Ελλάδα|20.10.2018 13:07

Καιρός: Ερχεται νέο κύμα κακοκαιρίας, ο «Ορέστης»

Newsroom

Οι προβλέψεις του καιρού για τις επόμενες ημέρες είναι κάτι παραπάνω σαφείς: μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα οδηγήσει -στα ανοικτά του Ιονίου, την Κυριακή- στη δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού, το οποίο -μέσα στις επόμενες 48 ώρες- θα κινηθεί προς τα ανατολικά, προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Ο «Ορέστης», λοιπόν, ήδη από το απόγευμα της Κυριακής, θα προκαλέσει τοπικές βροχοπτώσεις και λίγες σποραδικές καταιγίδες σε διάσπαρτες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Τη Δευτέρα, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα περισσότερα ηπειρωτικά τμήματα, με εξαίρεση την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Τα φαινόμενα στο Ιόνιο και στα δυτικά-κεντρικά ηπειρωτικά αναμένονται να είναι κατά τόπους ισχυρά και είναι πολύ πιθανό να συνοδευθούν από χαλαζοπτώσεις.

Ενισχυμένοι άνεμοι εντάσεων έξι έως επτά και τοπικά οκτώ μποφόρ θα πνέουν στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο οι εντάσεις των ανέμων δεν θα ξεπερνούν τα έξι μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά το διήμερο Τρίτης και Τετάρτης, καθώς ο «Ορέστης» θα κινείται προς το Ανατολικό Αιγαίο, βροχές -που, τοπικά, θα έχουν έντονο χαρακτήρα- αναμένεται να εκδηλωθούν σε, σχεδόν, ολόκληρη τη χώρα. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα θαλάσσια και παράκτια τμήματα.

Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Βόρειας Ελλάδας, ενώ πιθανώς την Τετάρτη και σε ορεινά της Κεντρική Ελλάδας, σε υψόμετρα κατά προσέγγιση μεγαλύτερα από 1.900 μέτρα. Πολύ ενισχυμένοι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, ιδιαίτερα στο Αιγαίο όπου τοπικά οι εντάσεις τους θα φτάσουν τα οκτώ με εννέα μποφόρ. Οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με το meteo/ΕΑΑ, βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης. Ωστόσο, αυξημένες είναι οι πιθανότητες νέας υποτροπής του καιρού, προς το τέλος της εβδομάδας.

Αλλά ποιος ήταν ο Ορέστης;

Στην ελληνική μυθολογία, ήταν γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, αδερφός της Ηλέκτρας και της Ιφιγένειας. Μετά τη δολοφονία τού Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και τον Αίγισθο, η Ηλέκτρα τον φυγάδευσε στη Φωκίδα, στον βασιλιά Στρόφιο, που ήταν θείος του. Ύστερα από χρόνια, ο Ορέστης επέστρεψε στις Μυκήνες με τον φίλο και ξάδελφό του Πυλάδη, και εκδικήθηκε τον θάνατο του πατέρα του σκοτώνοντας την Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της. Οι Ερινύες όμως, οι θεές της εκδίκησης, άρχισαν να τον καταδιώκουν μέχρι που έφτασε στην Αθήνα και δικάστηκε στον Άρειο Πάγο, όπου με την ψήφο της θεάς Αθηνάς αθωώθηκε. Για να εξιλεωθεί, ωστόσο, ο Ορέστης θα έπρεπε να φέρει στην Αθήνα το άγαλμα της θεάς Αρτέμιδας από την Ταυρίδα. Στη χώρα των Ταύρων, ο Ορέστης και ο Πυλάδης παραλίγο να θυσιαστούν στον βωμό της θεάς από την ίδια την Ιφιγένεια. Αφού τα δυο αδέρφια αναγνωρίστηκαν, με ένα τέχνασμα που σκαρφίστηκε η Ιφιγένεια, κατάφεραν να ξεφύγουν από τον βασιλιά της χώρας, Θόα, και να γυρίσουν πίσω σώοι στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Ορέστης παντρεύτηκε την Ερμιόνη, κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης.

Και τώρα, πια, θα έρθει στη χώρα μας ως κακοκαιρία.

καιρόςκακοκαιρίαεπιδείνωση καιρούποιος ήταν ο Ορέστης