Ελλάδα|16.01.2023 23:50

Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ: Ο ιστορικός κύκλος του στέμματος έκλεισε - Η εξόδιος ακολουθία και η κυβερνητική παρουσία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Eurokinissi
Eurokinissi
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Intime News
Intime News
Intime News

Ένα ιστορικό κεφάλαιο έκλεισε οριστικά για την Ελλάδα, με την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ. Ο τέως βασιλιάς ετάφη στο Βασιλικό Κοιμητήριο του Τατοΐου, δίπλα στους τάφους των προγόνων του.

Αν και αρχικά κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «διακριτικότητα» και τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν δρακόντεια, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε τελικά στην κηδεία, στο Τατόι αλλά και στο ξενοδοχείο Μεγαλή Βρεταννία όπου διέμειναν οι «γαλαζοαίματοι» προσκεκλημένοι και η οικογένεια του Γλύξμπουργκ.

Ανάμεσα στους 187 επίσημους προσκεκλημένους, βρίσκονταν 11 εκπρόσωποι βασιλικών οίκων από 11 χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σύσσωμη έδωσε το «παρών» η ισπανική βασιλική οικογένεια, ενώ παρευρέθησαν και οι βασιλείς της Δανίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου. Στην κηδεία συμμετείχε και ο πρίγκιπας Αλβέρτος, αλλά χωρίς της Καρολίνα του Μονακό.

Το βρετανικό στέμμα εκπροσώπησε η αδερφή του βασιλιά Καρόλου, πριγκίπισσα Άννα.

Η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη και ο επικήδειος του Παύλου

Μετά τις 11:30 το πρωί της Δευτέρας ξεκίνησε η προσέλευση των καλεσμένων στη Μητρόπολη. Τελευταία έφτασε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Άννα Μαρία συνοδευόμενη από τη σύζυγο του πρωτότοκου γιου της Παύλου, Μαρί Σαντάλ.

Μετά τις 12:00, ξεκίνησε η νεκρώσιμος ακολουθία προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ο πρωτότοκος γιος του Παύλος, εκφώνησε τον επικήδειο του πατέρα του:

«Η οικογένεια ήταν το παν για σένα και τη μητέρα μου. Μαζί δημιουργήσατε μια μεγάλη οικογένεια που την ενώνει άρρηκτα η αγάπη, η έννοια του καθήκοντος προς την πατρίδα. Ο Θεός σε αξίωσε πατέρα να αφήσεις την τελευταία πνοή στην πατρίδα σου. Όπως μας δίδαξες πατέρα όλα αυτά τα χρόνια, εμείς, τα παιδιά σου, τα εγγόνια σου προσφέρουμε και θα προσφέρουμε τα πάντα στην πατρίδα».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 1974, είπε:

«Ήταν μια δύσκολη εποχή, πατέρα, όταν ανέβηκες στον θρόνο. Σκληρότατες συγκρούσεις. Πάθη αβυσσαλέα. Και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Από την πρώτη στιγμή αντιστάθηκες με σθένος και αναζήτησες τρόπο ανατροπής των πραξικοπηματιών».

Η κυβερνητική παρουσία και οι άλλοι Έλληνες πολιτικοί

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρός της, Παναγιώτης Πικραμμένος και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και η σύζυγός του Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αλκιβιάδης Στεφανής και ο πρώην βουλευτής Αλέξανδρος Παπαδόγγονας.

Φόρο τιμής στο παρεκκλήσι απέτισαν ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και η σύζυγός του, οι βουλευτές Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς, ο βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Γιώργος Καλατζής και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Επίσης, παρευρέθηκαν οι πρώην βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Καμμένος και ο Φαήλος Κρανιδιώτης.

Το δείπνο της οικογένειας

Περίπου στις 19:00 της Δευτέρας ολοκληρώθηκε και το δείπνο που παρέθεσε η οικογένειά του στους υψηλούς προσκεκλημένους που είχαν παραστεί και στην κηδεία.

Το δείπνο ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση και δεν διήρκησε πολύ, καθώς αρκετοί έπρεπε να αναχωρήσουν.

Μετά την ταφή, αρχικά στο «Μεγάλη Βρεταννία» έφτασαν ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία. Ακολούθησαν η Άννα Μαρία, τα παιδιά, τα εγγόνια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και η βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι ήταν αρκετοί και συγκεκριμένα περίπου 250 άτομα, ανάμεσά τους πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες και φίλοι της οικογένειας, όπως μεταδίδει η Μαίρη Γύγου στο OPEN.

Σημειώνεται πως τα βασιλικά ζεύγη της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, ο Αλβέρτος και η Καρολίνα του Μονακό, πριγκίπισσα Άννα αναχώρησαν ήδη, ενώ το πρωί της Τρίτης, στις 10:00, θα έχουν φύγει και οι εστεμμένοι και τα βασιλικά μέλη.

Και την Τρίτη μέτρα ασφαλείας

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα ασφαλείας παραμένει σε ισχύ μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι αναχωρήσεις.

Το κέντρο της Αθήνας θα φρουρείται από περίπου 1.000 αστυνομικούς, ενώ κατά τις αναχωρήσεις με προορισμό το «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα γίνουν και έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπου κριθεί αναγκαίο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τέως βασιλιάς Κωνσταντίνοςκηδείαειδήσεις τώραΓλύξμπουργκ