Ελλάδα|25.07.2022 18:59

Φωτιά καίει στη Βάλια Κάλντα από την Τετάρτη: Μόνο τα εναέρια μπορούν να τη σβήσουν - Έκκληση για βοήθεια

Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά στη Βάλια Κάλντα η οποία απειλεί τον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου. Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο δήμος Ζαγορίου κάνουν έκκληση για βοήθεια ζητώντας τη συμβολή εναέριων μέσων και τονίζουν ότι η πυρκαγιά σιγοκαίει από την περασμένη Τετάρτη 20 Ιουλίου.

Η έκκληση από Περιφέρεια και Δήμο

«Μόνο τα ΕΝΑΕΡΙΑ μέσα μπορούν να κατασβέσουν τη φωτιά η οποία σιγοκαίει από την Τετάρτη 20/7 στη Βάλια Κάλντα (πιθανή αιτία: Κεραυνός). Είναι υφέρπουσα και εξαπλώνεται σε ανησυχητικό βαθμό. Βρίσκεται εντός του Εθνικού Πάρκου και θα προκληθεί ανυπολόγιστη βλάβη στο οικοσύστημα της περιοχής.

Το Σάββατο 23/7 κλιμάκιο 15 πεζοπόρων εθελοντών ξεκίνησε από τη Βωβούσα για να συνδράμει τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά το ανάγλυφο, οι μεγάλες κλήσεις και η δυσκολία πρόσβασης καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Διαπίστωση όλων είναι πως πρέπει ΑΜΕΣΑ να αποσταλούν εξειδικευμένα ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ με δυνατότητα επιχείρησης σε αυτές τις δυσπρόσιτες πλαγιές της Βόρειας Πίνδου.

Κάντε κάτι-SOS»

 

Επιχειρεί ένα ελικόπτερο

Σύμφωνα με το epiruspost, η προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς στη Βάλια Κάλντα συνεχίζεται. Η φωτιά είναι έρπουσα και σε σημείο όπου δεν προσεγγίζουν εύκολα πυροσβεστικές δυνάμεις. Η επιχείρηση για την κατάσβεση συνεχίζεται από ελικόπτερο που εδρεύει στα Γιάννινα. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και στην από αέρος επιχείρηση λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής.

 

πυρκαγιάφωτιάειδήσεις τώραΒάλια Κάλντα