Ελλάδα|18.09.2022 10:20

Παύλος Φύσσας: Εννιά χρόνια από την άνανδρη δολοφονία - Η νύχτα που ο Ρουπακιάς επιβεβαίωσε την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής

Newsroom

Σαν σήμερα, πριν από εννέα χρόνια, ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι, από το μαχαίρι του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Εν ψυχρώ και σε δημόσια θέα. Μία αποτρόπαια πράξη που έφερε στην επιφάνεια την εγκληματική δράση της φασιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Οι δύο μαχαιριές του Ρουπακιά στην καρδιά του αντιφασίστα Killah P ήταν επαγγελματικές και υπολογισμένες, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την ιατροδικαστική έκθεση.

 

Η νύχτα που η Χρυσή Αυγή δολοφόνησε τον Παύλο

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, ο 34χρονος μουσικός δολοφονήθηκε. Νωρίτερα, βρισκόταν με την παρέα του σε καφετέρια. Στο ίδιο μέρος ήταν και μία μικρή ομάδα φασιστοειδών. Λίγο μετά από μία μικρή ένταση ανάμεσα στις δύο παρέες, έγινε τηλεφώνημα - σύνθημα και στήθηκε η θανάσιμη ενέδρα από τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής.

«Όλοι τώρα στην τοπική. Όσοι είσαστε κοντά. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς», ήταν το μήνυμα που έλαβαν στα κινητά τους οι χρυσαυγίτες. Άμεσα, ντυμένοι στα μαύρα και με παντελόνια παραλλαγής, κατέφθασαν με τις μηχανές τους στην Παναγή Τσαλδάρη.

Μαζί τους και ένα αυτοκίνητο που κατέβηκε τον δρόμο, στο αντίθετο ρεύμα. Ξαφνικά, το όχημα σταμάτησε και από αυτό κατέβηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς. Κινήθηκε προς τον Παύλο Φύσσα και τον κάρφωσε στο στήθος με το μαχαίρι.

Ο Παύλος, αιμόφυρτος αλλά έχοντας τις αισθήσεις του, υπέδειξε στους αστυνομικούς τον Γιώργο Ρουπακιά, ως τον δράστη. Ο ίδιος, όμως, δεν τα κατάφερε και υπέκυψε στα τραύματά του. Έφυγε από τη ζωή στα χέρια της συντρόφου του...

Η ανακοίνωση της αστυνομίας την επομένη της δολοφονίας

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία την επομένη της δολοφονίας, στις 23:57:42 δέχθηκε κλήση ότι μια ομάδα 50 ατόμων με ρόπαλα είχε συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Ιφιγένειας και της λεωφόρου Παναγή Τσαλδάρη στο Κερατσίνι και κατευθυνόταν σε καφετέρια με την επωνυμία Κοράλι. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, στις 23:59:19 ανατέθηκε σε μια ομάδα οκτώ αστυνομικών της ΔΙΑΣ να μεταβούν στο σημείο. Οι αστυνόμοι μετέβησαν στην καφετέρια, έξω από την οποία βρισκόταν 30 άτομα. Σύμφωνα με τα πορίσματα μίας έρευνας του ερευνητικού κέντρου Forensic Architecture του πανεπιστημίου Goldsmiths του πανεπιστημίου του Λονδίνου, που συγχρόνισε υλικό από κάμερες ασφαλείας της περιοχής και ηχητικά σήματα της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ, η πρώτη κλήση στην ομάδα ΔΙΑΣ έγινε στις 23:54:14 και τέσσερις μοτοσικλέτες με αστυνομικούς, οι ομάδες 408-01 «Κερατσίνι» και 410-01 «Πέραμα», έφτασαν στο σημείο στις 23:58:11.

Ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ έστειλε σήματα στα κεντρικά της αστυνομίας ότι στο σημείο βρίσκονταν «γύρω στα 20 άτομα της Χρυσής Αυγής» που τους είπαν πως «είχαν μια διαμάχη με κάτι άτομα του γνωστού χώρου» και ότι οι αστυνομικοί προσπαθούσαν «να κατευνάσουν τα πνεύματα» και έπειτα ότι διέκρινε ότι «υπάρχουν και κάτι σιδερομπουνιές και κάτι ρόπαλα». Σε επόμενο σήμα είπε ότι έβλεπαν άτομα της ΧΑ να «κυνηγάνε έτερα άτομα επί της Τσαλδάρη [...] για να τους πιάσουν». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, κάποια από τα άτομα της Χρυσής Αυγής άρχισαν να τρέχουν προς την οδό Παναγή Τσαλδάρη, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 60 άτομα. Εκεί οι αστυνόμοι είδαν τον Φύσσα αιμόφυρτο, με τραύματα από μαχαίρι στο στήθος και όσο είχε ακόμη τις αισθήσεις του υπέδειξε τον Ρουπακιά ως το δράστη της επίθεσης, τον οποίο και συνέλαβαν. Το μαχαίρι το είχε πετάξει κοντά στο αυτοκίνητό του. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, ο δράστης δεν βρισκόταν αρχικά στο κατάστημα. Σύμφωνα με την ιατροδικαστή που πραγματοποίησε τη νεκροτομή, ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Φύσσα με τρεις μαχαιριές, μία στο μηρό και δύο στον θώρακα, οι οποίες ήταν θανατηφόρες.

Άνανδρος και στην απολογία του

Ο Γιώργος Ρουπακιάς στην απολογία του είχε ισχυριστεί ότι είχε «χαλαρή σχέση με τη Χρυσή Αυγή», πως η πρώτη του επαφή με την εγκληματική οργάνωση έγινε από τις αρχές Οκτωβρίου του 2012, δεν είχε εγγραφεί ποτέ επίσημα ως μέλος της και δεν είχε αντιληφθεί κάτι σχετικό με την ναζιστική ιδεολογία... Επίσης, υποστήριξε πως ήταν οργανωμένος στην ΚΝΕ από τα 13 ως τα 17 του χρόνια. Η Χρυσή Αυγή, όπως ήταν φυσικά αναμενόμενο, αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με τον Ρουπακιά.

Από έρευνες, ωστόσο, φέρεται να είχε στενή σχέση με ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής και να συμμετείχε σε πολλές δραστηριότητες. Σε βίντεο του Ιουλίου του 2012 από τον Άγιο Παντελεήμονα, που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο η ΧΑ, διακρίνεται ο Ρουπακιάς ως μέλος ομάδας χρυσαυγιτών από τη Νίκαια που συμμετείχαν με επικεφαλής τον βουλευτή της ΧΑ Ηλία Παναγιώταρο στην περιφορά της εικόνας του αγίου.

Καταθέσεις στους ανακριτές εντάσσουν τον Ρουπακιά στην ηγετική ομάδα της τοπικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής Νίκαιας. Σε κατάλογο των «πυρηναρχών» και των υπεύθυνων των οικονομικών των τοπικών οργανώσεων της ΧΑ που βρέθηκε τον Οκτώβριο του 2013 μετά από έρευνα του ΣΔΟΕ στο σπίτι της λογίστριας της Χρυσής Αυγής ο Ρουπακιάς αναφερόταν ως αναπληρωτής οικονομικός υπεύθυνος της οργάνωσης της Νίκαιας δίπλα στον Γιώργο Πατέλη, επικεφαλής των «ταγμάτων εφόδου» στην περιοχή, ενώ σε τηλεφωνική του συνομιλία δύο μέρες μετά τη δολοφονία ένα στέλεχος της ΧΑ ανέφερε ότι εκείνος είχε βάλει τον Ρουπακιά «στις ομάδες ασφαλείας».

Ο ίδιος σε άλλη συνομιλία του ανέφερε ότι ο Ρουπακιάς λάμβανε μισθό 600 ευρώ από τη Χρυσή Αυγή. Τον Ιούνιο του 2013 ο Ρουπακιάς επισκέφθηκε μαζί με περίπου 50 χρυσαυγίτες από τη Νίκαια την Τ.Ο. της Χ.Α. στη Σπάρτη, όπου εκφώνησε ομιλία ως εκπρόσωπος της Τ.Ο. Νίκαιας. Τον Αύγουστο του 2013 συμμετείχε σε μία κατασκήνωση της ΧΑ κοντά στον ποταμό Νέδα, η οποία είχε οργανωθεί με εντολή του Γιάννη Λαγού και περιλάμβανε στρατιωτικού τύπου γυμνάσια και ιδεολογική κατήχηση στα ναζιστικά ιδεώδη της ΧΑ, στην οποία παρίστατο και ο Ρουπακιάς. Σε βίντεο από μία νυχτερινή τελετή ορκωμοσίας νέων μελών της ΧΑ ο Ρουπακιάς ήταν ένας από τα τέσσερα στελέχη του πυρήνα της ΧΑ Νίκαιας ενώπιον των οποίων ορκίζονταν και χαιρετούσαν ναζιστικά τα δόκιμα μέλη της ΧΑ. Στις 15 Σεπτεμβρίου ο Ρουπακιάς ταξίδεψε μαζί με άλλα μέλη της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας της ΧΑ στο Μελιγαλά της Μεσσηνίας όπου, φορώντας παντελόνι παραλλαγής και μπλούζα με το λογότυπο της οργάνωσης της Νίκαιας, συμμετείχε στο μνημόσυνο για τους νεκρούς της «πηγάδας» τραγουδώντας ύμνους της ΧΑ, προτού μέλη της προπηλακίσουν και εκδιώξουν τον δήμαρχο Οιχαλίας και τον εκπρόσωπο των συγγενών των νεκρών.

«Παύλο, τα κατάφερες»

Η άνανδρη δολοφονία τελικά, μετά από αρκετές προσπάθειες να κρυφτεί «κάτω από το χαλί», αποδόθηκε σε πολιτικά κίνητρα και στάθηκε αφορμή ώστε να ερευνηθούν ποινικά αδικήματα και η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

 

Στις 7 Οκτωβρίου του 2020, μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ένοχο για τον φόνο τον Γιώργο Ρουπακιά και τη Χρυσή Αυγή για εγκληματική οργάνωση.

Με δάκρυα και με τις γροθιές υψωμένες η Μάγδα Φύσσα φώναξε προς τα ψηλά: «Παύλο, τα κατάφερες γιε μου»: Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της μάνας - σύμβολο στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.


Η Μάγδα Φύσσα πανηγύρισε, έκανε τα χέρια της μία γροθιά, κοίταξε προς τον ουρανό και έστειλε ένα μήνυμα στον γιο της: «Παύλο μου. Παύλο μου, γιε μου, τα κατάφερες!».

Για συνεργεία στη δολοφονία του Φύσσα ένοχοι έχουν κριθεί 15 από τους 17 κατηγορούμενους: Αναστάσιος-Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μάγδα Φύσσαειδήσεις τώραΠαύλος ΦύσσαςδολοφονίαΧρυσή ΑυγήΓιώργος Ρουπακιάς