Ελλάδα|16.05.2023 06:45

Εκλογές Τουρκία - Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά: Ο Ερντογάν θα ακολουθήσει πολιτική παροχών και εκφοβισμού μέχρι τις 28 Μαΐου

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Πολιτική παροχών προς το εκλογικό σώμα αλλά και εκφοβισμού απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, με ταυτόχρονη προσπάθεια προσεταιρισμού των ψηφοφόρων του τρίτου υποψηφίου Σινάν Ογκάν, θα ακολουθήσει μέχρι τις εκλογές της 28ης Μαΐου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, προκειμένου να «κλειδώσει» τη νίκη, σύμφωνα με την εκτίμηση του επίκουρου καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, Νίκου Ραπτόπουλου.

Με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, ο ίδιος πιστεύει ότι ο Ερντογάν θα είναι ούτως ή άλλως ο νικητής, αφού, άλλωστε, έχει ήδη την πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

«Εδώ και 22 χρόνια ο Ερντογάν ασκεί μία σημαντική επιρροή και ένα σημαντικό ρόλο στη ζωή ενός μεγάλου κομματιού της Ανατολίας, στα βάθη της Τουρκίας. Μία ολόκληρη γενιά δε γνώρισε άλλη κυβέρνηση από αυτήν του Ερντογάν. Τα πέντε εκατομμύρια των ψηφοφόρων, οι οποίοι για πρώτη φορά άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα την περασμένη Κυριακή, μόνο τον Ερντογάν γνώρισαν ως κυβερνήτη της χώρας. Ο Ερντογάν σήμερα είναι το κράτος και χρησιμοποιεί όλες τις μεθόδους και τα μέσα που έχει στη διάθεσή του ένα κράτος. Στον αντίποδα, ο Κιλιντσάρογλου δε διαθέτει απολύτως τίποτα. Για παράδειγμα, σε πολλές μεγάλες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Κωνσταντινούπολη, καθυστέρησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την εκλογική επιτροπή και γι’ αυτό η αντιπολίτευση την κατηγόρησε. Κυβέρνηση Ερντογάν θα έχουμε ούτως ή άλλως, αφού είναι ήδη πρόεδρος ενός κόμματος με πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ραπτόπουλος.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί»

Κατά τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, η χώρα μας θα πρέπει να διατηρεί γενικώς μία πολύ προσεκτική στάση απέναντι στην Τουρκία και να μην εναποθέτει τις ελπίδες της σε κάποιο τυχαίο γεγονός, όπως σε μία ενδεχόμενη ανατροπή του Ερντογάν από την αντιπολίτευση ή σε μία διεθνή παρέμβαση.

«Η διαλεκτική μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει να βασίζεται περισσότερο σε μία μακρά διαδικασία. Θα ήταν ορθό ως χώρα να διατηρήσουμε μία ουδέτερη στάση απέναντι σε αυτές τις εκλογές. Βέβαια, θα έπρεπε εδώ και καιρό να ήμασταν εξαιρετικά προσεκτικοί και να αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερο σθένος τις προσκλήσεις που εκτοξεύει κάθε τόσο η Τουρκία. Ο Ερντογάν διεκδικεί συνεχώς και αυτό δε θα αλλάξει. Το μοτίβο του είναι, ζητάμε για να έχουμε και το ερώτημα είναι κατά πόσο θα αποφασίσει η τουρκική ηγεσία να προχωρήσει με στρατιωτικά μέσα στις διεκδικήσεις της. Δεν μπορούμε να ξέρουμε, αν θα κάνει κάτι τέτοιο και πότε. Όμως και ο Κιλιντσάρογλου να είχε την εξουσία, πάλι δε θα άλλαζε απολύτως τίποτα. Να μην ξεχνάμε ότι ο Ετσεβίτ, ο οποίος ανήκε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, έγραφε ποιήματα υπέρ της ελληνοτουρκικής φιλίας, αλλά εισέβαλε στην Κύπρο», σημειώνει ο κ. Ραπτόπουλος.

Όπως αναφέρει ακόμα ο ίδιος και ο Ερντογάν και ο Κιλιντσάρογλου θα προσπαθήσουν να διεκδικήσουν τα συμφέροντα της χώρας τους, εφόσον αυτό απαιτείται και θα πρέπει να περιμένουμε τα πάντα, εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέψουν.

«Ο κρίσιμος παράγοντας είναι η δική μας στάση. Αν συνεχίσουμε να ακολουθούμε υποχωρητικές στάσεις και κατευναστικές πολιτικές, η ηγεσία στην άλλη όχθη του Αιγαίου θα εξακολουθήσει να είναι επικίνδυνη», υπογράμμισε ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Τέλος, ο κ. Ραπτόπουλος, αναφερόμενος στην πορεία της τουρκικής οικονομίας το επόμενο διάστημα, είπε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται.

«Προεκλογικά ο Ερντογάν κινήθηκε σε μία πολιτική παροχών. Έταξε δωρεάν τρεις μήνες φυσικό αέριο στους πολίτες και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα επεκταθεί για ένα ακόμα χρόνο. Άρα, λοιπόν, πώς μπορεί να βελτιωθεί η πορεία της τουρκικής οικονομίας; Ούτε σημαίνει κάτι το ότι η Τουρκία βρίσκεται προ των πυλών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφού ως χώρα είναι γνώριμη σε αυτό και πολύ καλός πελάτης του από τη δεκαετία του ‘50», σημείωσε ο κ. Ραπτόπουλος.

ΤουρκίαΚεμάλ Κιλιτσντάρογλουεκλογές Τουρκίαειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνεκλογές