Ελλάδα|02.07.2023 16:17

Yφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης: Αυτοί είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες της επόμενης μέρας - Tα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Η παρακολούθηση της εξέλιξης των διαδικασιών για την υλοποίηση μεγάλων έργων που εκτελούνται από τα αρμόδια υπουργεία και θα αλλάξουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης, όπως η ολοκλήρωση του μετρό, η κατασκευή νέων νοσοκομείων, η ανάπλαση των εγκαταστάσεων και των χώρων του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου αλλά και η ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς, το γνωστό ως Thess INTEC καθώς και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων περισσότερο περιορισμένης κλίμακας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, έχουν ως στόχο την αύξηση των επενδύσεων και την προστασία καταναλωτών και επιχειρηματιών, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την «επόμενη μέρα» στο Υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ethnos.gr ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΥΜΑ-Θ, Θεοφύλακτος Παπαδόπουλος.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης, όπως έχει πλειστάκις ανακοινωθεί, θα είναι έτοιμο για χρήση από τους Θεσσαλονικείς μέσα στους πρώτους μήνες του 2024, ενώ η ανάπλαση της ΔΕΘ θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία θα μετέχει και το Υπερταμείο. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση της ανάπλασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου, ενώ το συνολικό κόστος δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το ThessINTEC, θα ιδρυθεί κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», με εκτεταμένο μέτωπο στην ακτή και το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκπονηθεί η μελέτη χωροθέτησης, αφού τις διαδικασίες «ξεκλείδωσε» το προεδρικό διάταγμα.

Τέλος, διάφορες καθυστερήσεις καταγράφονται, όσον αφορά τη δημιουργία νέων νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη και κυρίως του Παιδιατρικού νοσηλευτικού ιδρύματος, που έχει τεράστια ανάγκη η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.

Επενδυτικά σχέδια και έλεγχοι στην αγορά

Κατά τον κ. Παπαδόπουλο, σε εξέλιξη βρίσκονται τέσσερα «καθεστώτα» ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων στο χώρο ευθύνης του ΥΜΑ-Θ, με βάση το νόμο 4887/2022. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 126 επενδυτικά σχέδια από ιδιώτες, συνολικού ύψους 226,23 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν και ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει το καθένα, θα λάβει ή όχι έγκριση.

Παράλληλα, όπως λέει ο κ. Παπαδόπουλος, θα συνεχιστούν και το 2023 οι έλεγχοι και οι εποπτείες στην αγορά, με στόχο να προστατευτούν καταναλωτές και επιχειρηματίες από τα μη συμμορφούμενα βιομηχανικά προϊόντα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν τις κατάλληλες ενδείξεις. Συνολικά θα γίνουν 43 έλεγχοι σε διάφορους τομείς της αγοράς, όπως τα δομικά υλικά, τα παιχνίδια κτλ.

Βαλκανικό φόρουμ, διάνοιξη συνοριακού σταθμού και αναβάθμιση του Διοικητηρίου

Την ίδια στιγμή, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, το ΥΜΑ-Θ προετοιμάζει το 5ο Βαλκανικό Φόρουμ, το οποίο θα έχει ως θέμα τον βιώσιμο τουρισμό και θα παρουσιαστούν σε αυτό τοποθετήσεις για νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στο συγκεκριμένο τομέα στα Βαλκάνια, ενώ αυτήν την στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση μελετών και η χωροθέτηση για τη διάνοιξη συνοριακής διάβασης στο Λαιμό Πρεσπών, όπου θα συνδέονται Ελλάδα και Αλβανία.

Σημαντικός στόχος για το 2023 αποτελεί και η ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου του Διοικητηρίου, όπου στεγάζεται το ΥΜΑ-Θ. Τοποθετείται παντού φωτισμός LED και βελτιώνεται η ενεργειακή απόδοση των συστημάτων θέρμανσης του κτιρίου.

Τέλος, στοχεύεται και η ψηφιοποίηση του αρχείου που αφορά τα διατηρητέα κτίρια, στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση επιστήμονες, μελετητές αλλά και απλοί πολίτες.     

ΘεσσαλονίκηΔΕΘτουρισμόςμετρόνοσοκομείαΥΜΑ-Θ