Ελλάδα|25.02.2019 10:58

Υπό στενή παρακολούθηση το ηφαίστειο των Μεθάνων

Newsroom

Το Ινστιτούτο θα παρακολουθεί συστηµατικά το ενεργό ηφαίστειο µε την εγκατάσταση των πρώτων τριών µη µόνιµων σεισµολογικών σταθµών, ενώ στο µέλλον θα εγκατασταθούν τρεις µόνιµοι σταθµοί. Η πιο πρόσφατη έκρηξη του ηφαιστείου συνέβη τον 3ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται από τον Στράβωνα, τον Παυσανία και τον Οβίδιο, ενώ πριν από περίπου 300 χρόνια έγινε η τελευταία έκρηξη στον υποθαλάσσιο χώρο ενάµισι χιλιόµετρο βόρεια της χερσονήσου, όπου έχουν εντοπιστεί ίχνη τουλάχιστον 30 παλαιών ηφαιστείων.

Εδώ και αιώνες δεν έχουν υπάρξει ανησυχητικά σηµάδια από τα Μέθανα, ωστόσο όπως αναφέρει στο «Εθνος» ο δρ Γεράσιµος Παπαδόπουλος, µέλος της Επιτροπής Σεισµικού Κινδύνου, τα ηφαίστεια κρύβουν εκπλήξεις.

Χαµηλής επικινδυνότητας

«Στο ελληνικό τόξο υπάρχουν τρία ενεργά ηφαίστεια, µε σειρά επικινδυνότητας Σαντορίνη, Νίσυρος, Μέθανα. Τα Μέθανα είναι πολύ χαµηλής επικινδυνότητας. Δεν έχουµε κάποια νεότερη καταγραφή δραστηριότητας µετά τον 3ο αιώνα π.Χ. Η γεωλογική του πορεία, µε βάση τα στοιχεία που γνωρίζουµε, δεν έχει άλλες εκρήξεις και εκτιµούµε ότι κατά πάσα πιθανότητα πάει για σβήσιµο. Παρ’ όλα αυτά η ανάπτυξη οργάνων παρακολούθησης είναι πολύ χρήσιµη. Η επιλογή έγινε επειδή τα άλλα δύο ηφαίστεια ήδη παρακολουθούνται από το Γεωδυναµικό Ινστιτούτο και άλλους φορείς. Να θυµίσω όµως ότι τα ηφαίστεια κρύβουν εκπλήξεις. Το έχουµε δει σε άλλα σηµεία του πλανήτη να ενεργοποιούνται ηφαίστεια που δεν θα περίµενε κάποιος. Ετσι δεν µπορούµε να το αφήσουµε» σηµειώνει ο Ελληνας επιστήµονας.

Στην περιοχή θα εγκατασταθούν αρχικά τρεις µη µόνιµοι σεισµολογικοί σταθµοί παρακολούθησης

Από την πλευρά του ο ερευνητής του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου δρ Χρήστος Ευαγγελίδης, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία για την τοποθέτηση των σταθµών, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η έγκαιρη εκτίµηση της όποιας επερχόµενης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των επιπτώσεών της είναι κρίσιµοι παράγοντες τόσο για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσµού όσο και για την προστασία του τουρισµού, του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων και εναέριων µεταφορών στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού και της πρωτεύουσας». Εκτός του σεισµολογικού δικτύου, θα αναπτυχθεί στην περιοχή ένα γεωδαιτικό δίκτυο από τρεις κεραίες GPS, που θα καταγράφει και τις παραµικρές αργές µετακινήσεις στην επιφάνεια του εδάφους, ακόµα και της τάξης του ενός χιλιοστού ετησίως, οι οποίες µπορεί να οφείλονται σε υπόγεια δράση του ηφαιστείου. Υπάρχουν ήδη δύο κεραίες GPS, µία του Πανεπιστηµίου Αθηνών και µία του ΕΜΠ (που προς το παρόν δεν λειτουργεί), ενώ θα προστεθεί και µία τρίτη από το ΕΑΑ.

ηφαίστειο ΜεθάνωνΜέθανα