Ελλάδα|13.04.2023 09:38

Αδειάζει η Αττική ενόψει του Πάσχα: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων - Οι κορυφαίοι προορισμοί και οι «τσουχτερές» τιμές της βενζίνης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η έξοδος των εκδρομέων τη Μεγάλη Πέμπτη (ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
Η έξοδος των εκδρομέων τη Μεγάλη Πέμπτη (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Η έξοδος των εκδρομέων τη Μεγάλη Πέμπτη (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Η έξοδος των εκδρομέων τη Μεγάλη Πέμπτη (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Η έξοδος των εκδρομέων τη Μεγάλη Πέμπτη (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Η έξοδος των εκδρομέων τη Μεγάλη Πέμπτη (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Η έξοδος των εκδρομέων τη Μεγάλη Πέμπτη (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Η έξοδος των εκδρομέων τη Μεγάλη Πέμπτη (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Η έξοδος των εκδρομέων τη Μεγάλη Πέμπτη (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, με χαρακτηριστική την κίνηση το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης (13/4) στα λιμάνια της Αττικής.

Από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, ξεκινάει το μεγαλύτερο κύμα, με το Λιμενικό Σώμα να προχωρά σε μέτρα διευκόλυνσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών και οχημάτων.

Το πρωί, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Ναυτιλίας Κώστα Κατσαφάδο και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχο Γεώργιο Αλεξανδράκη, βρέθηκε στην πύλη Ε-7 στο λιμάνι του Πειραιά κατά τον απόπλου του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου Blue star Delos που αναχώρησε για Πάρο-Νάξο-Θήρα με 2400 επιβάτες και 367 ΙΧ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας σε δηλώσεις του τόνισε ότι έως σήμερα έχουν ελεγχθεί και επιθεωρηθεί όχι μόνο σε τακτικούς αλλά και έκτακτους ελέγχους όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Οι προορισμοί που χτυπούν «κόκκινο»

Σημειώνεται ότι σήμερα Μ. Πέμπτη από τον Πειραιά αναμένεται να αναχωρήσουν 19 δρομολόγια πλοίων για Κυκλάδες, νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα και Κρήτη.

Χθες, Μεγάλη Τετάρτη, από το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 13 απόπλοι πλοίων, ενώ αναχώρησαν 15.372 επιβάτες. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχώρησαν 29 πλοία με 5.718 επιβάτες. Από το λιμάνι της Ραφήνας πραγματοποιήθηκαν 12 απόπλοι πλοίων ενώ αναχώρησαν 5.221 επιβάτες ενώ από το Λαύριο επτά δρομολόγια με 1.655 επιβάτες.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι από τα λιμάνια της Αττικής σε 46 δρομολόγια από 13/04/2023 έως 16/4/2023 αναμένεται να ταξιδέψουν 37.093 επιβάτες και 5.592 Ι.Χ.

Για τις Κυκλάδες, η πληρότητα στα πλοία αγγίζει το 95% για σήμερα ενώ για τα Δωδεκάνησα υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας στις καμπίνες, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Αυξημένη πληρότητα υπάρχει και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Οι μεγάλες αυξήσεις στη βενζίνη «τσουρουφλάνε» τα νησιά - Πώς θα κυμανθούν οι τιμές στην μεγάλη έξοδο του Πάσχα

Στα 1,928 ευρώ το λίτρο βρίσκεται η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στη χώρα χωρίς να παρουσιάζει ιδιαίτερες αποκλίσεις τις τελευταίες μέρες. Είναι εμφανώς υψηλότερη σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες και κατά κοινή παραδοχή πολύ ακριβή για τις οικονομικές δυνατότητες των ελληνικών νοικοκυριών, τα οποία δεν μπορούν να παρηγορηθούν από το γεγονός ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έφτανε ακόμα και τα 2,45 ευρώ/λίτρο.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι, αν δε σημειωθεί τις επόμενες ημέρες κάποια δραματική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο, το κόστος της βενζίνης στη χώρα μας θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα κατά την έξοδο από τα αστικά κέντρα για τη γιορτή του Πάσχα, ίσως και κατά την επιστροφή των εκδρομέων.

Σε περίπτωση, βέβαια, που σημειωθεί κάποια σημαντική «ανωμαλία» στην τιμή του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει κατά πόσο θα εκτιναχθεί η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας.

«Για ποιο λόγο ακριβαίνουν οι τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, το γνωρίζουμε καλά. Οι τιμές αυξάνονται, διότι ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να κερδοσκοπήσει. Προς το παρόν δεν μας έχουν επηρεάσει πολύ στη χώρα μας οι αυξήσεις των διεθνών τιμών, όμως, αν συνεχιστεί αυτή η άνοδος, είναι σίγουρο ότι θα μας επηρεάσει. Είναι γεγονός ότι αυτό το 1,928 είναι ακριβό για την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε για το ότι την ίδια περίοδο πέρυσι η τιμή της βενζίνης έφτανε ακόμα και τα 2,45 ευρώ το λίτρο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κιούσης.

Στο «κόκκινο» οι τιμές στα νησιά

Το 1,928 ευρώ/λίτρο είναι η μέση τιμή στη χώρα και συναντάται με μικρές αποκλίσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Στις μικρότερες και δυσκολότερα προσβάσιμες πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας (π.χ. Καρπενήσι) οι τιμές της βενζίνης είναι υψηλότερες και ξεπερνούν τα δύο ευρώ ανά λίτρο, ενώ ακόμα ακριβότερη είναι η βενζίνη στα νησιά.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Κιούσης αναφέρει τις Κυκλάδες, όπου σήμερα η τιμή της βενζίνης κυμαίνεται μεταξύ 2,1 και 2,2 ευρώ ανά λίτρο. Μάλιστα, ο ίδιος σημειώνει ότι στις Κυκλάδες και ολόκληρο το χειμώνα η βενζίνη πωλούνταν με τιμές πάνω από τα δύο ευρώ/λίτρο.

«Κακώς ασχολούμαστε με τις τιμές της βενζίνης στα νησιά μόνο τις εορταστικές περιόδους που τα επισκέπτονται οι εκδρομείς. Το προηγούμενο διάστημα, δυστυχώς, δεν ασχοληθήκαμε πώς τα βγάζουν πέρα οι νησιώτες, που πλήρωναν τη βενζίνη ολόκληρο το χειμώνα πάνω από τα δύο ευρώ το λίτρο», σημείωσε ο Κιούσης.

Ο ίδιος τόνισε ακόμα ότι είναι αδύνατο να κάνει το παραμικρό η χώρα μας, για να επηρεάσει την πορεία των τιμών του πετρελαίου διεθνώς και υπογράμμισε ότι το «όπλο» που έχουμε στην Ελλάδα για την ελάφρυνση των πολιτών, είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

«Υπάρχει μόνο μία λύση και αυτή είναι η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη χώρα μας, σε περίπτωση που δούμε υπέρμετρη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Αυτό είναι το μόνο ‘’όπλο’’ που διαθέτει η χώρα μας, για να ελαφρυνθούν οι πολίτες. Με εξαίρεση τον ΦΠΑ, ο οποίος έχει σχέση με την κατανάλωση, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης είναι ανελαστικοί. Και στο 1,5 ευρώ το λίτρο να πέσει η τιμή της βενζίνης, πάνω-κάτω στο 1,05 ευρώ ανά λίτρο θα βρίσκεται η τιμή των ειδικών φόρων κατανάλωσης», ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος.    

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεκδρομείςβενζίνηλιμάνιΠάσχαλιμάνι Πειραιάλιμάνια