Ελλάδα|11.05.2023 12:11

Η «ακτινογραφία» της τραγωδίας στην Άρτα: Την Παρασκευή η απολογία του πατέρα που ξέχασε το βρέφος - Τι εξηγεί ψυχολόγος για όσα συνέβησαν

Newsroom

Αύριο, Παρασκευή θα απολογηθεί στον ανακριτή ο πατέρας του 5,5 μηνών μωρού, το οποίο ξέχασε στο αυτοκίνητο επί πολλές ώρες, με αποτέλεσμα το βρέφος να πεθάνει από ασφυξία. Την ίδια ώρα, η μητέρα νοσηλεύεται σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο της Άρτας.

Ο εισαγγελέας άσκησε στον 37χρονο δίωξη για θανατηφόρα έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο και ο ίδιος νοσηλεύεται επίσης στο ίδιο νοσοκομείο στην ψυχιατρική κλινική σε άσχημη κατάσταση. Στον χώρο υπάρχουν και συγγενείς που προσπαθούν να διαχειριστούν την τραγική αυτή κατάσταση.

Σύμφωνα με το Mega, ο 37χρονος δήλωσε τα εξής σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη η τραγωδία: «Ξεκινήσαμε από το σπίτι στις 07:00. Αντί να στρίψω αριστερά στον βρεφονηπιακό σταθμό, έστριψα δεξιά και πήγα στη δουλειά μου. Το παιδί στο πίσω κάθισμα πρέπει να κοιμόταν, δεν έκλαιγε και δεν το άκουγα. Το κάθισμα ήταν χαμηλό και δεν το έβλεπα από τον καθρέπτη».

Το Σάββατο το μεσημέρι θα γίνει η τελετή ταφής του μωρού και θα του δοθεί το όνομα Λυδία – Ελένη μετά θάνατον, αναφέρει η ΕΡΤ.

Η ιατροδικαστική έκθεση

Όπως προκύπτει από την ιατροδικαστική έκθεση την οποία επικαλείται η ΕΡΤ, καταγράφηκε συσσώρευση υγρών στον πνεύμονα που προκάλεσαν πνευμονικό οίδημα. Ειδικότερα το βρέφος υπέστη αίσθημα ασφυξίας, εφίδρωση, συριγμό στους πνεύμονες, δύσπνοια, βήχα, δυσκολία αναπνοής, υποξια (χαμηλή στάθμη οξυγόνου). Με αποτέλεσμα να υποστεί πνευμονικό οίδημα που οδήγησε σε καρδιακή ανακοπή λόγω υποξυγοναιμίας (έλλειψη οξυγόνου), ταχυκαρδία, και κυάνωση.

Πώς έγινε η τραγωδία

Ο 37χρονος πατέρας είχε πάρει το κοριτσάκι για να το πάει στον βρεφονηπιακό σταθμό και στη συνέχεια θα μετέβαινε στην εργασία του. Ωστόσο, για άγνωστο, μέχρι στιγμής, λόγο ξέχασε το μωρό στο πίσω κάθισμα, πάρκαρε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ, μπήκε στο υπηρεσιακό του όχημα και έφυγε για τη δουλειά του (σ.σ. στη Λευκάδα), αφήνοντας το μωρό κλειδωμένο μέσα στο ΙΧ.

Οι ώρες περνούσαν και ο 37χρονος εργαζόταν. Κάποια στιγμή η σύζυγός του μετέβη στον σταθμό για να πάρει το παιδάκι, όπου ενημερώθηκε ότι δεν είχε πάει. Αμέσως κάλεσε τον σύζυγό της για να δει τι έχει συμβεί. Εκείνος τότε αντιλήφθηκε τι είχε γίνει και μετέβησαν άμεσα στο πάρκινγκ, όπου βρήκαν το μωράκι αναίσθητο.

Άμεσα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο, όπου οι γιατροί δεν κατάφεραν να το επαναφέρουν στη ζωή και διαπιστώθηκε ο θάνατός του. 

Τι είναι το «σύνδρομο του ξερασμένου μωρού»

Στην ΕΡΤ μίλησε και η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη για το λεγόμενο «σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού» με αφορμή την υπόθεση. 

Όπως εξηγεί η ειδικός:

«Η λέξη σύνδρομο έχει ξεχειλώσει αλλά υπάρχει στην επιστημονική βιβλιογραφία, όμως πιο πολύ σημαίνει πως υπάρχει ένα φαινόμενο το οποίο έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά τα οποία επαναλαμβάνονται. Στο εξωτερικό το συναντάμε με συχνότητα, γονείς, φροντιστές, να ξεχνούν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου το παιδί τους και είτε να τραυματίζεται σοβαρά είτε και να καταλήγει. Ο κοινός παρονομαστής είναι πως δεν έχουμε να κάνουμε συστημική αμέλεια ή παραμέληση ή αδιαφορία. Συμβαίνει κυρίως σε ανθρώπους που δεν έχουν στην καθημερινή τους ρουτίνα αναλάβει την μετακίνηση του βρέφους και έχουν μπει σε μια διαδικασία να σκέφτονται τι έχουν να κάνουν και δεν είναι συγκεντρωμένοι. Είναι σαν να έχω μπει σε μια διαδικασία αυτόματου πιλότου, κάνω την ρουτίνα μου και δεν έχω συγκέντρωση για το πιο σημαντικό».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

βρέφοςΆρταειδήσεις τώραμωρόαυτοκίνητοθάνατος