Ελλάδα|30.12.2022 17:10

Μετρό Θεσσαλονίκης: Απλήρωτοι 80 εργαζόμενοι - Δεν τους καταβλήθηκαν 2 μισθοί και το δώρο Χριστουγέννων

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε απόγνωση βρίσκονται ογδόντα εργαζόμενοι στον τομέα της φύλαξης των εργοταξίων του μετρό Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία που έχει αναλάβει την υπεργολαβία του έργου, δεν τους έχει καταβάλλει τους δύο τελευταίους μισθούς καθώς και το «δώρο» των Χριστουγέννων, ενώ ένα ακόμα ηχηρό «χαστούκι» τους ήρθε και από την Επιθεώρηση Εργασίας, στην οποία προσέφυγαν, για να διεκδικήσουν το δίκιο τους, αφού όρισε ημερομηνία διαβούλευσης για το ζήτημά τους την… 14η Μαρτίου 2023.

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ, Νίκος Ταχιάος, από την 1η Ιανουαρίου θα αλλάξει η εταιρεία που ανέλαβε το έργο της φύλαξης των εργοταξίων, ωστόσο, αυτό στην ουσία δε λύνει το πρόβλημα των απλήρωτων εργαζομένων.

Αυτό διότι, σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα του μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργο Σπανούδη, για να προσληφθούν στη νέα εταιρεία οι σήμερα απλήρωτοι εργαζόμενοι, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σύμβασή τους με την προηγούμενη, είτε μετά από απόλυση είτε μετά από παραίτηση. Είναι προφανές ότι η εταιρεία που τους χρωστάει, δεν μπορεί να τους απολύσει, αν δεν τους καταβάλει τα δεδουλευμένα, ενώ, αν παραιτηθούν από μόνοι τους, πιθανότατα θα χάσουν τα δεδουλευμένα τους και σίγουρα την όποια αποζημίωση δικαιούνται.

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι ο υπεργολάβος υποστηρίζει ότι δεν πληρώνει τους εργαζόμενους, διότι δεν έχει πάρει χρήματα από την εταιρεία που ανέλαβε τη συνολική εργολαβία κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, ο κ. Ταχιάος σημειώνει στο ethnos.gr ότι ο εργολάβος τους έχει προσκομίσει παραστατικά, τα οποία αποδεικνύουν ότι είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της απέναντι στις υπεργολαβίες

Διπλοβάρδιες και δωδεκάωρη απασχόληση

Όπως αναφέρει ο κ. Σπανούδης, οι ογδόντα απλήρωτοι εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τομέα της φύλαξης του μετρό Θεσσαλονίκης εδώ και 6-7 ή και 10 χρόνια. Πολλές φορές αναγκάστηκαν να δουλέψουν διπλοβάρδιες ή δωδεκάωρες υπερωρίες, αμειβόμενοι γι’ αυτές μετά από πέντε ή έξι μήνες.

«Τώρα είναι απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες και δεν τους έχει καταβληθεί ούτε το δώρο των Χριστουγέννων. Μιλάμε για εργαζόμενους που παίρνουν 700 και 800 ευρώ το μήνα. Τους έχει αφήσει απλήρωτους η εταιρεία που έχει αναλάβει την υπεργολαβία της φύλαξης των εργοταξίων, διότι, όπως υποστηρίζει, έχει λαμβάνειν από τον εργολάβο. Την ίδια στιγμή, η Αττικό Μετρό λέει ότι έχει πληρώσει τον εργολάβο. Δυστυχώς, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους ούτε στο τελευταίο αποκούμπι τους, την Επιθεώρηση Εργασίας, αφού όρισε ημερομηνία διαβούλευσης για το θέμα τους την 14η Μαρτίου. Η Επιθεώρηση Εργασίας θα έπρεπε ήδη να είχε σκύψει στο πρόβλημα, μετά τις επόμενες καταγγελίες που έκαναν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, αλλά και από μόνη της να ελέγχει, τι συμβαίνει στο μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο στη Βόρεια Ελλάδα», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σπανούδης.

Κατά τον ίδιο, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εγείρονται πολλά ερωτηματικά και για το αν εκτελείται επαρκώς το έργο της φύλαξης των εργοταξίων του μετρό Θεσσαλονίκης. Όπως λέει, ακόμα κι αν υπάρχει φύλαξη, δεν είναι σίγουρο ότι αυτή γίνεται από εξειδικευμένους εργαζόμενους.

«Πληρώσαμε κανονικά τον εργολάβο»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ τονίζει στο ethnos.gr ότι η εταιρεία είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της και έχει καταβάλει κανονικά το συνολικό ποσό στον εργολάβο του έργου.

«Η φύλαξη είναι ένα κομμάτι της συνολικής εργολαβίας. Ελέγξαμε και εμείς την κατάσταση και ο εργολάβος μας προσκόμισε δικαιολογητικά ότι έχει πληρώσει τον υπεργολάβο. Μέχρι στιγμής η φύλαξη των εργοταξίων γίνεται κανονικά», λέει ο κ. Ταχιάος.   

OΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μισθοίεργαζόμενοιΑττικό ΜετρόΘεσσαλονίκηεπιθεώρηση εργασίας