Ελλάδα|20.04.2023 22:15

Κύκλωμα «μαφιόζων»: Αυτός είναι ο αρχηγός των εκβιαστών - Πώς οι αστυνομικοί διέρρεαν πληροφορίες στην εγκληματική οργάνωση

Newsroom

Το μεγάλο κύκλωμα που κατάφερε να συγκεντρώσει εκατομμύρια ευρώ μέσω παράνομων δραστηριοτήτων ερευνά η Ελληνική Αστυνομία. Στο μικροσκόπιο των Αρχών έχουν μπει επτά εκβιαστές, ενώ τα θύματά τους ανέρχονται σε 82.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο Open, υπό έρευνα βρίσκονται και πέντε αστυνομικοί οι οποίοι έμπαιναν στο σύστημα policeonline και έδιναν πληροφορίες στην εγκληματική οργάνωση.

Αρχηγός φέρεται να είναι ένας 50χρονος ο οποίος είναι σεσημασμένος για απάτες και εκβιασμούς. Υπαρχηγός ήταν επίσης ένας άνδρας γνωστός στις Αρχές, ωστόσο είναι νεκρός μετά τη νόσησή του από Covid. Παράλληλα στο επιχειρησιακό κομμάτι φαίνεται πως είναι ένας «μπράβος» της νύχτας ο οποίος παρουσιάζεται ως πολύ σκληρός κακοποιός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύκλωμα εκτός από εκβιασμούς έκανε και εμπόριο όπλων. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν και κωδικοποιημένες εκφράσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα πιστόλια τα έλεγαν «ρολόγια».

Επιπλέον, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έφταναν στο σημείο όχι μόνο να ξυλοκοπούν τα θύματά τους, αλλά ακόμα και να τα πυροβολούν, όπως έναν πολύ γνωστό ξενοδόχο στο Λουτράκι που τον τραυμάτισαν του 2020 στα πόδια.

Η εμπλοκή των αστυνομικών

Θυμίζουμε ότι την η ΕΛΑΣ ερευνά την εμπλοκή αστυνομικών στην εγκληματική οργάνωση. Το Τμήμα Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής παρέδωσε πρόσφατα έναν ολοκληρωμένο φάκελο με πάνω από 60 ονόματα μελών της εγκληματικής οργάνωσης και αστυνομικών που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες όπως εκβιασμοί, απάτες, τοκογλυφία, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών.

Η εγκληματική οργάνωση προσέγγιζε τα θύματά της, τους υπόσχονταν ιδιαίτερα κερδοφόρες επενδύσεις και ζητούσε από αυτά 1000 ευρώ. Διαβεβαίωναν τα θύματα ότι η επένδυσή τους θα δεκαπλασιαζόταν σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Τα μέλη της οργάνωσης επέστρεφαν στα θύματα ζητώντας περισσότερα χρήματα, και αν τα θύματα αρνούνταν, έστελναν άνδρες για να τα απειλήσουν. Σε αυτές τις δραστηριότητες φέρεται να συμμετείχαν οι αστυνομικοί, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συγγενείς μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, στην έρευνα συμμετείχε και το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Εθνικής Αστυνομίας.

Η εγκληματική οργάνωση στόχευε πλούσιους ιδιώτες, κυρίως σε καζίνο. Ανάμεσα στα θύματα ήταν επίσης επιχειρηματίες που συχνά επένδυαν μεγάλα χρηματικά ποσά. Όταν οι επενδύσεις δεν απέδιδαν τις υποσχόμενες αποδόσεις, τα θύματα όχι μόνο έχαναν το αρχικό τους κεφάλαιο αλλά απειλούνταν και με την καταβολή περισσότερων χρημάτων.

Οι έρευνες συνεχίζονται και είναι πιθανό να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης με βάση τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν τις επόμενες ώρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

εγκληματική οργάνωσηκύκλωμαειδήσεις τώρααστυνομικοίΕλληνική Αστυνομίαεκβιασμός