Ελλάδα|11.06.2023 06:00

«Αποκρουστικό θέαμα αλλά όχι επικίνδυνο»: Γιατί ο Θερμαϊκός Κόλπος έγινε πράσινος;

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Μπορεί να μην εγκυμονεί κάποια μορφή επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία αλλά και για το θαλάσσιο οικοσύστημα, ωστόσο, αποτελεί ένα αποκρουστικό θέαμα για τους τουρίστες αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης το φυτοπλαγκτόν που έκανε και φέτος την εμφάνισή του στο Θερμαϊκό κόλπο. Τη δεδομένη στιγμή είναι περισσότερο εμφανές σε κάποια σημεία και κυρίως σε γωνίες του κράσπεδου, όπου συγκεντρώνονται περισσότερα λύματα, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες το πιθανότερο είναι να αυξηθεί η έκταση της επιφάνειάς του.

Στη συνέχεια θα αρχίσει να αποσυντίθεται σταδιακά, εκτός κι αν φυσήξει Βαρδάρης και το διαλύσει νωρίτερα, μεταφέροντάς το σε αρκετή απόσταση από την ακτή. Να σημειωθεί, όπως λέει στο ethnos.gr o καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Φυτιάνος, η εμφάνιση του φυτοπλαγκτού αποτελεί ένα σύνηθες πλέον γεγονός για το Θερμαϊκό κόλπο, αφού η πόλη το αντιμετωπίζει δύο-τρεις φορές το χρόνο, κυρίως όταν αλλάζουν οι κλιματολογικές συνθήκες και οι κάτοικοί της θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτό.

«Τις τελευταίες μέρες η θερμοκρασία έχει ανεβεί σε σχέση με τις προηγούμενες και επικρατεί άπνοια. Το αποτέλεσμα είναι να παρουσιαστεί το φαινόμενο του ευτροφισμού, δηλαδή να συγκεντρωθούν θρεπτικά συστατικά, κυρίως στις γωνίες του παραλιακού μετώπου, όπου συγκεντρώνονται περισσότερα λύματα. Αυτά ευνοούν την εμφάνιση του φυτοπλαγκτού. Πρόκειται για φαινόμενο που παρουσιάζεται δύο-τρεις φορές το χρόνο. Μένει για λίγες μέρες και σιγά-σιγά αποσυντίθεται. Εκτός κι αν φυσήξει ο Βαρδάρης και το πάει προς τα μέσα. Πρέπει να το συνηθίσουν οι πολίτες. Δεν είναι επικίνδυνο, όμως σίγουρα προκαλεί ένα αποκρουστικό θέαμα. Άλλες χρονιές είναι ακόμα πιο έντονο οπτικά, με την εμφάνιση της ερυθράς παλίρροιας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Φυτιάνος.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί»

Ως ημίμετρο χαρακτηρίζει το καραβάκι, το οποίο κάποιες φορές μαζεύει ποσότητες φυτοπλαγκτού από το Θερμαϊκό, ο καθηγητής του ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά το φαινόμενο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

«Σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο για τη συγκέντρωση του φυτοπλαγκτού στην παραλία είναι το αποχευτευτικό σύστημα της Θεσσαλονίκης, το οποίο μεταφέρει λύματα και βρόχινο νερό στη θάλασσα. Το τελευταίο διάστημα είχαμε πολλές βροχοπτώσεις και ξέρουμε ότι το πολύ νερό μεταφέρει ακόμα και αρουραίους στη θάλασσα. Όλα αυτά αποτελούν μέρος της τροφικής αλυσίδας κι έτσι συγκεντρώνεται το φυτοπλαγκτόν στην παραλία», αναφέρει ο κ. Φυτιάνος.

«Επέλαση» μεδουσών

Μαζί με το φυτοπλαγκτόν στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε και μεγάλος αριθμός μεδουσών. Αυτό αποτελεί απόλυτα φυσιολογικό γεγονός κατά τον καθηγητή Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, αφού η μέδουσα τρέφεται από το φυτοπλαγκτόν.

«Πρόκειται για τις γαλάζιες μέδουσες, οι οποίες έφτασαν στις θάλασσες μας από την Ισπανία. Το τσίμπημά τους είναι επικίνδυνο, με την έννοια ότι προκαλείται ερεθισμός και πρήξιμο. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει κάποιο αλλεργικό σοκ. Είναι λογικό το ότι εμφανίστηκαν στην παραλία της Θεσσαλονίκης οι μέδουσες, αφού το φυτοπλαγκτόν αποτελεί τροφή γι’ αυτές», τονίζει ο κ. Φυτιάνος.  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΘερμαϊκόςΘεσσαλονίκημέδουσα