Ελλάδα|06.04.2023 09:12

Πυροβολισμοί στην ΑΣΟΕΕ: «Υπήρχε εντολή από τη ΓΑΔΑ να μην περάσει το περιπολικό - Και εγώ θα πυροβολούσα» είπε ο Καλλιακμάνης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Intime News
Intime News
Intime News
Intime News
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

Για το περιστατικό με τους τέσσερις πυροβολισμούς από αστυνομικό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από την ΑΣΟΕΕ στην Πατησίων μίλησε ο πρόεδρος των αστυνομικών νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης στην τηλεόραση του OPEN. Την ίδια ώρα, πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν πως υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο για να περιοριστεί η ένταση στην ΑΣΟΕΕ, αδειάζοντας τον αστυνομικό που χρησιμοποίησε το όπλο του. «Είχε δοθεί εντολή από το κέντρο επιχειρήσεων να μην περάσουν από το σημείο», σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

«Η εντολή από τη ΓΑΔΑ ήταν όντως να μην περάσει κανένα περιπολικό μόνο του μπροστά από το σημείο εκεί. Και πολύ σωστά γιατί δεν μπορεί ένα περιστατικό να περάσει από τη στιγμή που έχουν βγει 35μπάχαλοι και ρίχνουν πέτρες. Το περιπολικό πέρασε από μπροστά από την ΑΣΟΕΕ για ποιο λόγο εξετάζεται, δεν θα έπρεπε να περάσει» ανέφερε ο κ. Καλλιακμάνης.

'Όπως πρόσθεσε «θα έπρεπε οι αστυνομικοί να ελεγχθούν για αυτό». Από την άλλη υποστήριξε ότι ο αστυνομικός ακολούθησε πρωτόκολλο ενώ τόνισε ότι και ο ίδιος αν ήταν σε μια παρόμοια περίπτωση όπου έχει περικυκλωθεί και εγκλωβιστεί από 35 άτομα και δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο «εγώ θα έριχνα στον αέρα, δεν θα πυροβολούσα τα παιδιά, θα πυροβολούσα στον αέρα» είπε.

Αδειάζει τον αστυνομικό η ΕΛ.ΑΣ.

Συγκεκριμένα, πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν χαρακτηριστικά για το περιστατικό: «Ο λόγος που οι αστυνομικοί ελέγχονται πειθαρχικά είναι γιατί δεν πειθάρχησαν στις εντολές που είχαν λάβει.

Είχε δοθεί εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων να μη περάσουν από το σημείο περιπολικά, καθώς η αστυνομία προετοίμαζε παρέμβαση με διμοιρίες των ΜΑΤ. Επιχείρηση η οποία διεξήχθη 20 λεπτά αργότερα από το περιστατικό με το περιπολικό.

Καμία υποχωρητικότητα δεν υπάρχει από την πλευρά της Αστυνομίας απέναντι στους αναρχικούς, αλλά η δράση της αστυνομίας αναπτύσσεται με συγκεκριμένους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και όχι όπως θέλει ο καθένας

Η δικογραφία εναντίον του αστυνομικού που πυροβόλησε σχηματίζεται αυτεπάγγελτα και αποστέλλεται στον Εισαγγελέα όπως προβλέπει ο νόμος. Στη συνέχεια ο αστυνομικός, αφέθη ελεύθερος, αφού κατά την κρίση του Εισαγγελέα δεν υπήρξε λόγος κράτησης.

Κάθε αστυνομικός μπορεί να κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου, κατά τον κανονισμό, στην περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή του.

Αν ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου απαλλαγεί στην ποινική διαδικασία, απαλλάσσεται και στην πειθαρχική, σύμφωνα με τον κανονισμό». 

Πώς έπεσαν οι πυροβολισμοί έξω από την ΑΣΟΕΕ- Ο δημοσιογράφος που τράβηξε το βίντεο-ντοκουμέντο περιγράφει στο ethnos.gr

Για τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ, τον αστυνομικό που πυροβολούσε στον αέρα και την κατάσταση που επικράτησε μετά το επεισόδιο, μίλησε στο ethnos.gr ο δημοσιογράφος που κατέγραψε το βίντεο ντοκουμέντο που δείχνει τον άνδρα της ΕΛΑΣ να ανοίγει πυρ στον αέρα.

Τα πλάνα από τη στιγμή των πυροβολισμών κατέγραψε ο Ευάγγελος Σύψας, ανταποκριτής του κινεζικού CGTN στην Ελλάδα ο οποίος βρισκόταν στο σημείο μαζί με τον εικονολήπτη του. Ο ίδιος εξήγησε ότι βρέθηκε τυχαία έξω από την ΑΣΟΕΕ όπου συνέβησαν τα επεισόδια.

Ο ίδιος σημειώνει στο ethnos.gr ότι στο σημείο υπήρχε καπνός, ενώ παρατήρησε περίπου 25 με 30 άτομα που είχαν κλείσει την άνοδο της 28ης Οκτωβρίου φωνάζοντας συνθήματα.

Τότε όπως τονίζει, ένα περιπολικό πέρασε από το ρεύμα της καθόδου όπου τα οχήματα κινούνταν κανονικά. Όπως εξηγεί μέσα στο αυτοκίνητο της Αστυνομίας βρισκόταν ένα άτομο και όχι τρεις.

Τότε ο οδηγός του περιπολικού δέχθηκε επίθεση από 4-5 άτομα τα οποία πετούσαν κυρίως πέτρες εναντίον του. Όπως παρατήρησε και κατέγραψε ο κ. Σύψας ο οποίος βρισκόταν περίπου 20 μέτρα από το σημείο, τότε ήταν που ο αστυνομικός έβγαλε το υπηρεσιακό του όπλο, το έστρεψε στον αέρα βγάζοντάς το από το παράθυρο του οχήματος πυροβολώντας τέσσερις φορές.

Όπως περιγράφει, εκείνη τη στιγμή επικράτησε πανικός στο σημείο με τα άτομα που πραγματοποίησαν την επίθεση σε βάρος του άνδρα της ΕΛΑΣ να υποχωρούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη συνέχεια το περιπολικό «κόλλησε» στην κίνηση με αποτέλεσμα οι άγνωστοι να επιστρέψουν και να εξαπολύουν νέα επίθεση σε βάρος του με πέτρες. Τότε ήταν η στιγμή που ο αστυνομικός έβγαλε για δεύτερη φορά το όπλο του. Παρά το γεγονός ότι τη δεύτερη φορά δεν πυροβόλησε, δεν έστρεψε το όπλο στον αέρα αλλά κάθετα προς το παράθυρο του οδηγού σημαδεύοντας προς τα έξω. Με το δεξί χέρι κρατούσε το τιμόνι και με το αριστερό το περίστροφο, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του CGTN.

Ο κ. Σύψας αναφέρθηκε επίσης και στους πολίτες που βρίσκονταν στο σημείο, καθώς η κυκλοφορία διεξαγόταν κανονικά στο ρεύμα της καθόδου με αποτέλεσμα πολλά αυτοκίνητα να έχουν κολλήσει στην κίνηση. Εξήγησε ότι μετά τους πυροβολισμούς επικράτησε πανικός, ωστόσο πολλοί δεν αντιλήφθηκαν άμεσα ότι ο κρότος οφειλόταν στα πυρά. Πίστευαν ότι πρόκειται για κρότου λάμψης. Στη συνέχεια ωστόσο κατάλαβαν ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καθώς δεν υπήρχαν δυνάμεις της ΕΛΑΣ στο σημείο παρά μόνο έναν τροχονόμο που προσπαθούσε να ελέγξει την κυκλοφορία. Τότε και τα οχήματα άρχισαν να κινούνται γρηγορότερα προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΑΣΟΕΕΓΑΔΑΠατησίων