Ελλάδα|24.09.2022 07:51

Σχολείο Ζαμπέτα στο Αιγάλεω: Το λουκέτο έσπασε με την απαλλοτρίωση αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Κώστας Ασημακόπουλος

Παιδικές φωνές και χαμόγελα γέμισε και πάλι το προαύλιο του 9ου Δημοτικού Σχολείου στην οδό Σαλαμίνος στο Αιγάλεω μετά τις περιπέτειες των τελευταίων ημερών και το λουκέτο που μπήκε στις αρχές της εβδομάδας από τους ιδιοκτήτες του κτιρίου, κληρονόμοι του Γιώργου Ζαμπέτα.

Το ρεπορτάζ του ethnos.gr από την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου επιβεβαιώθηκε ωστόσο η υπόθεση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου πιθανότατα να έχει και άλλες απρόβλεπτες εξελίξεις το προσεχές διάστημα. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν νομικοί και γνωρίζοντες των όσων ισχύουν στις περιπτώσεις των απαλλοτριώσεων.

Από το λουκέτο στην απαλλοτρίωση

Ο Δήμος Αιγάλεω μετά από τριήμερη αναβολή των μαθημάτων, το πρωί της Παρασκευής 23/9 έσπασε το λουκέτο το οποίο είχαν βάλει οι ιδιοκτήτες μετά τη δικαίωση τους στο εφετείο. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες από τον Δήμο για απαλλοτρίωση του κτιρίου που στεγάζει το σχολείο. Υπενθυμίζεται πως το πρωί της Δευτέρας 19 Σεπτεμβρίου οι ιδιοκτήτες έχοντας στα χέρια τους την απόφαση του εφετείου που τους δικαίωνε έβαλαν λουκέτο στο σχολείο.

Οι κληρονόμοι του Ζαμπέτα

Οι ιδιοκτήτες - κληρονόμοι του Γιώργου Ζαμπέτα - από 1η Ιανουαρίου 2020 αρνήθηκαν να ανανεώσουν το μισθωτήριο και τον Ιούνιου του 2020 ξεκίνησαν δικαστικό αγώνα για την έξωση στον Δήμο και δικαιώθηκαν στη δικαστική διαμάχη και σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό. Ο Δήμος Αιγάλεω μην έχοντας άλλη λύση και επειδή δεν υπάρχει άλλο κτίριο στην περιοχή προχώρησε στη διαδικασία της απαλλοτρίωσης και μετά από ένα τριήμερο νομικών διαδικασιών άνοιξε και πάλι το σχολείο από την Παρασκευή 23/9.

Δεν υπήρξε απάντηση

Σε αυτό το τριήμερο που μεσολάβησε οι ιδιοκτήτες δεν προέβησαν σε κάποια νομική ενέργεια αλλά το πιθανότερο είναι πως το προσεχές διάστημα θα κινηθούν δικαστικά για να σταματήσουν τις διαδικασίες της απαλλοτρίωσης. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν νομικοί και παράγοντες που γνωρίζουν από άλλες υποθέσεις απαλλοτριώσεων.

Τι είπε ο δήμαρχος Αιγάλεω

«Κάνουμε αυτό που πρέπει και που είναι νομικά σωστό. Δεν αντιδικούμε με κανέναν, προασπίζουμε το δημόσιο συμφέρον. Προχωράμε βήμα βήμα μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Λόγω και του επαγγέλματος μου ως πολιτικός μηχανικός γνωρίζω πως για να υπάρξει αίσιο τέλος σε μία απαλλοτρίωση χρειάζεται πολύς δρόμος και μεγάλη υπομονή. Για την ώρα δώσαμε την κατάλληλη λύση και αυτό είναι που μετράει. Προχωράμε βήμα, βήμα με θετικές προθέσεις και θετική σκέψη», δήλωσε στο ethnos.gr o δήμαρχος Αιγάλεω Γιάννης Γκίκας.

«Κρατάμε μικρό καλάθι»

Το ζήτημα της συντήρησης του κτιρίου είναι και από τα πιο σημαντικά την "επόμενη ημέρα" καθώς όπως υποστηρίζει η πρόεδρος του της Ένωση Συλλόγων Γονέων Αιγάλεω Βιργινία Γεωργοπάνου στο πρόσφατο παρελθόν είχαν πέσει ακόμα και σοβάδες: «Άνοιξε το σχολείο και αυτό είναι μία θετική εξέλιξη για τα παιδιά, τους γονείς και την κοινότητα, αλλά κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν έχει δοθεί οριστική λύση στο ζήτημα. Ανά πάσα στιγμή όλα μπορούν να ανατραπούν».

«Είχαν πέσει σοβάδες»

«Επίσης υπάρχουν ακόμα ανοικτά ζητήματα όπως η συντήρηση του σχολείου την οποία ο Δήμος μέχρι τώρα δε μπορούσε να κάνει επειδή δεν υπήρχε μισθωτήριο. Ναι, είχαν πέσει σοβάδες. Το κτίριο χρειάζεται συντήρηση. Πρέπει να δοθούν λύσεις σε όλα αυτά τα θέματα της συντήρησης και καλής λειτουργίας του σχολείου και θα περιμένουμε τις ενέργειες του Δήμου», τόνισε η Βιργινία Γεωργοπάνου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑιγάλεωσχολείοΓιώργος ΖαμπέταςΓιάννης Γκίκαςδημοτικό σχολείο