Ελλάδα|11.09.2022 22:37

ΔΕΘ 2022: Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις και νέα επιταγή ακρίβειας - Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι των μέτρων που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Newsroom

Αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς, νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα, ενισχύσεις επιδομάτων και «έξυπνα μέτρα» για την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις

Οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2023 θα είναι πάνω από 6%, αλλά όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση του ethnos.gr κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου,  δεν πρόκειται για πρόσθετες προσαυξήσεις αλλά για εκείνες που προβλέπονταν από τον νόμο Κατρούγκαλου του 2017. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αυξήσεις αυτές θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που αναμένονταν.

  • Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 14.000 ευρώ μεικτό εισόδημα από κύριες συντάξεις θα λάβει 14.980 ευρώ το 2023 με αύξηση 7%. Κερδίζει καθαρά στην τσέπη 788 ευρώ.

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλους - Αύξηση μισθών

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ  την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, χαρακτηρίζοντάς την «ένα βάρος των μνημονίων που παίρνει τέλος» και έτσι θα δουν μια μικρή ενίσχυση στον μισθό τους περίπου 3 εκατ. φορολογούμενοι πολίτες. 

Από τον Ιανουάριο ξεκινάει η διαδικασία για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός την Πρωτομαγιά του 2023, με στόχο να φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τα μνημόνια

Από το 2023 αυξάνονται κατά 10% οι μισθοί 20.000 γιατρών του ΕΣΥ και παράλληλα ξεκινά η αναμόρφωση του Μισθολογίου για 600.000 Δημόσιους Υπαλλήλους. Μονιμοποιούνται επίσης οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και στο Δημόσιο καταργείται μια έξτρα εισφορά 1% με το κέρδος να κυμαίνεται από 109 έως 1.125 ευρώ το χρόνο.

Καταβάλλεται επίσης στους αγρότες επιδότηση για τα λιπάσματα 60 εκ. ευρώ και 89 εκατ. ευρώ σε 50.000 κτηνοτρόφους για τις ζωοτροφές.

Το πακέτο που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης περιλαμβάνει κίνητρα για την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης των νέων. Συγκεκειμένα, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν εργαζόμενους μερικής απασχόλησης σε πλήρους κερδίζουν 40% των ασφαλιστικών εισφορών έως το τέλος του 2023. Όσοι επιχειρηματίες αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, θα απαλλάσσονται τέλος επιτηδεύματος για το έτος.

Παράλληλα επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας από τους 6 στους 9 μήνες, παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ σε ΜΜΜ, καφέ, τουρισμό και πολιτισμό και γυμναστήρια μέχρι τον Ιούνιο του 2023  ενώ, σε αναστολή παραμένει ο ΦΠΑ σε νέες οικοδομές έως τα τέλη του 2024. Επίσης, προβλέπεται και διευρυμένη επιταγή ακρίβειας.

Το εισοδηματικό κριτήριο για την επιταγή ακρίβειας χαμηλώνει

Οι δικαιούχοι της επιταγής ακριβείας, το οποίοι θα δοθεί τα Χριστούγεννα, υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 2,3 εκατομμύρια και το ποσό που θα λάβουν θα είναι 250 ευρώ που θα καταβληθούν εφάπαξ. Οι δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, ανασφάλιστοι, μακροχρόνια άνεργοι και άνθρωποι με αναπηρία.

Σύμφωνα με το ΟPEN και τον Γιάννη Φώσκολο, το εισοδηματικό όριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα αυξηθεί αυτή τη φορά, ώστε να αυξηθεί και η περίμετρος των δικαιούχων.

Έτσι θα έχουμε ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 9.600 ευρώ έτσι ώστε ένας χαμηλοσυνταξιούχος με αυτά τα εισοδηματικά κριτήρια να μπορεί να πάρει το έκτακτο αυτό επίδομα. Δηλαδή οι συνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα 800 ευρώ θα μπορούν να πάρουν το επίδομα. Σημειώνεται ότι πέρσι το εισοδηματικό όριο ήταν στα 600 ευρώ. Έτσι εκτιμάται ότι οι χαμηλοσυνταξιουχοι θα ανέλθουν σε 1 εκατομμύριο από 630.000 που ήταν πέρσι.

Οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα πάρουν διπλό επίδομα- όπως και τις προηγούμενες φορές- ενώ οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα πάρουν 1,5 επίδομα.

Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν από την κατάργηση

Οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις αρχές του 2023 θα δουν μια έμμεση αύξηση στο πορτοφόλι τους με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με τον Βασίλη Τσεκούρα, ένας συνταξιούχος με 14.000 ετήσιο εισόδημα θα δει να κερδίζει το χρόνο 44 ευρώ, όπως επίσης και ένας δημόσιος υπάλληλος με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει όφελος 176 ευρώ το χρόνο.

Αυξημένο επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους

Τα μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνουν αύξηση του επιδόματος, κίνητρα για θέρμανση με πετρέλαιο αντί αερίου και ρεύματος και επιδότηση της τιμής στην αντλία.

Όσοι καταναλώσουν φέτος για πρώτη φορά πετρέλαιο αντί αέριο θα έχουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης ενώ θα υπάρξει και νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα με κίνητρα και αντικίνητρα για μείωση της κατανάλωσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

επίδομα θέρμανσηςειδήσεις τώρασυντάξειςΔΕΘ 2022αυξήσεις