Ελλάδα|10.08.2022 11:00

Συνεχίζεται ο σάλος για τα σκουπίδια στο Ναυάγιο Ζακύνθου: Τι είπε στο OPEN ο περιβαλλοντολόγος που δημοσίευσε την φωτογραφία

Newsroom

Μια φωτογραφία από το παγκοσμίου φήμης Ναυάγιο της Ζακύνθου κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και φανερώνει τη γαϊδουριά ορισμένων. Συγκεκριμένα, μπροστά από το Ναυάγιο, φαίνεται ένας σωρός από σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες και άλλα.

Η φωτογραφία από την εμβληματική παραλία προκάλεσε σάλο, και πλείστες αντιδράσεις. Αναρτήθηκε από τον περιβαλλοντολόγο Μιχάλη Μπάκα, στο Facebook, με την εξής λεζάντα: «Ελληνικό καλοκαίρι 2022.. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να πληρώνεις για να πας για λίγες ώρες σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου και να αφήνεις εκεί τα σκουπίδια σου».

«Επισκέφτηκαν την προηγούμενη Τετάρτη την παραλία. Έκανα αυτό που κάνουν χιλιάδες επισκέπτες του νησιού (…) Έμεινα έκθαμβος από την ομορφιά της παραλίας. Εκτός από τα όμορφα τοπία, είδα και τη στοίβα από τα σκουπίδια που έβγαλα φωτογραφία. Ουσιαστικά, όποιος ήθελε να αφήσει τα σκουπίδια του, τα άφηνε σε αυτή τη γωνία», ανέφερε αρχικά ο κ. Μπάκας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN και επεσήμανε πως δεν υπήρχε κάποιος κάδος σκουπιδιών στην παραλία.

Από την πλευρά, του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Ζακύνθου, επεσήμανε πως «αυτό το θέαμα δεν τιμάει κανέναν. (…) Το πληροφορήθηκα αυτό από το διαδίκτυο και με λύπησε πολύ. Σίγουρα αυτή την ευθύνη δεν τη φέρει ο δήμος. Είναι ευθύνη της επιτροπής για την ανάδειξη του ναυαγίου. Τα άτομα της επιτροπής είναι 100% υπεύθυνοι γι αυτό που έγινε. Αυτό έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά». «Όσο καιρό είχε ο δήμος την ευθύνη για την καθαριότητα της παραλίας, δεν είχε συμβεί αυτό», συνέχισε ο Α. Μαρίνος.

Κικίλιας: Αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης η καθαριότητα

Ο Βασίλης Κικίλιας παραδέχθηκε – όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΑΝΤ1 – ότι «Δεν τιμούν την χώρα μας τέτοιες εικόνες», σημειώνοντας παράλληλα ότι έχουν γίνει βήματα για την διατήρηση του τοπίου.

Ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε επίσης ότι είναι προφανές πως το κομμάτι των σκουπιδιών εμπίπτει στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σημείωσε δε ότι το υπουργείο Τουρισμού θα συμβάλλει στην κίνηση της καθαριότητας στο θέμα της Ζακύνθου.

Κοινοπραξία μάζεψε τελικά τα σκουπίδια από το Ναυάγιο

Τελικά, σύμφωνα με το imerazante.gr, η κοινοπραξία «Πόρτο Βρώμη – Μαριές» αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της το περασμένο Σάββατο, καθαρίζοντας την παραλία.

Όπως τονίζει ο τοπικός ισότοπος, απαιτείται ωστόσο η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και Αρχών για να γίνει μία ρεαλιστική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και ένας σοβαρός σχεδιασμός για το μέλλον που θα βασίζεται:

  • στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού
  • την αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών (λιμάνια, μαρίνες, οδικό δίκτυο, αποχετευτικό)
  • την κατασκευή νέων σύγχρονων τουριστικών μονάδων και την αναβάθμιση των μονάδων που ήδη υπάρχουν
  • την εκπαίδευση των ανθρώπινου δυναμικού

Μια φωτογραφία από το παγκοσμίου φήμης Ναυάγιο της Ζακύνθου κάνει το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες και φανερώνει τη γαϊδουριά ορισμένων. Συγκεκριμένα, μπροστά από το Ναυάγιο, φαίνεται ένας σωρός από σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια, συσκευασίες και άλλα.

Μπαλάκι ευθυνών

Νωρίτερα ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης δήλωσε ότι η αρμοδιότητα για το Ναυάγιο ανήκει στο υπουργείο Τουρισμού και όχι στο Δήμο.

«Για το Ναυάγιο υπάρχει Επιτροπή, την οποία έχει τοποθετήσει το υπουργείο Τουρισμού για την σωστή και ομαλή λειτουργία του. Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη και αρμοδιότητα ως προς αυτό το κομμάτι πια. Ουσιαστικά, δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία, ώστε να παρέμβουμε σε κάτι για το Ναυάγιο της Ζακύνθου» είπε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχα και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζακύνθου Σταύρος Κακολύρης, μιλώντας στο grtimes.gr τόνισε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Τουρισμού, ενώ διερωτήθηκε γιατί οι σεκιούριτι που φρουρούν το ναυάγιο δεν ενημέρωσαν την πρόεδρο της αρμόδιας επιτροπής.

«Εμείς ως δήμος δεν έχουμε κάποιο δικαίωμα για να επέμβουμε σε κάτι. Υπάρχει αρμόδια Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την οργάνωση και τον καθαρισμό της παραλίας σε καθημερινή βάση. Η πρόεδρος της Επιτροπής, Παναγιώτα Διονυσοπούλου έχει τοποθετηθεί σεκιούριτι  στο σημείο, οπότε έπρεπε να είχε ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Τουρισμού για το πρόβλημα που υπάρχει με τα σκουπίδια στο Ναυάγιο. Πάντως, πέρσι δεν είχαν σημειωθεί τέτοια περιστατικά, διότι τα σκουπίδια τα μάζευαν τα ίδια τα καραβάκια που ερχόντουσαν. Κι αυτό, διότι μόνο μέσω θαλάσσης μπορεί να το επισκεφτεί κάποιος» είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΖάκυνθοςτουρίστεςσκουπίδιατουρισμόςναυάγιο