Ελλάδα|29.08.2022 21:17

ΣΥΡΙΖΑ: «Κομπάρσος» το ΑΣΕΠ στις προσλήψεις των συγκοινωνιακών εταιρειών

Μαρία Λιλιοπούλου

Τη θεσμοθέτηση «ρουσφετολογικών» προσλήψεων στις συγκοινωνιακές εταιρείες της Αθήνας με την επισημοποίηση της παράκαμψης του ΑΣΕΠ, καταγγέλλουν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Κώστας Ζαχαριάδης.

Οι διατάξεις, τις οποίες είχε παρουσιάσει με εκτενές ρεπορτάζ του το «ethnos.gr», περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ΔΕΚΟ που υπάγονται στο υπερταμείο και αφήνουν εκτός ουσιαστικής διαδικασίας το ΑΣΕΠ που αποτελεί ανεξάρτητο φορέα, παραδίδοντας σχεδόν εν λευκώ τις προσλήψεις στα χέρια των διοικήσεων του ΟΑΣΑ, της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ. Οι προκηρύξεις θα φτάνουν στο ΑΣΕΠ μόνο για έλεγχο νομιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο.

Παράλληλα τόσο οι επιτροπές προσλήψεων όσο και αυτές των ενστάσεων θα απαρτίζονται από στελέχη των ίδιων των εταιριών, πράγμα που σημαίνει ότι και ο έλεγχος των ενστάσεων θα γίνεται εσωτερικά από τον φορέα που θα ελέγχει τη διαδικασία από την αρχή μέχρι το τέλος. Ουσιαστικά το ΑΣΕΠ θα έχει τη δυνατότητα μόνο του ελέγχου της νομιμότητας και όχι της ουσίας, καθώς πλέον δε θα έχει το δικαίωμα να εξετάζει τις ενστάσεις ή τους φακέλους των υποψηφίων περιοριζόμενο σε έναν μάλλον τυπικό έως και ...διακοσμητικό ρόλο.

Οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «πρωτοφανή απαξίωση και παράκαμψη του ΑΣΕΠ», η οποία «επιχειρείται για ακόμη μια φορά από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

«Με το νέο «γαλάζιο» νομοσχέδιο, που προωθεί σχεδόν εν κρυπτώ και με fast track διαδικασίες, επιχειρεί να θεσμοθετήσει τις ρουσφετολογικού τύπου προσλήψεις προσωπικού στις ΔΕΚΟ μεταφορών (ΟΑΣΑ, Ο. ΣΥ, ΣΤΑ.ΣΥ. κ.ά.), για τις οποίες θα αποφασίζει η εκάστοτε Διοίκηση των μεταφορικών εταιριών με αδιαφανή και αυθαίρετα κριτήρια», σημειώνει ο κ. Παππάς και ο κ. Ζαχαριάδης.

Προσθέτουν ότι για το ΑΣΕΠ επιφυλάσσουν τον ρόλο του «κομπάρσου» στο πλαίσιο της νομιμοφάνειας, καθώς δεν θα έχει κανέναν απολύτως λόγο στις προσλήψεις, παρά μόνο στον «έλεγχο νομιμότητας», και άρα δεν εξασφαλίζεται κανένα κριτήριο αξιοκρατίας.

«Ό,τι ξεκίνησε το 2020 με τα γνωστά ευτράπελα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θέλει να το συνεχίσει σήμερα. Φυσικά, δεν μπορεί να κρύψει καν την πρόθεση της να εκχωρήσει σταδιακά τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στις ιδιωτικοποιήσεις και σε διάφορες ανώνυμες εταιρείες μέσω της «εταιρικής διακυβέρνησης», τονίζουν.

Και συνεχίζουν: «Για τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης σημασία δεν έχουν ούτε η αξιοκρατία ούτε η αριστεία. Σκοπός της ήταν και είναι να καταστήσει το δημόσιο βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό αποπειράται και τώρα», καταλήγουν.

Τι ορίζει το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τους συγκοινωνιακούς φορείς της Αθήνας

Με ξεχωριστό άρθρο καθορίζεται η διαδικασία προσλήψεων ειδικά για τις συγκοινωνιακές εταιρίες της Αθήνας (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ). Όπως επισημαίνεται, οι προσλήψεις θα διενεργούνται ύστερα από δημόσια προκήρυξη, η οποία καταρτίζεται από τα αρμόδια όργανα της εταιρείας, εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο, ελέγχεται ως προς τη νομιμότητά της από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) και αναρτάται στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Το σχέδιο προκήρυξης αποστέλλεται στο Α.Σ.Ε.Π., το οποίο το εγκρίνει ή το αναπέμπει στην εταιρεία για τροποποίηση και εκ νέου κατάρτιση και υποβολή μέσα σε δέκα εργάσιμες ημέρες.

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας συγκροτούνται τριμελής επιτροπή αξιολόγησης, ανά κατηγορία προσλήψεων, και τριμελής επιτροπή ενστάσεων. Τα μέλη και των δύο επιτροπών προέρχονται αποκλειστικά από το δυναμικό των ίδιων των εταιρειών.

Η επιτροπή αξιολόγησης αποτελείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο ή οριζόμενο από το διοικητικό συμβούλιο διευθυντή οργανικής μονάδας τον γενικό διευθυντή ή διευθυντή αρμόδιο για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και τον γενικό διευθυντή ή διευθυντή της αντίστοιχης οργανικής μονάδας.

Αντίστοιχα η επιτροπή ενστάσεων αποτελείται από τον προϊστάμενο της Νομικής Υπηρεσίας, τον επικεφαλής της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου και έναν προϊστάμενο άλλης οργανικής μονάδας που ορίζεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Η επιτροπή αξιολόγησης αξιολογεί τις αιτήσεις και συντάσσει προσωρινούς πίνακες κατάταξης, τους οποίους αναρτά στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Κατά των πινάκων αυτών μπορεί να ασκηθεί ένσταση μόνο για λόγους νομιμότητας εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα ημερών από την επομένη της ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

Οι ενστάσεις θα εξετάζονται από την επιτροπή ενστάσεων η οποία και καταρτίζει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, που θα αποστέλλει στο Α.Σ.Ε.Π. για έλεγχο εντός της ασφυκτικής προθεσμίας των 10 ημερών. Αν δεν κατατεθούν ενστάσεις κατά του προσωρινού πίνακα, η επιτροπή αξιολόγησης καταρτίζει τον οριστικό πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, τον οποίο αποστέλλει στο Α.Σ.Ε.Π. για έλεγχο επίσης εντός δέκα ημερών από την κατάρτισή του. Το Α.Σ.Ε.Π., αφού ελέγξει τη νομιμότητα του οριστικού πίνακα προσληπτέων και απορριπτέων, τον εγκρίνει εντός προθεσμίας 20 εργάσιμων ημερών.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

προσλήψειςΚώστας ΖαχαριάδηςΟΑΣΑΝίκος ΠαππάςΔΕΚΟΑΣΕΠΟΣΥειδήσεις τώραΣΤΑΣΥ