Ελλάδα|04.03.2023 22:46

Τέμπη: Το μυστήριο με τον αριθμό των θυμάτων και τα αμείλικτα ερωτήματα για την τραγωδία - Βρέθηκε το μαύρο κουτί

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη και η σύγχυση για τον ακριβή αριθμό των επιβαινόντων στο μοιραίο τρένο αλλά και τον αριθμό των νεκρών παραμένει, με την ίδια την εταιρεία να παραδέχεται σε ανακοίνωσή της ότι -ουσιαστικά- ότι η λίστα επιβατών που έδωσε στις Αρχές είναι αναξιόπιστη καθώς περιλαμβάνει μόνο τους επιβάτες με ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Η διαδικασία της παράδοσης των σορών βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 55 θύματα, από τα 57 που έχουν επίσημα βρεθεί, με δύο σορούς να μην έχουν ταυτοποιηθεί ενώ υπάρχουν και δυο ορφανά DNA.

Πολλοί κάνουν λόγο για αύξηση του τελικού αριθμού των θυμάτων όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Πρόκειται άλλωστε για μία χρονοβόρο και μακάβρια για τις Αρχές διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση η αναζήτηση  για γενετικό υλικό ή περισσότερα στοιχεία στον τόπο του δυστυχήματος συνεχίζεται καθώς μπορεί να βρεθεί ακόμα και τώρα κάποιο στοιχείο που θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Σημειώνεται, ότι την ώρα που οι κηδείες των θυμάτων συγκλονίζουν, 12 άτομα νοσηλεύονται ακόμα στο νοσοκομείο, ενώ οι πέντε εξ' αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση στην εντατική.

Στο μεταξύ, ενιαίο πόρισμα εκδόθηκε από την ιατροδικαστική υπηρεσία της Λάρισας, για τους θανάτους όλων των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία με την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη το οποίο  αναφέρει ως αιτία: «Πολλαπλές βαρείες κακώσεις σώματος συμβατές αναφερόμενου ατυχήματος (σύμφωνα με πληροφορίες της εντολοδότιδας αρχής θύμα ομαδικού σιδηροδρομικού ατυχήματος)». Κατόπιν επικοινωνίας των ιατροδικαστών με το υπουργείο, αποφασίστηκε ένα κοινό πόρισμα για όλα τα θύματα για να μη υπάρξουν καθυστερήσεις.

Αποκάλυψη OPEN: Διπλές οι βάρδιες κανονικά στο σταθμαρχείο - Πώς κατέληξε μόνος ο σταθμάρχης

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή βάρδια του σταθμαρχείο στη Λάρισα είχαν οριστεί να βρίσκονται δυο άτομα, ήταν δηλαδή διπλές βάρδιες. Ένας έμπειρος σταθμάρχης και ένας συμβασιούχος ο οποίος είχε κάνει μαθητεία.

Όμως στη νυχτερινή βάρδια επιλέχτηκε να γίνει μονή με έναν σταθμάρχη μόνο χωρίς να κάποιον έμπειρο συνάδελδφο δίπλα του παρόλο που ο κατηγορούμενος σταθμάρχης δεν είχε εμπειρία παρά λίγο ημερών στον σταθμό της Λάρισας. Μάλιστα, οι συνάδελφοί του αναρωτήθηκαν αν μπορεί να είναι μόνος του στη βάρδια με τον ίδιο να απαντά καταφατικά.

Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του τρένου

Το νέο στοιχείο που έρχεται στο φως και αναμένεται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην υπόθεση είναι η εύρεση του καταγραφικού στο πρώτο βαγόνι στη μηχανή της αμαξοστοιχίας, το λεγόμενο και «μαύρο κουτί». Σε αντίθεση με αυτό του αεροπλάνου ωστόσο καταγραφεί μόνο την ταχύτητα της αμαξοστοιχίας και την κίνηση. Αν έγινε δηλαδή προσπάθεια επιβράδυνσης του τραίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσκόμιση αυτού του νέου στοιχείου ήταν και ένας από τους λόγους που ζήτησε νέα προθεσμία ο κατηγορούμενος σταθμάρχης.

Νωρίτερα σήμερα ο κατηγορούμενος σταθμάρχης ο οποίος κατηγορείται για το λάθος, το οποίο σε συνδυασμό με τις χρόνιες και απίστευτες ελλείψεις της πολιτείας στο ζήτημα ασφάλειας των τρένων οδήγησαν στην εθνική τραγωδία των Τεμπών, βρέθηκε ενώπιον του ανακριτή.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για την Κυριακή στις 11:00. Όπως εξήγησε ο δικηγόρος του, προέκυψαν νέα στοιχεία στην δικογραφία τα οποία πρέπει να μελετήσει. Σε βάρος του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για ανθρωποκτονία και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή από αμέλεια, αλλά και για διατάραξη συγκοινωνιών.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη στιγμή, ο δικηγόρος του σταθμάρχη σημειώνει ότι ο πελάτης του αναλαμβάνει την ευθύνη στον βαθμό που του αναλογεί. «Αυτό το οποίο μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος, γιατί εδώ πέρα υπάρχει ένα δάσος ευθυνών. Το δικό μας μερίδιο το λαμβάνουμε από εκεί και πέρα είναι δουλειά της Δικαιοσύνη, σημείωνε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

σύγκρουσησύγκρουση τρένωνειδήσεις τώρασταθμάρχηςΤέμπηΛάρισα