Ελλάδα|15.12.2022 23:32

Κρήτη: Η μοιραία πορεία του αεροσκάφους που συνετρίβη - Λεπτό προς λεπτό η αγωνιώδης προσπάθεια διάσωσης

Newsroom

Διάφορα σενάρια αναπτύσσονται στο απόηχο του θανατηφόρου αεροπορικού δυστυχήματος που σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.

Στην καμπίνα του Pilatus PS 6 επενέβαιναν δύο άνδρες, ένας 68χρονος Ινδονήσιος και ένας 34χρονος Νοτιοαφρικανός, εκ των οποίων ο πρώτος έχασε την ζωή του όταν το αεροσκάφος έπεσε στην θαλάσσια περιοχή στο ύψος του Κακού Όρους, περίπου 3,5 ναυτικά μίλια από το αεροδρόμιο Ηρακλείου και μόλις 300 μέτρα από την ακτή.

Κρίσιμη η προσθαλάσσωση

Οι εμπειρογνώμονες σε πρώτο χρόνο σημειώνουν ότι η προσθαλάσσωση του αεροσκάφους είναι το κρίσιμο γεγονός το οποίο και απέτρεψε μια σφοδρή σύγκρουση από την οποία πιθανότατα ο νεαρός πιλότος να μην επιβίωνε. Συνυπολογίζοντας την ταχύτητα του μονοκινητήριου, η οποία έφτανε τους 70 κόμβους την κρίσιμη στιγμή, οι επαΐοντες  αναφέρουν ότι εάν η πτώση του Pilatus στη θάλασσα γινόταν με το μπροστινό μέρος η καταστροφή του θα ήταν ολοκληρωτική.

Το βέβαιο είναι πως ο νεαρός που επιχείρησε την προσθαλάσσωση, καθώς ο έτερος 68χρονος πιλότος είχε χάσει τις αισθήσεις του, είχε την απαιτούμενη εμπειρία και κατάρτιση ώστε να το πράξει.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του neakriti.gr το αεροσκάφος εξάντλησε τον διάδρομο 09 κατά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης ενώ εξέπεμψε «Mayday» μόλις δευτερόλεπτα μετά, όντας πια στο ύψος του Καρτερού.

Ο πιλότος προσπάθησε να ανακτήσει ύψος φτάνοντας μέχρι το Κοκκίνη Χάνι, στην συνέχεια όμως προσπάθησε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για να προσγειωθεί, πράγμα που δεν ήταν δυνατό με την πτώση να σημειώνεται τελικά στο Κακό Όρος.

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι σύμφωνα με πηγές ο νεαρός πιλότος ανέφερε ότι είχε τον έλεγχο του αεροσκάφους από την αρχή της τροχοδρόμησης μέχρι και την προσθαλάσσωση.

Σημειώνεται ότι για την διάσωση των δύο ανδρών υπήρξε άμεση κινητοποίηση των αρχών και επιχείρησαν ΕΚΑΒ, ΕΜΑΚ, πυροσβεστική, λιμενικό , πολεμική αεροπορία και ΕΛ.ΑΣ.

Τα σωστικά συνεργεία έδωσαν μάχη προκειμένου να εντοπίσουν και να ανασύρουν τους επιβάτες τους αεροσκάφους.

Το μοιραίο μονοκινητήριο ταξίδευε με προορισμό το αεροδρόμιο Ουργκάντα της Αιγύπτου ενώ είχε ξεκινήσει από το Μαυροβούνιο.

Λεπτό προς λεπτό η αγωνιώδης προσπάθεια που κατέληξε σε τραγωδία

Μία συγκλονιστική μάχη με το χρόνο και τις πιθανότητες για να επαναφέρουν στη ζωή τον 68χρονο κυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους, έδωσαν τα σωστικά συνεργεία, σήμερα Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, μετά την συντριβή του μονοκινητήριου αεροσκάφους στο Κακό Όρος.

Ακολούθησαν δραματικές σκηνές στο λιμάνι Ηρακλείου, όπου ένας αστυνομικός και ένας δύτης της ΕΜΑΚ που έπεσαν από την πρώτη στιγμή στην θάλασσα επιχειρούσαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από την στιγμή που ο άτυχος άνδρας ανασύρθηκε από τα παγωμένα νερά.

Ταυτόχρονα με τα σκάφη του λιμενικού στην προβλήτα έφτασε και γιατρός του ΕΚΑΒ που ανέλαβε τον συντονισμό των σωστικών συνεργείων. Την ίδια ώρα διασώστες του ΕΚΑΒ από το δεύτερο ασθενοφόρο έφτασαν στο σημείο, μαζί με άνδρες της αστυνομίας και πυροσβέστες, ενώ συνεχίζονταν αδιάκοπα οι προσπάθειες για πάνω από μισή ώρα.

Όσοι συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης και δεκάδες πολίτες που στέκονταν άναυδοι και συγκλονισμένοι απέναντι στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που γίνονται για να σωθεί ο 68χρονος.

Τότε και μόνο τότε, αφού πέρασαν 40 λεπτά, προσπάθειας, ο γιατρός του ΕΚΑΒ έδωσε εντολή να ξεκινήσει η διακομηδή και του 68χρονου στο νοσοκομείο με τη μάχη της ανάνηψης να συνεχίζεται ακόμη και στη διαδρομή.

Ήταν όμως πολύ αργά, όπως επιβεβαίωσαν οι γιατροί του Βενιζελείου, καθώς ο 68χρονος έφτασε νεκρός στο νοσοκομείο, ενώ την ίδια ώρα ο νεαρός συγκυβερνήτης υποβλήθηκε σε εξονυχιστικό ιατρικό έλεγχο χωρίς να εντοπιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα που θα έθετε σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία του.

Την ίδια στιγμή ο 34χρονος επιζών, αφού πέρασε τον πρώτο ιατρικό έλεγχο μεταφέρθηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Εκεί διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του και από τις πληροφορίες που έδωσε στους διασώστες φαίνεται να αποκαλύπτει να αποκαλύπτει μία σημαντική πτυχή της τραγωδίας, όπως ανέφερε.

Ο 68χρονος στη διάρκεια της απογείωσης φαίνεται να αισθάνθηκε αδιαθεσία και ο ίδιος στην προσπάθειά του να τον βοηθήσει, έχασε τον έλεγχο του αεροσκάφους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δυστύχημασυντριβήειδήσεις τώρααεροσκάφοςΚρήτη