Ελλάδα|29.04.2023 14:45

Καθηγητές ΑΠΘ: Θα συνεχιστεί η ύφεση του κορονοϊού - Τεράστια η σημασία των εμβολίων για την πρόληψη ασθενειών

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε ύφεση, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί, βρίσκεται η πανδημία του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι οι κοινωνίες ακολουθούν μία πλήρη κανονικότητα και η χρήση των μασκών είναι υπερβολικά περιορισμένη. Είναι μειωμένα πάρα πολύ τα βαριά συμπτώματα του αναπνευστικού καθώς και ο αριθμός των νοσηλευομένων, ενώ οι θετικοί στον ιό περιθαλπόμενοι στα νοσοκομεία πάσχουν κυρίως από κάποια άλλη νόσο.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος του Κέντρου Αναφοράς covid-19, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και υπεύθυνος κλινικής covid-19 του νοσοκομείου «ΑΧΕΠΑ», Συμεών Μεταλλίδης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τη μεγάλη σημασία των εμβολιασμών που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό, ο κ. Μεταλλίδης ανέφερε ότι δεν έχει καταλήξει ακόμα για το θέμα αυτό η επιστημονική κοινότητα.

«Σε αυτήν τη φάση δε συνίσταται καμία επαναληπτική δόση εμβολίου. Πιθανότατα θα προκριθεί διεθνώς η διενέργεια μίας ετήσιας δόσης εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Σε κάθε περίπτωση όλα θα εξαρτηθούν και από τα επιστημονικά δεδομένα», τόνισε ο κ. Μεταλλίδης.

Μείωση των εμβολιασμών σε παιδιά και εφήβους στην πανδημία

Για μείωση των εμβολιασμών, για την πρόληψη διάφορων ασθενειών σε παιδιά και εφήβους, κατά τη διάρκεια των δύο χρόνων της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έφτασε το 30%-40%, έκανε λόγο ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας, διευθυντής της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» νοσοκομείου και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Εμμανουήλ Ροηλίδης.

«Ευτυχώς, από το 2022 και μετά η εμβολιαστική κάλυψη επανήλθε στα προ πανδημικά επίπεδα. Η κύρια αιτία μείωσης των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων στην πανδημία και στα lock down ήταν ο φόβος πολλών γονιών για συγχρωτισμό. Ωστόσο, έπαιξε ρόλο και ο ενδοιασμός κάποιων για τα εμβόλια. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι πριν βγουν τα εμβόλια, περνάνε από ενδελεχή έλεγχο. Η μείωση των εμβολιασμών σε ανήλικους στην πανδημία παρατηρήθηκε περισσότερο στους έφηβους», είπε ο κ. Ροηλίδης.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Θόδωρος Αγοραστός, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας η μείωση των εμβολιασμών για ασθένειες που σχετίζονται με το δικό του ιατρικό αντικείμενο έφτασε στο 12%-30%, ωστόσο, σε περισσότερο υποανάπτυκτες χώρες ανήλθε στο 40%-60%. «Γι’ αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι πρέπει να καλύψουμε το έλλειμα αυτό στα εμβόλια», σημείωσε ο κ. Αγοραστός.

«Υπάρχει και η… θετική παράμετρος της πανδημίας, η οποία αφορά το γεγονός ότι καταγράφηκε μεγάλη αύξηση του εμβολιασμού έναντι της γρίπης και του πνευμονιόκοκκου», συμπλήρωσε ο κ. Μεταλλίδης.

Εξαφανίστηκαν ασθένειες από τα εμβόλια

Ασθένειες που έκαναν θραύση κατά το παρελθόν στα παιδιά, όπως η ιλαρά, η ερυθρά, η διφθερίτιδα, η πολιομυελίτιδα και η μηνιγγίτιδα, πλέον δεν εμφανίζονται καθόλου ή σε πολύ περιορισμένο βαθμό, σύμφωνα με τον κ. Ροηλίδη και η αιτία γι’ αυτό είναι οι εμβολιασμοί.

«Έκαναν τον οργανισμό να μην υποκύπτει στο λοιμογόνο παράγοντα. Η Ελλάδα είναι από τις πιο πλουσιοπάροχες χώρες, σε ό,τι αφορά τους δωρεάν εμβολιασμούς. Οι εμβολιασμοί είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας, με το άλλο να είναι το καθαρό νερό, αφού σώζουν εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως», είπε ο κ. Ροηλίδης.

Ως το πιο σημαντικό όπλο που έχει η επιστήμη, κυρίως για την πρόληψη ασθενειών αλλά και για την αντιμετώπισή τους, χαρακτήρισε τα εμβόλια, ο κ. Αγοραστός. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), από τον οποίο προκύπτουν δέκα τύποι καρκίνου και για τα δύο φύλλα.

«Τα εμβόλια για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων πρέπει να γίνονται και σε άντρες και σε γυναίκες και σε αγόρια και σε κορίτσια. Ο συχνότερος καρκίνος που σχετίζεται με τον HPV, είναι ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα. Είναι πιο συχνός και από το καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και εμφανίζεται πέντε φορές πιο συχνά στους άντρες. Τα εμβόλια που έχουμε, δεν προφυλάσσουν από όλους τους καρκινογόνους τύπους του ιού. Όμως, προστατεύουν από εννιά από τους συνολικά 14 καρκινογόνους τύπους. Οι εφτά από αυτούς που προφυλάσσει, είναι οι πιο επικίνδυνοι», τόνισε ο κ. Αγοραστός.

Από την πλευρά του ο κ. Μεταλλίδης αναφέρθηκε στη χρησιμότητα του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση του πνευμονιόκοκκου αλλά και του έρπητα ζωστήρα.

«Ο πνευμονιόκοκκος στις ηλικίες άνω των 60 ετών μπορεί να προκαλέσει βαριές πνευμονίες, που επιφέρουν το θάνατο στο 20% των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία. Επίσης, κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται 1,5 εκατομμύριο περιστατικά έρπητα ζωστήρα. Ένας στους τρεις ασθενείς θα δει τη ζωή του να κινδυνεύει ή να υποβαθμίζεται η ποιότητά της. Η συγκεκριμένη ασθένεια είναι βασανιστική. Οι ασθενείς πονάνε πολύ. Πρέπει να περάσουμε το μήνυμα ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές», τόνισε ο κ. Μεταλλίδης.     

Η δράση «εμβολιάΖΩ» του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Στο γεγονός ότι συνεχίζεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης η δράση «εμβολιάΖω», την οποία ξεκίνησε από το 2017, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας.

«Ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τους εμβολιασμούς και ακολουθήστε, ό,τι σας πει. Κάποιες αντιεπιστημονικές απόψεις για τους εμβολιασμούς, οι οποίες διακινούνται μέσω του διαδικτύου, είναι μακράν από κάθε επιστημονικό πλαίσιο. Αναφορικά με τη δράση μας, θέλω να πω ότι κάθε προσπάθεια, που έχει ως στόχο την προστασία και την αποτελεσματικότητα από το ‘’όπλο’’ που ονομάζεται εμβόλιο, θα είναι πάντοτε λιγότερη από αυτήν που θα θέλαμε να είναι», τόνισε ο κ. Νίτσας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το Σάββατο 6 Μαΐου, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Μικρασιατικού και Θρακικού Ελληνισμού, στην περιοχή της Τούμπας, στο πλαίσιο της δράσης του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης των γονιών για την σημασία των εμβολιασμών, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι και θα παρακολουθήσουν παράσταση με το ίδιο μήνυμα.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ, Νίκος Μπάτζιος, ανέφερε ότι «οι αντεπιστημονικές δηλώσεις έπεσαν στο κενό, ο εμβολιασμός είναι η μόνη προστασία απέναντι στις ασθένειες», ενώ η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ, Μαρία Χατζηδημητρίου, είπε ότι «η δράση ‘’ΕμβολιάΖΩ’’ ήταν κάτι σαν προμήνυμα για την πανδημία του νέου κορονοϊού. Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εδώ και πάνω από μία δεκαετία κάνει δράσεις και εκδηλώσεις, για να τονίσει την αξία του εμβολιασμού, ο οποίος έχει σώσει εκατομμύρια ζωές».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ιατρικός ΣύλλογοςΕμμανουήλ ΡοηλίδηςΚορονοϊόςκαρκίνοςασθένειεςεμβολιασμόςΣίμος Μεταλλίδης