Ελλάδα|21.02.2019 14:51

Στη Θεσσαλονίκη η πρεμιέρα της ταινίας για τον Ιωάννη Καποδίστρια (vid)

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, στις 18:00, στην αίθουσα «Τόνια Μαρκετάκη» και στο πλαίσιο του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας «Ο σημαντικότερος Έλληνας της Ρωσικής Αυτοκρατορίας».

Πρόκειται για ένα δραματικό ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας την περίοδο της εξουσίας του Αλέξανδρου Α΄.

Την ταινία θα παρουσιάσουν η παραγωγός Μαρία Ξινόπουλος, η σκηνοθέτης Σβετλάνα Μουζιτσένκο, ο ηθοποιός Ευκλείδης Κιουρτζίδης και ο κινηματογραφιστής Ρουσλάν Γκερασιμένκοφ.

Στην ταινία παρουσιάζεται και η μελοδραματική ιστορία της αγάπης του Ιωάννη Καποδίστρια για τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, η οποία υπήρξε η μούσα του και η αγάπη του σε όλη του τη ζωή, καθώς και η ιδεολογική σύμμαχός του προς την υλοποίηση του κοινού τους ονείρου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Αφηγητής στην ταινία είναι ο γνωστός ηθοποιός ελληνικής καταγωγής της Ρωσίας Ευκλείδης Κιουρτζίδης, για τον οποίο η συμμετοχή στην ταινία για τον διάσημο συμπατριώτη του είχε ιδιαίτερη σημασία.


Μέρος των γυρισμάτων έγινε στην Ελλάδα, σε τοποθεσίες που συνδέονται με τη ζωή και τις τελευταίες ημέρες του Ιωάννη Καποδίστρια. Στην Κέρκυρα, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια, στο Ναύπλιο, όπου δολοφονήθηκε, και στο όρος Ζάλογγο, σύμβολο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.

Η ταινία δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας και του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος Ιβάν Σαββίδη.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ ΘεσσαλονίκηςΙωάννης Καποδίστριαςταινία