Ελλάδα|03.03.2023 22:57

Πληγή που δεν θα κλείσει η τραγωδία στα Τέμπη: Οι οικογένειες περιμένουν το δυσάρεστο τηλεφώνημα - «Αυλαία» στις έρευνες των διασωστών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Δραματικές είναι οι ώρες που περνούν μετά την τραγωδία στα Τέμπη, καθώς δεκάδες οικογένειες περιμένουν ακόμη την ταυτοποίηση των ανθρώπων τους που επέβαιναν στο τρένο το οποίο συγκρούστηκε με εμπορική αμαξοστοιχία. Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα ερωτήματα που «ψάχνουν» απάντηση.

Από το σημείο της τραγωδίας έχει αποχωρήσει και η ομάδα της ΕΜΑΚ που βρισκόταν στο σημείο της τραγωδίας και πλέον αναμένεται να πέσει η «αυλαία» των ερευνών με τη μεταφορά όλων των βαγονιών του μοιραίου τρένου.

Ειδικότερα, την Παρασκευή (3/3) μεταφέρθηκε το τρίτο βαγόνι, ενώ τα συντρίμμια από το πρώτο και το δεύτερο έχουν ήδη απομακρυνθεί από το σημείο, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του OPEN στα Τέμπη, Μίλτος Σακελλάρης.

Πλέον, μηχανήματα έχουν αναλάβει να απομακρύνουν συντρίμμια από τον δρόμο ώστε έπειτα να μεταβεί φορτηγό για να παραλάβει το τέταρτο βαγόνι. Όσον αφορά τα τελευταία βαγόνια, αυτά βρίσκονται πάνω στις γραμμές και προς το παρόν δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς και πώς θα μεταφερθούν.

Πάντως, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η επιχείρηση της απομάκρυνσης των ερευνών εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς όμως να αποκλείεται να συνεχιστεί και έως το πρωί του Σαββάτου.

Παράλληλα, γνωστοποιείται πως διασώστες της ΕΜΑΚ, επικεφαλής των ερευνών και αστυνομικοί δήλωσαν στον απεσταλμένο του OPEN πως δεν εντοπίστηκε κάποια άλλη σορός στο σημείο.

Συγγενείς θυμάτων έχουν γίνει μια «γροθιά»

Συγγενείς αγνοούμενων ή και νεκρών που ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί βρίσκονται εδώ και περίπου τρία 24ωρα σε ξενοδοχεία της Λάρισας και αναμένουν τα δυσάρεστα νέα...

Στα ξενοδοχεία αυτά, οι άνθρωποι που μέχρι πριν λίγα 24ωρα ήταν άγνωστοι μεταξύ τους, έχουν γίνει όλοι μια «γροθιά» και περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο, όπως μεταδίδει στο OPEN η Αναστασία Αργυριάδου.

Όταν χτυπάει κάποιο, επικρατεί για λίγα δευτερόλεπτα σιγή. Τότε, αφού ο άνθρωπος που δέχθηκε το τηλεφώνημα ακούσει τα δυσάρεστα νέα, αγκαλιάζει ο ένας τον άλλο, όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος του OPEN που βρίσκεται σε ένα από αυτά τα ξενοδοχεία.

Ολοκληρώνονται οι ταυτοποιήσεις - Δύο άτομα δίνουν μάχη για τη ζωή τους

Οι ταυτοποιήσεις αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το πρωί του Σαββάτου και το αργότερο έως το πρωί της Δευτέρας, θα έχουν ενημερωθεί όλες οι οικογένειες.

Στα νοσοκομεία της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται συνολικά 38 ασθενείς, οι επτά εκ των οποίων σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Μάλιστα, οι δύο είναι σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι παρουσιάζουν βελτίωση όπως γνωστοποιούν οι γιατροί στο OPEN.

Πολλά τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα για την τραγωδία είναι πολλά και ακόμη ψάχνουν απάντηση. Στη λίστα των στοιχείων που «γεννούν» ερωτηματικά προστέθηκε τις τελευταίες ώρες και ένα «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο που έφερε στο «φως» το OPEN.

Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι δεν λειτουργεί ούτε το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας στα τρένα.

Ειδικότερα, πρόκειται για το σύστημα φωνητικής ραδιοεπικοινωνίας GSMR το οποίο θα αντικαθιστούσε το παλιό σύστημα που λειτουργεί μέχρι και σήμερα στην Ελλάδα και με το οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους συρμοί και σταθμοί.

Ενώ έχει εγκατασταθεί το GSMR, δεν λειτουργεί. Το έγγραφο που παρουσιάζει το OPEN, έχει χαρακτηριστεί ως «εξαιρετικά επείγον», έχει ημερομηνία 18 Αυγούστου 2022 και το έχει αποστείλει ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ στη Hellenic Train.

Στο έγγραφο αυτό, ο ΟΣΕ ζητάει από την εταιρεία να τεθεί σε εφαρμογή το σύγχρονο σύστημα ραδιοεπικοινωνίας που καλύπτει όλη τη διαδρομή από την Πάτρα στην Αθήνα, από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη και από εκεί μέχρι τον Προμαχώνα. Η Hellenic Train έχει προβάλει αντιρρήσεις, υποστηρίζοντας πως το προσωπικό της δεν έχει εκπαιδευτεί.

Ο ΟΣΕ, στο ίδιο έγγραφο, λέει πως το προσωπικό το έχει εκπαιδεύσει και δίνει ως ημερομηνία παράτασης εφαρμογής του συστήματος την 30ή Νοεμβρίου του 2022.

Το έγγραφο - «φωτιά»

Μία πρώτη απάντηση στα ερωτήματα -ή τουλάχιστον στην πλειονότητά τους- αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς πλέον έχει οριστεί Ειδική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ