Ελλάδα|28.02.2019 13:40

«Φακελάκια»; Στο ΕΣΥ δεν... υπάρχουν

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στα δάχτυλα του ενός χεριού µετριούνται οι επίορκοι γιατροί που απολύθηκαν από το δηµόσιο σύστηµα υγείας τα τελευταία χρόνια, σύµφωνα µε τις επίσηµες καταγραφές. Σύµφωνα µε τα στοιχεία που παρουσιάζει το «Εθνος», από το 2015 µέχρι και σήµερα 21 γιατροί απολύθηκαν από το ΕΣΥ για διάφορους λόγους, εκ των οποίων οι έξι για λόγους διαφθοράς και από αυτούς οι πέντε για φακελάκι.

Η απόφαση για την απόλυση των γιατρών ελήφθη από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συµβούλιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο γνωµοδότησε σχετικά και φαίνεται να παρουσιάζει σοβαρές καθυστερήσεις στις συνεδριάσεις του, ενώ αναµένει τις τελικές αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης πριν αποφανθεί οριστικά. ∆εν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών έχουν κατηγορήσει το υπουργείο Υγείας για κωλυσιεργία στο θέµα µε τα φακελάκια, αφού οι αποφάσεις λαµβάνονται µε το σταγονόµετρο και έπειτα από πολύ καιρό. Πάντως οι υποθέσεις που έχουν απασχολήσει κατά καιρούς το υπουργείο Υγείας, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνους», είναι πολλές.

Ειδικά στα µεγάλα νοσοκοµεία της πρωτεύουσας, όπου τα φακελάκια δίνουν και παίρνουν ακόµη και σε καιρό κρίσης. Από τις πρώτες υποθέσεις που απασχόλησαν το 2015 τα αρµόδια όργανα του υπουργείου Υγείας ήταν δωροδοκία στο Νοσοκοµείο «Αλεξάνδρα», στην οποία φέρεται να εµπλέκεται διευθυντής κλινικής. Τελικώς το Πειθαρχικό γνωµοδότησε να τεθεί σε αργία, αφού τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα. Αντίστοιχη απόφαση είχε λάβει την ίδια χρονιά και για άλλες δύο υποθέσεις που αφορούσαν επίσης διευθυντή κλινικής στο ΚΑΤ και γιατρό στο «Ελενα Βενιζέλου».

Ετος µε πολλές υποθέσεις δωροδοκίας απεδείχθη πάντως και το 2018, κατά τη διάρκεια του οποίου εξετάστηκαν αρκετές περιπτώσεις γιατρών που είχαν πάρει φακελάκι, µεταξύ άλλων στα νοσοκοµεία «Αλεξάνδρα», «Ελενα Βενιζέλου» και «Ευαγγελισµός», όπου οι γιατροί τέθηκαν σε αργία.

καρκινοπαθείςΡουβίκωναςΕΣΥγιατρός