Ελλάδα|22.03.2023 10:12

Επανέναρξη των δρομολογίων του προαστιακού με χαμηλές ταχύτητες και λίγους επιβάτες - Τα σημεία που υπάρχει ακόμα πρόβλημα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ο πρόεδρος των μηχανοδηγών της Hellenic Train, Κώστας Γενηδούνιας, μίλησε στο Open για τη σημερινή επανέναρξη των δρομολογίων του προαστιακού και την ασφάλεια που τηρείται, 22 μέρες μετά την τραγωδία στα Τέμπη

«Ο προαστιακός ξεκινάει με τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα, Πειραιάς - Αεροδρόμιο, ο προαστιακός Πάτρας, το Διακοπτό – Καλάβρυτα και Πύργος – Κατάκολο. Γίνονται κάποια τρένα εμπορικά από Θεσσαλονίκη - Ειδομένη  και περιμένουμε να μας στείλουν τα υποδείγματα του ΟΣΕ για να δούμε εάν τήρησαν όσα είπαν χτες. Εμείς είπαμε τα σημεία που υπάρχει πρόβλημα στον εργοδότη, την Hellenic Train. Αυτοί επικοινώνησαν με τον ΟΣΕ και κρίθηκε πως προφανώς οι παρατηρήσεις μας ήταν σωστές, δόθηκε μια αναστολή στα δρομολόγια για Φλώρινα και Στρυμόνα που ήταν να ξεκινήσουν σήμερα και περιμένουμε κάποια γραπτή διαβεβαίωση του ΟΣΕ για τις σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα προκειμένου να κινηθούν και τα εμπορικά τρένα το βράδυ», ανέφερε αρχικά.

Σε ερώτηση για το τι ζητούν για τις σήραγγες αυτές οι εργαζόμενοι απαντά «γραπτώς πως μπορεί να γίνει η διέλευσή του και υπάρχουν επικοινωνίες». Όπως εξηγεί, στα τούνελ αυτά που διέρχονται συνεχώς αμαξοστοιχίες, υπήρχαν πολλά τυφλά σημεία στις επικοινωνίες. «Είναι κάτι που λένε πως το κοιτάνε. Εμείς είπανε ‘’βάλτε αναμεταδότες’’, αυτοί μας είπαν ‘’βάλτε φορητές συσκευές GSM-R’’. Ρωτήσαμε αν το σύστημα αυτό είναι διαπιστευμένο και περιμένουμε να μας απαντήσουν».

«Μέχρι να λειτουργήσουν τα συστήματα ασφαλείας, αυτά που λειτουργούν σε όλη την Ευρώπη, θα έχουμε μεγιστοποιήσει τις παραμέτρους προκειμένου να κυκλοφορούν τα τρένα. Αυτό έχει γίνει σήμερα και είδατε πως στα σημεία που έχουμε κρίνει πως υπάρχει πρόβλημα δεν ξεκινήσαμε».

«Το απόγευμα συγκεντρώνουμε όλο το υλικό για το εάν βρουν οι οδηγοί προβλήματα στη διαδρομή και θα μιλήσουμε το απόγευμα μαζί τους, όταν σχολάσουν από την βάρδιά τους».

Ο κ. Γενηδούνιας τόνισε πως υπάρχει μια διάθεση για επικοινωνία και με την πολιτική ηγεσία και πως ελπίζει να γίνουν τα αυτονόητα που ζητάνε οι εργαζόμενοι, πάνω στους οποίους βασίζονται καθημερινά χιλιάδες ζωές.

Με χαμηλές ταχύτητες και λίγο κόσμο 

Για την μείωση της ταχύτητας κίνησης των τρένων ανέφερε πως «είναι λίγο, στα 20 χιλιόμετρα περίπου στη Χαλκίδα. Αντί για 100 δηλαδή, 80. Στον προαστιακό, σταδιακά μειώνεται η ταχύτητα όταν θα ξεκινάνε, από 160 στα 100 χιλιόμετρα/την ώρα, μέχρι να επανέλθει το σύστημα και να ανέβουν οι ταχύτητες».

Ερωτώμενος για το ποια είναι η γνώμη του οι μηχανοδηγοί που κρίθηκαν πως έχουν ελλιπή εκπαίδευση να πάνε ως επικουρικοί, μαζί δηλαδή, στη βάρδια με άλλους, απαντά: «Εφόσον είναι νομικά κατοχυρωμένοι, εγώ δεν μπορώ να πω κάτι για αυτό. Υπάρχουν νομικοί που τα βλέπουν αυτά. Εφόσον εγγυηθεί ο ΟΣΕ ότι έχουν εκπαιδευτικοί δεν μπορώ να πω  κάτι. Δεν είμαστε εμείς εξεταστές».

Ακόμη, σχολίασε πως «θα χρειαστεί χρόνος για να επανέλθει η εμπιστοσύνη του κόσμου», καθώς σήμερα ανέβηκε ελάχιστος κόσμος στα τρένα, όπως φαίνεται στις παραπάνω εικόνες του Open. 

Νωρίτερα, ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης επιβιβαζόμενος στο πρώτο δρομολόγιο σήμερα το πρωί για Οινόη, σε δηλώσεις του από το Σταθμό Λαρίσης, τόνισε: «Τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε σε λειτουργία εκ νέου τα τρένα της χώρας. Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού μας. Με δεδομένο ότι ο σιδηρόδρομος είναι το πλέον φιλικό στο περιβάλλον μέσο αξίζει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για τη γρήγορη και ασφαλέστερη επαναλειτουργία του. Θέλουμε και εσείς να σταθείτε δίπλα μας γιατί για όλους μας η επόμενη μέρα του ελληνικού σιδηροδρόμου είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε όλοι μαζί. Ξεκίνησαν ήδη τα προαστιακά σήμερα από Αθήνα για Χαλκίδα και Αθήνα για Αεροδρόμιο. Σταδιακά μέσα σε πέντε εβδομάδες σκοπεύουμε να αποκαταστήσουμε τη λειτουργία των συρμών με τα μέτρα ασφαλείας που έχουμε ανακοινώσει».

Από την πλευρά του, ο σταθμάρχης Ιωάννης Κοκκινάκης είπε: «Ξεκίνησαν σήμερα, μετά από πολύ καιρό από το τραγικό συμβάν -που μας έπληξε όλους συναισθηματικά και ψυχολογικά- τα δρομολόγια για το Αεροδρόμιο και τη Χαλκίδα. Έχουμε 18 δρομολόγια για το Αεροδρόμιο και 12 για Χαλκίδα. Οι εντολές που μας έχουν δοθεί από τη διοίκηση είναι δύο σταθμάρχες ανά βάρδια, δυο μηχανοδηγοί και δύο συνοδοί στις αμαξοστοιχίες, να κινούνται οι συρμοί με μειωμένες ταχύτητες». Ζήτησε συγγνώμη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα και κάλεσε τον κόσμο να επανέλθει και να τους στηρίξει και να ταξιδεύουν και πάλι με το τρένο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δρομολόγιασιδηρόδρομοςHellenic Trainτρέναειδήσεις τώρα