Ελλάδα|22.02.2023 20:05

Η Οδύσσεια του Άργους: Η συγκλονιστική ιστορία σκύλου που χάθηκε πριν τη «Μπάρμπαρα» και βρέθηκε σκελετωμένος μετά από ένα μήνα

Κώστας Ασημακόπουλος

Συγκινεί η ιστορία ενός σκύλου που χάθηκε λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» στην Αττική. Περιπλανήθηκε για εβδομάδες, εθεάθη να τρέχει τρομαγμένος σε διαφορετικά σημεία της βορειοανατολικής Αττικής και γλίτωσε από θαύμα όταν εντοπίστηκε 25 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του.

Ο «Άργος» είναι ένας μεγαλόσωμος σκύλος που φέρει το όνομα του πιστού σκύλου του Οδυσσέα, έζησε τη δική του... Οδύσσεια περιπλανώμενος σε δύσκολες συνθήκες ακόμα και μέσα στο χιονισμένο δάσος της Πάρνηθα όπου πιθανότατα χρειάστηκε να δώσει μάχες επιβίωσης.

Είχε χάσει 33 κιλά από το βάρος του

Εντοπίστηκε σκελετωμένος από οικογένεια στον ορεινό οικισμό Σφενδάλης Μαλακάσας. Μαζί με φιλόζωους γείτονες τον φρόντισαν και ειδοποίησαν την Επιτροπή Αδεσπότων του Δημου Ωρωπού η οποία τον περισυνέλεξε και τον περιέθαλψε λίγο πριν ξεψυχήσει. Βρέθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από στο σπίτι του. Το διάστημα που ήταν χαμένος εκτιμάται πως δεν είχε φάει τίποτα διότι έχασε 33 κιλά από το αρχικό του βάρος.

Περιπλανήθηκε ένα μήνα

«Ευχαριστούμε θερμά τον κύριο Αντώνη και όλους τους συμπολίτες μας στη Σφενδάλη που ενδιαφέρθηκαν και μας ειδοποίησαν. Μάλιστα οι άνθρωποι ακόμα και σήμερα μας καλούν στο τηλέφωνο για να μάθουν νέα του. Μπράβο τους. Είμαστε όλοι πολλοί συγκινημένοι με την περιπέτεια του Αργους. Περιπλανήθηκε για περίπου ένα μήνα. Από το σημείο που είναι το σπίτι του μέχρι το σημείο που βρέθηκε είναι κοντά στα 30 χιλιόμετρα», είπε η πρόεδρος Επιτροπής Αδεσπότων του Δήμου Ωρωπού Ζωή Παπατάσου.

Τον έψαχναν σε όλη την Αττική

Όλο αυτό το διάστημα οι ιδιοκτήτες του σκύλου Ανδρέας και Κατερίνα Μαρή μαζί με την κόρη τους Στέλλα Μαρή που είναι γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτης, είχαν κάνει δεκάδες αναρτήσεις οι οποίες μάλιστα είχαν συνολικά πάνω από 2.000 κοινοποιήσεις και αλληλοεπιδράσεις στα social media.

Ζήσαμε ένα δράμα

«Να είναι καλά ο κόσμος. Να τους έχει ο Θεός καλά όλους. Η δύναμη και η αγάπη του κόσμου έδωσαν δύναμη στην ψυχούλα μαςγια να αντέξει αυτά που πέρασε. Μόνο όσοι αγαπάνε τη ζωή μπορούν να καταλάβουν τι περάσαμε όλες αυτές τις ημέρες. Ηταν ένα δράμα», είπε συγκινημένη η Στέλλα Μαρή και ευχαρίστησε τους κατοίκους της Σφενδάλης, κτηνιάτρους και εθελοντές της Επιτροπής Αδεσπότων του Δημου Ωρωπού: «Να είναι καλά όλοι τους για το καλό που έκαναν στο σκύλο μας. Μπράβο τους. Εδειξαν όλοι ενδιαφέρον και ευαισθησία και σώθηκε η ψυχούλα μας. Ο Άργος δεν έφευγε ποτέ από το σπίτι. Είχε έτοιμη τροφή. Δεν ήξερε να βρει τροφή και είμαι σίγουρη πως δεν έφαγε τίποτα όλο αυτό το διάστημα».

Χάθηκαν τα ίχνη του στη «Μπάρμπαρα»

Σύμφωνα με την Στέλλα Μαρή ο Άργος είναι 6,5 ετών και στις 24 Ιανουαρίου άνοιξε την πόρτα της αυλής και έφυγε από το σπίτι των γονιών της στην Κάτω Κηφισιά. Ποτέ δεν είχε τάσεις φυγής αλλά εκείνη τη μέρα άνοιξε την πόρτα και έφυγε. Μία εβδομάδα μετά ξέσπασε η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», χιόνισε στην Αττική και χάθηκαν τα ίχνη του. Η οικογένεια Μαρή έκανε αναρτήσεις - ανακοινώσεις στα social media. Στην αναζήτηση του συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες αλλά και εθελοντές φιλοζωικών ενώσεων από πολλούς Δήμους της Αττικής.

Τον είχε δει στην Εθνική Οδό

Μάλιστα εθελόντρια της Φιλοζωικής Εκάλης τον εντόπισε λίγες ώρες μετά την πρώτη ανάρτηση εξαφάνισης. Τον φωτογράφησε να περιπλανιέται στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Προσπάθησε να τον προσεγγίσει αλλά ήταν τρομαγμένος και χάθηκε ανάμεσα σε παρκαρισμένες νταλίκες. «Ηταν πράγματι ο Άργος γιατί μου τον έστειλε φωτογραφίες μία κοπέλα από την Εκάλη. Προσπάθησε να τον πιάσει αλλά ήταν τρομαγμένος και της έφυγε. Εδώ και ένα μήνα ήμασταν συνέχεια στο δρόμο. Μας κάλεσαν επίσης από τα Λιόσια, τις Αχαρνές, τη Βρυμπόμπη, τον Διόνυσο και το Κρυονέρι. Είχαμε εστιάσει την προσοχή μας στο Κρυονέρι. Δεν φανταζόμαστε ποτέ πως θα είχε καλύψει τόσο πολύ δρόμο για να φτάσει στη Μαλακάσα. Είναι πολύ μεγάλη απόσταση από το σπίτι μας», είπε η Στέλλα Μαρή.

 

Εκαναν ότι μπορούσαν για να τον σώσουν

Σύμφωνα με την Ζωή Παπατάσου αυτό που έσωσε τον Άργο ήταν η καλή φυσική του κατάσταση. Οπως είπε οι κτηνίατροι έδωσαν ότι μπορούσαν για ισορροπήσουν την υγεία του και το μόνο που απομένει είναι να βγουν τα αποτελέσματα των αιματολογικών για να διαπιστωθεί πως δεν υπάρχουν βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά.

«Βρήκε καταφύγιο σε ένα σπιτάκι»

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού όπου βρέθηκε καταφύγιο ο εξαντλημένος Άργος είπε στο ethnos.gr: «Είχα πάει την κόρη μου στο σχολείο και με πήρε τηλέφωνο η σύζυγος μου και με ειδοποίησε πως στο πάρκινγκ του σπιτιού μας που είναι στεγασμένο και έχω πάντα ένα άδειο σπιτάκι σκύλου, έχει βρει καταφύγιο ένας σκύλος. Ηταν την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου. Πήγα αμέσως σπίτι και είδα το σκελετωμένο σκυλάκι. Ηταν φοβισμένο και εξαντλημένο. Τον λυπηθήκαμε πολύ. Του βάλαμε τροφή και νερό και με δυσκολία έτρωγε και έπινε».

«Κάναμε το καθήκον μας»

«Ειδοποίησα και τους γείτονες γιατί στο μεταξύ βγήκε έξω στο δρόμο και ήταν ανήσυχος. Πήραμε αμέσως τη Φιλοζωϊκή του Δήμου Ωρωπού. Ηρθαν αμέσως τα παιδιά. Τον φρόντισαν άμεσα. Πολύ στεναχωρηθήκαμε με αυτό το σκυλάκι. Το γνωρίσαμε ελάχιστα και δεθήκαμε μαζί του. Ευτυχώς μάθαμε πως βρέθηκαν οι ιδιοκτήτες του και όλα καλά. Δεν κάναμε τίποτε άλλο από το καθήκον μας», πρόσθεσε ο κύριος Αντώνης.

Συγκινητικές στιγμές

Οι κτηνίατροι του Δήμου Ωρωπού ανέλαβαν δράση και περιέθαλψαν τον Άργος με όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και τις ειδικές εξετάσεις. Συγκινητικές στιγμές εκτιλύχθηκαν όταν οι ιδιοκτήτες του Άργους, Ανδρέας και Κατερίνα Μαρή μαζί με την κόρη του Στέλλα ειδοποιήθηκαν πως ο σκύλος τους βρέθηκε και κλήθηκαν στο Κτηνιατρείο "Κυανούς Σταυρός" στον Ωρωπό. «Να σας πω την αλήθεια όλο αυτό το διάστημα έλαβα δεκάδες τηλεφωνήματα από πολίτες που ήθελαν να μας δώσουν πληροφορίες. Οταν χτύπησε αυτό το τηλέφωνο κάτι μέσα μου φτερούγισε. Είπα πως είναι για τον Άργο. Και πράγματι ήταν...», είπε η Στέλλα Μαρή.

Χώθηκε στην αγκαλιά τους

Η επανένωση ήταν συγκινητική. Παρά την εξάντληση ο πιστός Άργος έκανε σαν τρελός από την χαρά του και χώθηκε στην αγκαλιά των ιδιοκτητών του που έκλαιγαν από χαρά και συγκίνηση. «Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που συμμετείχαν στην αναζήτηση του Άργους αλλά πιο πολύ τους ανθρώπους στη Σφενδάλη που τον βρήκαν και ειδοποίησαν. Φυσικά τους κτηνιάτρους της Φιλοζωικής του Δήμου Ωρωπού όχι μόνο επειδή τον έσωσαν αλλά και για την ευγένεια τους. Τους είμαστε ευγνώμονες. Ευχαριστούμε επίσης τους αστυνομικούς που κατανόησαν την περιπέτεια μας και μας βοήθησαν. Θα χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι να αναρρώσει. Από χθες που γύρισε σπίτι κοιτάει τους γονείς μου μέσα στα μάτια. Σας ευχαριστούμε όλους».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

αστυνομίαΜαλακάσασκύλοςΆργοςΔήμος Ωρωπού