Ελλάδα|29.03.2023 12:46

Με «πλοκάμια» στο εξωτερικό οι τρομοκράτες που στόχευαν Εβραίους: Το χτύπημα στην Κύπρο που σήμανε συναγερμό στην ΕΥΠ

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου που σχεδίαζε πλήγματα σε εβραϊκούς στόχους στην ελληνική επικράτεια. Η ΕΛΑΣ προχώρησε στη σύλληψη δύο ανδρών, ενώ διώκεται και ένας τρίτος, καθώς πιστεύεται ότι οργάνωναν χτύπημα σε εβραϊκή συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Πώς η ΕΥΠ ξετύλιξε το κουβάρι

Σύμφωνα με το sigmalive.com, το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από δύο γεγονότα που ήρθαν σε γνώση της ΕΥΠ. Πρόκειται για τη σύλληψη υπηκόων πακιστανικής καταγωγής στην Κύπρο, το 2021, για επίθεση που σχεδίαζαν σε ισραηλινό στόχο, ενώ έναν χρόνο αργότερα, έγιναν νέες συλλήψεις αυτή τη φορά στην Τουρκία, ενώ σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Για τα δύο παραπάνω γεγονότα είχε ενημερωθεί η ΕΥΠ και έκτοτε, σε συνεργασία με την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τέθηκαν υπό παρακολούθηση μέλη της πακιστανικής κοινότητας που κρίθηκαν ύποπτα για ριζοσπαστική δράση. Πραγματοποιήθηκαν, μάλιστα, έρευνες σε όλη τη χώρα.

Το σχεδιαζόμενο χτύπημα στην Κύπρο

Δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρουν ότι στα μέσα του Οκτωβρίου του 2021 η κυπριακή αστυνομία συνέλαβε Πακιστανό υπήκοο, καθώς υπήρχε η υποψία ότι σχεδίαζε να εκτελέσει Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο. Ο συλληφθείς φέρεται να συνεργαζόταν με 38χρονο Αζέρο, ο οποίος είχε επίσης συλληφθεί.

Ο 27χρονος, κάτοικος Πάφου, με καταγωγή από το Πακιστάν, συνελήφθη κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επιχείρησης στο διαμέρισμά του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία κινητά τηλέφωνα. Κατηγορήθηκε ως συνεργός του Αζέρου, ο οποίος -έναν μήνα νωρίτερα- είχε συλληφθεί στη Λευκωσία και πάνω του βρέθηκε περίστροφο.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως το Ισραήλ ανέφερε ότι το Ιράν προσπάθησε να πραγματοποιήσει «τρομοκρατική επίθεση» με στόχο Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο, ύστερα από αναφορές για απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινοκύπριου δισεκατομμυριούχου.

Η ιρανική πρεσβεία στη Λευκωσία είχε δηλώσει στο Reuters ότι το Ισραήλ «κάνει πάντα αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».

Συγχαρητήρια στις ελληνικές Αρχές από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο

Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος συγχαίρει την Ελληνική Αστυνομία και την ΕΥΠ «για τις συντονισμένες και αποτελεσματικές ενέργειες, που οδήγησαν στην αποτροπή τρομοκρατικού χτυπήματος εναντίον εβραϊκών στόχων σε πολυσύχναστη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και στην παράλληλη σύλληψη και εξάρθρωση πυρήνα τρομοκρατών στη χώρα μας».

«Δεκάδες ανθρώπινες ζωές σώθηκαν χάρη στο μεθοδικό έργο και στην έγκαιρη παρέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΙΣΕ, που με επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζει τα θερμά συγχαρητήρια του «για τις συντονισμένες προσπάθειες και το αποτελεσματικό έργο χάρη στο οποίο σώθηκαν ανθρώπινες ζωές, διασφαλίζοντας την ευημερία των πολιτών της χώρας και την ασφάλεια των επισκεπτών της».

«Η αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας αποτελεί παράλληλα μία σαφή απάντηση της χώρας μας ενάντια στην τρομοκρατία και ενισχύει την εμπιστοσύνη και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και επισκεπτών», σημειώνει το ΚΙΣΕ, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής».

Ογδόντα άτομα καθημερινά στο εστιατόριο που έβαλαν στόχο οι τρομοκράτες

Όπως έγινε γνωστό, εκατοντάδες πολίτες φιλοξενούσε το εστιατόριο ισραηλινών συμφερόντων στο κέντρο της Αθήνας το οποίο μπήκε στο στόχαστρο δύο ανδρών που συνελήφθησαν ως μέλη τρομοκρατικού δικτύου που ετοίμαζε επιθέσεις στην Ελλάδα.

Ραβίνος, που βρέθηκε το πρωί στο συγκεκριμένο εβραϊκό εστιατόριο-συναγωγή στου Ψυρρή, προκειμένου να προσευχηθεί, τόνισε στην ΕΡΤ ότι σε καθημερινή βάση γύρω στα 70 με 80 άτομα επισκέπτονται το εστιατόριο, στον επάνω όροφο του οποίου λειτουργεί συναγωγή, κάτι που δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας που ευτυχώς αποφεύχθηκε.

Δήλωσε ότι είναι συγκλονισμένος με όσα αποκαλύφθηκαν, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του στις ελληνικές Αρχές για τη σύλληψη των δύο ανδρών.

«Άνθρωποι σε όλον το κόσμο έχουν πληροφορηθεί τι συνέβη εδώ. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που συνελήφθησαν από τις ελληνικές αρχές με τη συνδρομή των Ισραηλινών αυτοί οι δύο φριχτοί άνθρωποι που ήθελαν να καταστρέψουν ανθρώπινες ζωές. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι χθες που ήρθα εδώ να προσευχηθώ απειλούταν η ζωή μου», είπε.

Πώς εξαρθρώθηκε το κύκλωμα τρομοκρατίας

Παράλληλα, το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις μετά την αποκάλυψη ότι δύο άντρες Πακιστανικής καταγωγής, ηλικίας 27 και 29 ετών, είχαν στρατολογηθεί για να κάνουν τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ελλάδα επισημαίνουν αρμόδιες πηγές της ΕΥΠ στο ethnos.gr.

Και αυτό διότι οι δύο συλληφθέντες μπορεί να δέχονταν οδηγίες από έναν 30χρονο ομοεθνή τους φερόμενο ως «εγκέφαλο» που ενδεχομένως ζει στην Τεχεράνη, αλλά εξετάζεται αν είχαν προσπαθήσει -ή ακόμη και επιτύχει- να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους προς αυτόν τον σκοπό.

Τα κινητά τους τηλέφωνα είναι αυτά που «μίλησαν» και αποκάλυψαν σειρά συνομιλιών μέσα από εφαρμογές με τον 30χρονο ο οποίος τους έδινε οδηγίες για το πώς να δράσουν, ενώ εκείνοι είχαν ήδη καταφέρει να «λοκάρουν» τον πρώτο τους στόχος.

Το μελλοντικό χτύπημα τους σε εβραϊκό εστιατόριο στου Ψυρρή που λειτουργεί και ως συναγωγή ήταν εκείνο στο οποίο είχαν εστιάσει περισσότερο, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Στην ανάλυση που έγινε στο Τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν όχι μόνο φωτογραφίες, αλλά και βίντεο του χώρου, γεγονός που οδηγεί τους αστυνομικούς στο συμπέρασμα ότι είχαν ήδη προχωρήσει στην επόμενη φάση του σχεδίου τους.

Ο εντοπισμός τους

Από το 2021 με την σύλληψη Πακιστανών στην Κύπρο που σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο τα ραντάρ της ΕΥΠ και της ΕΛ.ΑΣ. είχαν τεθεί σε ύψιστο συναγερμό.

Το 2022 μέλη της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα που κρίθηκαν ύποπτα τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, έπειτα από νέα σειρά συλλήψεων Πακιστανών στην Τουρκία που σχεδίαζαν επίθεση σε ισραηλινό στόχο στην Κωνσταντινούπολη.

Σε αυτό το πλαίσιο ακολούθησε η σύλληψη τόσο του 27χρονου όσο και του 29χρονου πριν από ενάμιση μήνα σε Ζάκυνθο και Σπάρτη που βρέθηκαν να ζουν στη χώρα μας χωρίς τα νόμιμα έγγραφα για την διαμονή τους.

Καθώς εκκρεμούσε η διοικητική τους απέλαση η ανάλυση που έγινε στα κινητά τους τηλέφωνα αποκάλυψε τις ανησυχητικές συνομιλίες με τον 30χρονο, ο οποίος ζητούσε η επίθεση στο εβραϊκό εστιατόριο να γίνει με πυροβόλο όπλο την ώρα που μέσα θα βρίσκεται πολύς κόσμος.

Στις απαντήσεις τους οι δύο συλληφθέντες επεσήμαναν ότι δεν έχουν την δυνατότητα να βρουν όπλα και έτσι σε επόμενη συνομιλία τους ζητά να κάνουν βομβιστική επίθεση με φιάλη υγραερίου.

Εκείνο που, πάντως, έχει κάνει εντύπωση στις Αρχές είναι το γεγονός ότι σε αυτές τις συνομιλίες και ενώ είχαν κάνει κατόπτευση του χώρου πάνω από μία φορά οι δύο Πακιστανοί επιμένουν στο να συζητούν το ποσό το οποίο θα λάβουν.

«Ζητούσαν από 10.000 με 15.000 ευρώ και στα μηνύματα που αντάλλαξαν είναι κάτι που το ρωτούσαν αρκετές φορές, πότε και πώς θα πληρωθούν», τονίζουν στο ethnos.gr πηγές της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

«Οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί τις συνομιλίες και μάλιστα έχουν ισχυριστεί ότι γνωρίζουν προσωπικά τον 30χρονο. Είπαν ότι τον ξέρουν από την πατρίδα τους, αλλά εκείνος τώρα ζει στο Ιράν», προσθέτουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕΥΠΚύπροςτρομοκράτεςειδήσεις τώρα