Ελλάδα|18.09.2022 07:46

Χρυσικόπουλος στο ethnos.gr για τον άθλο Ρόδος - Καστελόριζο: «Κολυμπούσα 64 ώρες και 5 λεπτά, είχα παραμορφωθεί»

Κώστας Ασημακόπουλος

Το ημερολόγιο έγραφε 9 Οκτωβρίου 2018 και ο Σπύρος Χρυσικόπουλος ανακοίνωνε στα social media πως μετά από 32 ώρες κολύμβησης εγκατέλειψε την προσπάθεια να φτάσει κολυμπώντας από τη Ρόδο στο Καστελόριζο. Είχε φτάσει στα μισά της διαδρομής. Ο υψηλός κυματισμός έβαλε τέλος σε εκείνο το εγχείρημα. Μετά 47 μήνες και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας ολοκλήρωσε τον τεράστιο άθλο του, αφήνοντας άφωνους ακόμα και τους Καστελοριζιούς που τον είδαν να μπαίνει στο λιμάνι το βράδυ της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου μετά από 64 ώρες και 5 λεπτά στο νερό.

«Τα άλλαξα όλα σε σχέση με το 2018»

Ο Σπύρος Χρυσικόπουλος ακόμα και πριν ένα χρόνο που έσπασε το ρεκόρ Γκίνες με 358,2 χιλιόμετρα μετά από μία εβδομάδα συνεχούς κολύμβησης στην πισίνα του ΟΑΚΑ, σκεφτόταν πως θα πετύχει τον άθλο Ρόδος - Καστελόριζο... Αποφάσισε πως για να το πετύχει έπρεπε να αλλάξει τα πάντα σε σχέση με την πρώτη προσπάθεια η οποία είχε πάρει μεγάλη δημοσιότητα και είχε δημιουργήσει προσδοκίες και μεγάλη πίεση: «Τα άλλαξα όλα σε σχέση με το 2018. Άλλαξα την τακτική, τους συνεργάτες μου, την σκέψη μου και την προετοιμασία μου», αποκαλύπτει στο ethnos.gr.

«Είχα παραμορφωθεί, δε μπορούσα να μιλήσω»

Η φωνή του δεν ακούγεται καλά. Τα χείλια του δεν προφέρουν ακόμα όλα τα σύμφωνα και γρήγορα μου λύνει την απορία: «Μια χαρά είμαι. Είσαι από τους πρώτους ανθρώπους που μιλάω. Για αυτό δεν σήκωνα και τα τηλέφωνα. Δεν μπορούσα να μιλήσω ή και να μιλούσα δεν θα με καταλάβαιναν. Δεν ήταν μόνο η εξάντληση. Είχαν πρηστεί τα χείλια μου. Ήμουν πολλές ώρες στο νερό. Επειδή στη συγκεκριμένη θάλασσα υπάρχει υψηλή αλατότητα η επιβάρυνση ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Έμεινα στο νερό για 64 ώρες και 5 λεπτά. Η επιβάρυνση στο σώμα μου ήταν τεράστια. Είχα παραμορφωθεί. Δεν μπορούσα καν να μιλήσω».

Κολύμπησε «άλλα τόσα» χιλιόμετρα

Μπήκε στο νερό και ξεκίνησε από τη Ρόδο στις 06:15 το πρωί της Τετάρτης 7 Σεπτεμβρίου 2022 και έφτασε στο Καστελόριζο την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου στις 22:20 το βράδυ. Κολύμπησε χωρίς διακοπή 130 χιλιόμετρα, αλλά όπως λέει στην πραγματικότητα κολύμπησε «άλλα τόσα». Μόλις τελείωσε ο αγώνας διακομίσθηκε σε νοσοκομείο του Πειραιά για να υποβληθεί σε αναλυτικές ιατρικές εξετάσεις.

Σα να κολυμπάς σε ποτάμι

«Οι εξετάσεις όλες είναι καθαρές. Σταδιακά ο οργανισμός μου αντιδρά σωστά και αποκαθιστά την κανονικότητα. Η επιβάρυνση και η πίεση που δέχτηκα ήταν μεγάλη. Η απόσταση είναι 130 χιλιόμετρα αλλά στην πραγματικότητα κολύμπησα πολύ περισσότερο διότι μέσα τα ισχυρά ρεύματα ήταν κόντρα. Φανταστείτε να κολυμπάτε σε ένα ποτάμι για 100 μέτρα κόντρα στη ροή του νερού. Κάνετε διπλή προσπάθεια».

Μακριά από τη δημοσιότητα

Όπως αποκαλύπτει στο ethnos.gr ο Χρυσικόπουλος είχε δύο μεγάλα μυστικά σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και τα θεωρεί από τα κλειδιά της επίτευξης του στόχου. Το πρώτο ήταν πως κράτησε επτασφράγιστο μυστικό την αποστολή του και εξήγησε γιατί: «Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του 2018 άλλαξα τελείως στάση και φιλοσοφία. Το πρώτο μυστικό είναι πως έμεινα μακριά από τη δημοσιότητα. Ακόμα και από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο που με βοήθησε πολύ μέσω της Περιφέρειας του ζήτησα να μην δημοσιοποιήσει το εγχείρημα και είμαι ευγνώμων που το σεβάστηκε απόλυτα ο ίδιος και οι συνεργάτες του. Προετοιμάστηκα σωστά, ήσυχα και αγωνίστηκα χωρίς πίεση και με ηρεμία. Η ψυχολογία είναι πολύ βασικός τομέας σε τέτοιους στόχους. Δεν πρέπει να σε απασχολεί τίποτα».

Ο Ωκεανογράφος μέντορας και οδηγός

Το δεύτερο μυστικό της επιτυχίας ήταν η επιλογή των συνεργατών του και ειδικά ενός ειδικού συνεργάτη, του Φυσικού Ωκεανογράφου, Μεταδιδακτορικού Ερευνητή με μεταπτυχιακές του σπουδές στο ερευνητικό πεδίο της «Φυσικής Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας» Βασίλειο Βερβάτη που είχε την ευθύνη της πορείας της πλεύσης του υπέρ κολυμβητή στην ανοικτή θάλασσα, την πρόγνωση του καιρού, του αέρα και της συμπεριφοράς των θαλασσίων ρευμάτων.

Με οδήγησε σε μονοπάτι

«Σα να με οδήγησε σε μονοπάτι μέσα στα ρεύματα του πελάγους. Θέλω να τον συγχαρώ δημόσια τον Βασίλη Βερβάτη. Είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας που με οδήγησε στην επίτευξη του στόχου. Επιλέξαμε την κατάλληλη μέρα, βγάλαμε την σωστή πορεία και αποφύγαμε πολλές κακοτοπιές όσο αυτό είναι δυνατόν όταν κολυμπάς στην ανοικτή θάλασσα και ειδικά σε αυτή την θάλασσα που διακρίνεται για τα δυνατά ρεύματα».

Θα πάω στο Καστελόριζο να τους μιλήσω

Ο Χρυσικόπουλος από το βράδυ του Σαββάτου βρίσκεται και πάλι στη Ρόδο και πιθανότατα την Δευτέρα 19/9 θα μεταβεί και πάλι στο Καστελόριζο για να μιλήσει με τους κατοίκους και ειδικά με τα παιδιά ώστε να τους εξηγήσει τους λόγους που έκανε αυτό το εγχείρημα: «Όταν τερμάτισα δεν είχα τη δυνατότητα να μιλήσω μαζί τους γιατί ήμουν κουρασμένος και πρησμένος. Δεν μπορούσα να μιλήσω. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να μιλήσω στα παιδιά για τον σκοπό και το νόημα αυτής της προσπάθειας».

Οι τρεις λόγοι που τον οδήγησαν στον άθλο

Όσο για τους λόγους που τον «ντοπάρισαν» για να φτάσει σε αυτόν τον άθλο είπε: «Ο πρώτος λόγος είναι πως δεν εγκαταλείπουμε ποτέ τους στόχους μας και κάνουμε πράξη τα αδύνατα και τα δύσκολα. Ο δεύτερος λόγος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Κολυμπούσα και ότι σκουπίδια έβρισκα τα μάζευα. Ο τρίτος λόγος για αυτή την προσπάθεια είναι αφιερωμένος στην ειρήνη. Είναι αδιανόητο να έχουμε πόλεμο και τόσο μεγάλο δράμα στην Ουκρανία εν έτη 2022, όπως είναι αδιανόητο να έχουμε απειλές πολέμου. Η πίστη, το περιβάλλον και η ειρήνη είναι με τρεις λέξεις οι στόχοι του εγχειρήματος μου και αυτοί οι τρεις στόχοι θέλω να προβληθούν».

Χωρίς αυτούς δεν θα έφτανα...

Ο Χρυσικόπουλος ευχαρίστησε δημόσια όλους τους επιστημονικούς συνεργάτες της ομάδας του, τους χορηγούς και υποστηρικτές και φυσικά τον απλό κόσμο που σε κάθε του βήμα τον αποθεώνει και τον συγχαίρει: «Το εγχείρημα ήταν σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ευχαριστώ τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και όλους τους συνεργάτες του. Μεγάλος χορηγός ήταν η CUPRA ΤΕΧΝΟΚΑΡ, χορηγοί οι Mitsis Hotels, nrg, Ασφάλειες Μινέττα, J.P. MORGAN, ELVAL COLOUR, Blue Star, Airlift και η Γενική κλινικη Πειραιώς "Ιπποκράτης" στην οποία υποβλήθηκα στις εξετάσεις μετά το τέλος του αγώνα. Χωρίς αυτούς δεν θα έφτανα...».

ΡόδοςκολύμβησηΚαστελόριζοΡεκόρ ΓκίνεςΣπύρος Χρυσικόπουλος