Ελλάδα|23.01.2023 06:15

Έκκληση από τους επαγγελματίες στα χιονοδρομικά κέντρα: «Τραγικά εξελίσσεται η χρονιά, όλα υπολειτουργούν» - Τι λένε για όσα βιώνουν φέτος

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Όλες τις ελπίδες τους στον χιονιά, που επισκέφτηκε τα ορεινά της χώρας μας το Σαββατοκύριακο, έχουν εναποθέσει οι επιχειρηματίες στα χιονοδρομικά κέντρα, προκειμένου να μη χάσουν και το δεύτερο μήνα του φετινού χειμώνα.

Μέχρι στιγμής η κατάσταση εξελίσσεται τραγικά για τα χιονοδρομικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, με το σύνολό τους ακόμα να υπολειτουργεί, αν και φτάσαμε στην «καρδιά» του χειμώνα. Οι προσδοκίες που δημιούργησε το χιόνι που έπεσε στις 6 Δεκεμβρίου ότι η φετινή χρονιά θα είναι εφάμιλλη της περσινής, η οποία ήταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων, έχουν απολύτως διαψευστεί. Θερμές μάζες και βροχοπτώσεις έλιωσαν το όποιο χιόνι στρώθηκε, πριν αυτό πατηθεί και αξιοποιηθεί από επιχειρηματίες και λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Σε πολύ δεινή θέση βρίσκονται και οι εποχιακά εργαζόμενοι στο χειμερινό τουρισμό, αφού μία μεγάλη μερίδα δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής ούτε ένα μεροκάματο και είναι δεδομένο ότι όλων τα μεροκάματά στο σύνολο του έτους θα είναι κατά πολύ λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

«Φωτεινή» εξαίρεση στην τραγική κατάσταση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των επιχειρηματιών των χιονοδρομικών κέντρων, Νίκο Χούντρη, αποτελούν τα σαλέ, τα οποία δούλεψαν σχετικά. Προτιμήθηκαν για μία σύντομη εξόρμηση από επισκέπτες, προκειμένου να απολαύσουν ένα καφέ, ένα τσίπουρο ή απλώς να παίξουν χιονοπόλεμο με τα παιδιά τους.

Στόχος η μείωση της ζημιάς

Όπως λέει στο ethnos.gr ο κ. Χούντρης, θεωρείται δεδομένο ότι φέτος δε θα υπάρχει ούτε ένα χιονοδρομικό κέντρο στη χώρα, το οποίο θα καταφέρει να βγάλει έστω και ένα ευρώ κέρδος. Ο στόχος των επιχειρηματιών περιορίζεται απλώς στο να καταφέρουν να μειώσουν τη ζημιά.

«Στις 6 Δεκεμβρίου είχαμε τα πρώτα χιόνια και θεωρήσαμε ότι η χρονιά θα είναι πολύ καλή για τα χιονοδρομικά κέντρα. Πάντοτε συμβαίνει αυτό, όταν χιονίζει πριν από τις γιορτές, όπως έγινε πέρυσι, που η χρονιά ήταν η καλύτερη των τελευταίων χρόνων. Είχαμε χιόνι μέχρι περίπου τις 20 Δεκεμβρίου, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού δεν πρόλαβε να πατηθεί, με αποτέλεσμα θερμές μάζες και βροχές να το λιώσουν. Ουσιαστικά φέτος η χρονιά δεν έχει ακόμα ξεκινήσει για τα χιονοδρομικά κέντρα. Μόνο τα σαλέ έχουν δουλέψει για καφέ, τσιπουράκι ή… χιονοπόλεμο. Είναι, όμως, δεδομένο ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος της φετινής χρονιάς έχει χαθεί. Εφόσον δεν είχαμε χιόνι στις γιορτές, κανένας επιχειρηματίας δεν θα βγάλει κέρδος ούτε ένα ευρώ φέτος. Απλώς θα κοιτάξουν να μειώσουν τη ζημιά», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Χούντρης.

Κατά τον ίδιο, το πόσο θα δουλέψουν τις επόμενες ημέρες τα χιονοδρομικά κέντρα, ακόμα και να πέσει χιόνι, θα εξαρτηθεί και από τις γενικότερες καιρικές συνθήκες.

«Αν ο χιονιάς είναι γρήγορος και βαρύς και δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο, θα δυσκολευθεί ο κόσμος να ανεβεί στα χιονοδρομικά κέντρα. Επίσης, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υπάρχει ομίχλη και δυνατός αέρας. Ιδίως ο τελευταίος μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα», λέει ο κ. Χουντρής.

Παράλληλα και αναφορικά με το ενδεχόμενο οι επιχειρηματίες να ζητήσουν στήριξη από την Πολιτεία, μια και η χρονιά εξελίσσεται πολύ άσχημα γι’ αυτούς, ο ίδιος ανέφερε στο ethnos.gr ότι ενδεχομένως να απασχολήσει τους επιχειρηματίες μια τέτοια σκέψη, όμως, ποτέ μέχρι τώρα δε ζήτησαν γι’ αυτόν το λόγο βοήθεια από την Πολιτεία.

«Το κακό είναι ότι δε βλέπουμε καμία προβολή του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ο πυλώνας ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού είναι τα χιονοδρομικά κέντρα. Δε γίνεται η Πολιτεία να κάνει προβολή του ελληνικού τουρισμού και στο βιντεάκι να μην έχει ούτε μία αναφορά για ένα λεπτό στα χιονοδρομικά κέντρα, ούτε καν μια φωτογραφία από έναν αναβατήρα», υπογραμμίζει ο κ. Χούντρης.

«Χρυσές» δουλειές για τους ορεινούς προορισμούς

Τέλος, κατά τον ίδιο, η κατάσταση με τα ουσιαστικά κλειστά χιονοδρομικά κέντρα, λόγω της έλλειψης χιονιού, είχε ως αποτέλεσμα να δουλέψουν πολύ καλά μέχρι στιγμής οι άλλες επιχειρήσεις στα ορεινά χωριά που επιλέγονται από τους επισκέπτες ως χειμερινοί προορισμοί.

«Όσοι πηγαίνουν και απολαμβάνουν για ώρες τα χειμερινά σπορ στα χιονοδρομικά κέντρα, το βράδυ είναι κουρασμένοι και συνήθως επιλέγουν να μείνουν στο ξενοδοχείο. Φέτος, με κλειστά τα χιονοδρομικά, οι επισκέπτες των ορεινών χωριών επέλεξαν άλλες μορφές διασκέδασης. Είχαν πολλά χρόνια τα ορεινά χωριά να δουν τόσο κόσμο κατά τη διάρκεια των γιορτών», αναφέρει ο κ. Χούντρης.

επιχειρηματίεςχιονοδρομικά κέντραειδήσεις τώραχιόνιτουρισμός