωτιάς.

Οι εκατοντάδες μικροεστίες της φωτιάς είναι πολύ επικίνδυνο να ξεφύγουν καθώς η ατμόσφαιρα είναι αρκετά ξηρή, οι θερμοκρασίες πολύ υψηλές και οι αυξήσεις της έντασης των ανέμων ξαφνικές. Επομένως, μπορεί να υπάρξει ξαφνική αναζωπύρωση σε οποιοδήποτε μέτωπο.

Κάηκαν σπίτια σε Διώνη και Παλλήνη

Η φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη της Αττικής το απόγευμα της Τρίτης έχει κάψει τα πάντα στο πέρασμά της. Δεκάδες είναι τα καμένα σπίτια σε Παλλήνη, Ανθούσα, Πεντέλη, Ντράφι, Διώνη και Δασαμάρι ενώ ένας άνθρωπος έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε ότι το σπίτι του κάηκε για τρίτη φορά. Τριάντα άτομα έχουν μεταφερθεί με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και 3 άτομα με εγκαύματα, ενώ τεράστια είναι η δασική έκταση που έχει μετατραπεί σε στάχτη.

Όπως μετέδωσε στο OPEN η Μαίρη Γύγου, στη Διώνη υπήρχαν 3 με 4 κατοικίες που τυλίχθηκαν στις φλόγες, ενώ ενεργές εστίες ξεπηδούν συνεχώς ανάμεσα στις κατοικίες. Παρά την εντολή εκκένωσης πολλοί είναι οι κάτοικοι που έχουν επιστρέψει στην περιοχή για να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Το Πανόραμα της Παλλήνης έχει περικυκλωθεί από τις φλόγες, καθώς υπάρχουν πολλές εστίες πυρκαγιάς κοντά στην περιοχή. Όπως μετέδωσε ο Γιάννης Ρήγος, έχουν καταγραφεί ζημιές σε σπίτια, ενώ έντονη είναι η παρουσία του στρατού. Αναζωπύρωση σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα και στο Ντράφι. Ο Γιάννης Ζιάκας που βρίσκεται στο σημείο μετέδωσε ότι δύο ελικόπτερα Ερικσον πέταξαν πολύ χαμηλά μέσα στον οικιστικό ιστό προσπαθώντας να περιρίσουν την νέα εστία φωτιάς, αλλά το έργο τους είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Στο Ντράφι έχουν παραμείνει ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις γιατί ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι μεγάλος, ενώ υπάρχουν εστίες και στην Ανθούσα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ενεργοποίησε την Ομάδα Έκτακτης Δράσης, του Συλλόγου και απέστειλε εθελοντές ιατρούς, με υγειονομικό υλικό για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες στις περιοχές που πλήττονται από την πύρινη λαίλαπα.Παράλληλα τα ασθενοφόρα του ΙΣΑ, θα βρίσκονται στο Δημαρχείο της Πεντέλης. Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν στην τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης 1110.

Οι συνολικές μεταφορές πολιτών από το ΕΚΑΒ

Με Ασθενοφόρα, Κινητές Ιατρικές Μονάδες και Όχημα του ΕΤΙΚ (Ειδικό τμήμα Ιατρικής των Καταστροφών) έχουν διακομισθεί συνολικά 34 ασθενείς σε Νοσοκομεία ενώ έχουν παρασχεθεί πρώτες βοήθειες χωρίς διακομιδή σε 17 πολίτες.

  • Διακομιδές ΕΚΑΒ: Σύνολο: 34

Αναλυτικά:

  • 1 στο Γ. Γεννηματάς,
  • 5 στο Ιπποκράτειο,
  • 23 στον Ερυθρό Σταυρό,
  • 1 στο Σωτηρία,
  • 1 στο ΚΑΤ ενώ 3 Πυροσβέστες με αναπνευστικά & ελαφρείς τραυματισμούς διακομίσθηκαν στο 251 ΓΝΑ

Εκκενώσεις πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
Από τις εκκενώσεις που έγιναν α) από τις Κατοικίες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης «Αρήτη» (Πεντέλης και Τυρνάβου, Γέρακας), β) από το Κέντρο Ειδικών Ατόμων η «Χαρά» (Πωγωνίου 2, Παλλήνη Αττικής) και από την Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων «Εφέστια» (Εθ. Αντιστάσεως 80, Γέρακ το ΕΚΑΒ διακόμισε σε Νοσοκομεία μόνο τους φιλοξενούμενους που είχαν ανάγκη 3 στον οίκο ευγηρίας Θάλπη (Άγιος Στέφανος) ενώ οι υπόλοιποι εκκενώθηκαν με ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας.

Ισχυρές παραμένουν οι επίγειες δυνάμεις καθώς επιχειρούν 485 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και Ρουμάνοι πυροσβέστες. Επιπλέον, έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο "Όλυμπος" για τον συντονισμό των δυνάμεων ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το ΠΣ. Για την αεροπυρόσβεση ήδη επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πεντέλης και στην Αττική Οδό. Συνολικά έχουν γίνει από την ΕΛΑΣ 600 απομακρύνσεις πολιτών προς ασφαλές σημείο.

Αυτοκτόνησε 84χρονος στην Ανθούσα

Λίγο νωρίτερα έγινε γνωστή η τραγική είδηση ότι 84χρονος έβαλε τέλος στη ζωή του όταν είδε ότι το σπίτι του είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το OPEN, άνδρας είχε εκκενώσει το σπίτι του όταν έλαβε το σχετικό μήνυμα από το 112 και όταν γύρισε βρήκε την περιουσία του καταστραμμένη από τις φλόγες. Ο 84χρονος πήρε ένα περίστροφο όπλο και έβαλε τέλος στη ζωή του.

Λίγες ώρες αργότερα συγγενείς και φίλοι που έψαχναν τον άνδρα βρήκαν τη σορό και ειδοποίησαν τις Αρχές, που όταν έφτασαν στο σημείο διαπίστωσαν τον θάνατό του.

Η σύζυγος του άνδρα δίνει κατάθεση αυτή την ώρα στην Αστυνομία, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο άνδρας επέστρεψε μόνος του στο σπίτι. Στη γειτονιά μιλούν με τα καλύτερα λόγια για τον άνδρα ο οποίος δεν άντεξε από τη νέα καταστροφή.

Τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα

Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκάυματα και αναπνευστικά προβλήματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Κρατικού Νοσομείου, Γ. Γεννηματάς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην εφημερία της, προσήλθαν συνολικά τρεις ασθενείς που αφορούσαν την Πλαστική Χειρουργική, από τη πυρκαγιά που ξεκίνησε από την Πεντέλη.

  • O ασθενής Μ.Ε. ετών 54 προσήλθε με ιδίο μέσο από την πυρκαγιά στο Γέρακα, με εκτεταμένα εγκαύματα συνολικής εγκαυματικής επιφάνειας 60% της ολικής επιφάνειας σώματος, κυρίως επιπολής και κατά τόπους εν τω βάθει μερικού πάχους, που αφορούσαν το πρόσωπο, άνω και κάτω άκρα άμφω, και κορμό. Λόγω της σοβαρότητας των εγκαυμάτων ο ασθενής εισήχθη στη Μονάδα Εγκαυμάτων και η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθερή.
  • Ασθενής Α.Ν. θήλυ, 28 ετών, από την περιοχή της Πεντέλης, προσήλθε λόγω εισπνοής καπνού, και μετά τη διενέργεια των ενδεδειγμένων βάσει πρωτοκόλλου εξετάσεων και παρακλινικού ελέγχου, αποφασίστηκε η διακομιδή στο Γ.Ν Σωτηρία για πνευμονολογική εκτίμηση λόγω της φύσης του εισπνευστικού εγκαύματος. Ωστόσο η ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως την διακομιδή της με ΕΚΑΒ και ανέφερε ότι θα μεταβεί από τους συνοδούς της στο Γ.Ν Σωτηρία.
  • Ασθενής Β.Γ. άρρεν 35 προσήλθε με ΕΚΑΒ από τη Πεντέλη λόγω θερμικών εγκαυμάτων εν τω βάθει μερικού πάχους συνολικής επιφανείας 18%, σε κεφαλή, ΑΡ βραχίονα, ΔΕ κνήμη, και ΑΡ κάτω άκρο. Έγινε σύσταση για εισαγωγή στην κλινική Πλαστικής Χειρουργικής ωστόσο ο ασθενής αρνήθηκε ενυπογράφως και θα προσέλθει σήμερα για επανεξέταση στο εξωτερικό ιατρείο Πλαστικής Χειρουργικής.

Οκτώ εκκενώσεις

Μέσω του 112 έχουν εκδοθεί 8 μηνύματα, με το τελευταίο να φτάνει στα κινητά στις 05:22. Συγκεκριμένα, στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης, Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή.

Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι, στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας, στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι, στις 02:00 για εκκένωση της περιοχής της Πεντέλης, στις 02:50 για εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Γέρακα, στις 04:30 για εκκένωση στις περιοχές Βούλα Πικερμίου και Πανόραμα Παλλήνης και στις 05:22 για τις περιοχές Παλλήνη και Νέα Παλλήνη.

Τα εφημερεύοντα νοσοκομεία της περιοχής και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί προληπτικά σε μέγιστη ετοιμότητα. Στο ίδρυμα Μητέρα έχουν προληπτικά μεταφερθεί, 35 παιδιά από το Νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, ενώ 36 παιδιά έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Τι να κάνουν οι πολίτες που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα - Εκατοντάδες κλήσεις για βοήθεια

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στην Αττική, από τη μεγάλη φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη από το βράδυ της Τρίτης, 19 Ιουλίου, και δεν είναι λίγοι οι πολίτες του Λεκανοπεδίου που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος η πρόεδρος της ένωσης πνευμονολόγων, Μάτα Τσικρικά, «από το πρωί έχουμε δεχτεί πάρα πολλές κλήσεις από πολίτες που, είτε επιχειρούν στη φωτιά είτε βρίσκονται κοντά στα μέτωπα που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα».

Η ίδια, στη συνέχεια, μοιράστηκε με τους τηλεθεατές του Open κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπίσουν την πιθανή δυσφορία που μπορεί να νιώσουν. «Το πρώτο και κυριότερο να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις», είπε, και συμπλήρωσε ότι, οι πολίτες που συνηθίζουν να αθλούνται, δεν πρέπει «σε καμία περίπτωση να μη βγουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, να αθληθούν».

Αν, ωστόσο, χρειαστεί να μετακινηθεί κανείς, θα πρέπει να το κάνει «με αυτοκίνητο, τα παράθυρα του οποίου θα πρέπει να είναι κλειστά, να έχουν βάλει κλιματισμό και την εσωτερική κατανάλωση του αέρα». Η κυρία Τσικρικά ζήτησε από τους πολίτες να «προσπαθήσουν να αποφύγουν την οποιαδήποτε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον», ενώ, όσοι βρίσκονται πολύ κοντά στις περιοχές που καίγονται, «καλό θα είναι να βρίσκονται σε ένα δροσερό, κλιματιζόμενο χώρο, με τα παράθυρα και τις πόρτες τους κλειστές».

Τι να κάνουν όσοι ανήκουν σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες

Τέλος, η κυρία Τσικρικά,  επισήμανε ότι «Είναι πολύ σημαντικό όσοι ανήκουν στις ευπαθείς και τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες και θηλάζουσες) να απομακρυνθούν από αυτές τις περιοχές. Αν παρουσιάσουν συμπτώματα με βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, ή ακόμα και ζάλη, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν αμέσως με τον γιατρό τους. Οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτικά προβλήματα του αναπνευστικού, όπως η ΧΑΠ, ή το βρογχικό άσθμα, θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον πνευμονολόγο τους γιατί πιθανά θα χρειαστεί να τροποποιήσουν την φαρμακευτική αγωγή τους».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πυρκαγιάπυροσβεστικήΠεντέληφωτιάειδήσεις τώρα