Ελλάδα|04.07.2023 10:00

Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία: Ο δορυφόρος των μαθητών του Βύρωνα σάρωσε στον κορυφαίο διαγωνισμό

Κώστας Ασημακόπουλος

Τα 11 παιδιά του 5ου Λυκείου Βύρωνα που δεν είχαν χρήματα να συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSΑ) ώστε να παρουσιάσουν τον προηγμένο δορυφόρο τηλεπικοινωνιών όχι μόνο κατάφεραν να ταξιδέψουν στη Γρανάδα αλλά τίμησαν τα ελληνικά χρώματα καθώς κατάφεραν να αποσπάσουν το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία του «Υψηλότερου Τεχνολογικού Επιτεύγματος» (Highest Technical Achievement).

Το υπουργείο Παιδείας τους είχε ενημερώσει πως δεν έχει... κωδικό για να τους χρηματοδοτήσει. Πήραν από παντού υποσχέσεις για χρηματοδότηση της αποστολής τους αλλά κανείς δεν απαντούσε θετικά για να πληρωθούν τα αεροπορικά εισιτήρια και να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό της ΕSA. Άρχισαν να το παίρνουν απόφαση πως δεν θα αγωνιστούν...

Toυ χρόνου και επανδρωμένο δορυφόρο

Το ethnos.gr παρουσίασε τον άθλο τους στον Πανελλήνιο διαγωνισμό αλλά και την απογοήτευση τους για την έλλειψη χρηματοδότησης. Λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος ο Νίκος Χαρδαλιάς διάβασε το δημοσίευμα με τίτλο «Μαθητές στον Βύρωνα εκτόξευσαν δορυφόρο αλλά δεν βρίσκουν χρήματα για τον διαγωνισμό της ΕSA - Ζητούν τη βοήθεια του Αντετοκούνμπο». Συγκινημένος - μιας και είναι από το σχολεί της πόλης του - ζητάει άμεση επικοινωνία με τον διευθυντή του σχολείου Χαράλαμπο Αλεξάτο.  

Η πρόταση Χαρδαλιά στο Εθνικής Αμύνης

Παρότι εκείνη τη στιγμή ήταν προεκλογική περίοδος και τα ηνία της χώρας έχει η υπηρεσιακή κυβέρνηση ο Νίκος Χαρδαλιάς κάνει εισήγηση να χρηματοδοτηθεί η αποστολή από κωδικό του Υπουργείου Εθνικής Αμύνας που αφορά στην ενίσχυση νέων τεχνολογιών και υποστηρίζει με θέρμη το αίτημα των παιδιών. Το αίτημα εγκρίνεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όλοι συμφωνούν να μην βγει τίποτα στη δημοσιότητα πριν ολοκληρωθούν οι εκλογές αλλά και η συμμετοχή των παιδιών έτσι ώστε να μην θεωρήσει κανείς πως πρόκειται για προεκλογική κίνηση.

Πέρασαν απαιτητικούς ελέγχους

Η αποστολή οργανώθηκε και τα 11 παιδιά της ομάδας που ταξίδεψαν στη Γρανάδα προετοιμάστηκαν γρήγορα και αθόρυβα για την πρώτη μεγάλη διεθνή δοκιμασία της καριέρας τους. Από τις 26 έως τις 30 Ιουνίου έζησαν τις πιο δυνατές στιγμές στη ζωή τους. Τα παιδιά παρουσία των απαιτητικών επιτροπών της ΕSA εκτοξεύουν με επιτυχία τον δορυφόρο τους αφού έχουν περάσει από απαιτητικό τεχνικό έλεγχο. Περνούν σταδιακά όλες τις δοκιμασίες, δίνουν λύσεις σε όλα τα απροόπτα και όπως αποδεικνύεται «ο Θεός είναι Έλληνας».

Δορυφόρος τηλεπικοινωνιών

Ο δορυφόρος των παιδιών έκανε αναγνωρίσεις, έβγαλε φωτογραφίες, έδωσε στίγματα, λειτούργησε ως πραγματικός δορυφόρος τηλεπικοινωνιών με υψηλά επίπεδα ασφάλείας συνδυάζοντας διάφορες τεχνικές κρυπτογράφησης και φυσικά προσγειώθηκε με ασφάλεια και με δικό του αλεξίπτωτο.

Έμειναν με το στόμα ανοικτό

Όταν ήρθε η ώρα της εκδήλωσης απονομής τα παιδιά και οι καθηγητές τους μένουν με το στόμα ανοικτό καθώς στα βίντεο της παρουσίασης της κάθε χώρας είδαν με έκπληξη τις... διαστημικές εγκαταστάσεις των σχολείων των άλλων χωρών και το πως προετοιμάστηκαν. «Εκεί πάθαμε όλοι ένα σοκ και ειλικρινά στεναχωρηθήκαμε. Ολοι κάναμε την ίδια σκέψη: Τι θα μπορούσαν να είχαν κάνουν τα παιδιά μας εάν είχαν αυτές τις υποδομές που έχουν τα σχολεία των προηγμένων χωρών. Ντρεπόμαστε να πούμε πως το δικό μας Υπουργείο Παιδείας δεν έχει κωδικό για να υποστηρίξει αυτές τις συμμετοχές. Ολα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να υπάρχουν κονδύλια ώστε να υποστηριχτούν τα παιδιά σε αυτές τις μεγάλες και σημαντικές αποστολές και φυσικά να ενισχυθούν τα δημόσια σχολεία και να εκσυγχρονιστεί η διδακτέα ύλη αλλά και οι εργαστηριακές υποδομές», είπε στο ethnos.gr η καθηγήτρια πληροφορικής των παιδιών Ελένη Ρόμπολα η οποία μαζί με τον φυσικομαθηματικό Πέτρο Ξηρόδημα ηγήθηκαν της σπουδαίας αποστολής.

Βραβείο για Υψηλότερο Τεχνικό Επίτευγμα

Το 5ο Λύκειο Βύρωνα διακρίθηκε μεταξύ κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων 26 χωρών και μάλιστα με παιδιά της Α και Β Λυκείου που σε επίπεδο γνώσης ξεπέρασαν ακόμα και φοιτητές πανεπιστημιακών τμημάτων. Απέσπασαν το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Highest Technical Achievement (Υψηλότερο Τεχνικό Επίτευγμα). Η τελετή απονομής μεταδίδεται διαδικτυακά. Μόλις ακούγεται το όνομα της Ελλάδας τα παιδιά ξεσπούν σε πανηγυρισμούς και δάκρυα συγκίνησης και ικανοποίησης σε όλους τους εκπαιδευτικούς και στους γονείς τους. Ο Λυκειάρχης Χαράλαμπος Αλεξάτος τους εύχεται να στείλουν επανδρωμένη αποστολή το 2024.

 

Nικητές μέσα από 26 χώρες

«Ήταν μια υπέροχη και μοναδική εμπειρία που μας έφερε κοντά με νέα άτομα και νέες γνώσεις. Το βραβείο με γέμισε χαρά και άλλα όμορφα συναισθήματα γιατί είναι κάτι ως ανταμοιβή της δουλειάς μας», δήλωσε η Κυριακή Μπίτωλα που πηγαίνει στη Β τάξη Λυκείου και η συμμαθήτρια της Αναστασία Μαρινάκου πρόσθεσε: «Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό είναι που γνώρισα και έκανα φίλους από όλες τις χώρες, όπου έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντά. Αυτό που πιστεύω πως μας δυσκόλεψε περισσότερο είναι πως έπρεπε να έρθουμε αντιμέτωποι με νικητές από 26 χωρες. Από το διαγωνισμό πήραμε πολλές ιδέες για μελλοντικά project και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τα προσεγγίσουμε».

H αξέχαστη στιγμή

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσέλης που ήταν και ο project manager (επίσης από τη Β Λυκείου) του αφιερώθηκε από όλους το βραβείο και δήλωσε: «Ήταν μία πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Πέρα από τις γλωσσικές δυσκολίες και τον καυτό ήλιο, ήμουν χαρούμενος να συμμετάσχω σε κάτι για το οποίο έχω πάθος μαζί με τους φίλους μου. Η πιο αξέχαστη στιγμή της όλης εμπειρίας ήταν όταν ο κριτής ανακοίνωσε την ομάδα μας ως τη νικήτρια για το Highest Technical Achievement, καθώς εκείνη τη στιγμή ανταμείφθηκαν οι κόποι και το πάθος ενός ολόκληρου χρόνου».

Ζήσαμε το όνειρο μας

Το όνειρο του έζησε ο Γιάννης Ανδρίκος επίσης μαθητής Β Λυκείου: «Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός ήταν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Γνωρίσαμε ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Η προσαρμογή τις πρώτες μέρες ήταν δύσκολη όμως χάρη στην καλή διάθεση και όρεξη για μάθηση καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε και να περάσουμε καλά. Μάθαμε να επικοινωνούμε τις σκέψεις μας σε μεγάλο κοινό και μάλιστα σε ξένη γλώσσα. Η εμπειρία αυτή θα μας μείνει αξέχαστη και είμαστε ευγνώμονες για τις φιλίες και για τις γνώσεις που αποκομίσαμε».

Το «ευχαριστώ» σε Χαρδαλιά και ethnos.gr

Τα παιδιά αλλά και οι καθηγητές τους προς τιμήν τους δεν ξέχασαν αυτούς που βοήθησαν την προσπάθεια τους: «Ευχαριστούμε το Νίκο Χαρδαλιά για το προσωπικό του ενδιαφέρον και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης που χρηματοδότησε την αποστολή μας. Ευχαριστούμε το ethnos.gr που πρόβαλε το εγχείρημα μας αλλά και την προσπάθεια μας για να βρούμε χρηματοδότηση».

Θα μας μείνει αξέχαστο

Η Ευελίνα Αργυρόπουλου μαθήτρια της Α Λυκείου έζησε με το δικό της τρόπο την αποστολή: «Γνωρίσαμε παιδιά από διαφορετικές χώρες με τα οποία όμως είχαμε έναν κοινό στόχο και κοινά ενδιαφέροντα. Είχε ζέστη, δυσκολεύτηκα με το φαγητό αλλά μπροστά στην εμπειρία ζωής και στις επιστημονικές γνώσεις όλα παραβλέπονται. Θα μας μείνει αξέχαστο πραγματικά».

Αξίζαμε το το Best CanSat Award

Ο Παναγιώτης Μαρμαρινός από την Α Λυκείου δήλωσε: «Η πιο δύσκολη φάση του διαγωνισμού ήταν η ίδια η δημιουργία του project καθώς δεν μου φάνηκε τόσο δύσκολη η παρουσίαση. Το βραβείο με γέμισε χαρά καθώς ήταν μια επιβράβευση για την σκληρή δουλειά μας παρότι πιστεύω πως μας άξιζε να πάρουμε το Best CanSat Award. Γενικά απέκτησα πολλή εμπειρία στην γραφή κώδικα και έμαθα πολύ καλύτερα C++ και java όπως και για την γραφή Νευρωνικού Δικτύου. Πιο δυνατή εμπειρία θα έλεγα τη στιγμή που μας φώναξαν για να πάρουμε το βραβείο».

Ανταμοίφθηκαν οι κόποι μας

Η Άννα Αλεξοπούλου από τη Β Λυκείου είπε: «Η πιο όμορφη εμπειρία ήταν η εκτόξευση του δορυφόρου μας. Είναι απίστευτα ικανοποιητικό να βλέπεις κάτι που έφτιαξες και αφιέρωσες τόσο πολύ χρόνο να δουλεύει σωστά. Βέβαια μετά από εκείνη την στιγμή έπρεπε να βγάλουμε απ΄έξω την κούραση και την απογοήτευση που είχαμε για κάποια πράγματα που δεν πήγαν τόσο καλά όσο θα θέλαμε ώστε να προετοιμάσουμε τα αποτελέσματα για να τα παρουσιάσουμε την επόμενη μέρα στην κριτική επιτροπή και στις υπόλοιπες ομάδες. Ήταν πραγματικά δύσκολο να καθαρίσεις το μυαλό σου ώστε να διαχειριστείς το θέμα με ψυχραιμία. Σαν ομάδα δεθήκαμε πιο πολύ. Όταν ανακοινώθηκε ότι πήραμε το βραβείο για το τεχνικό επίτευγμα όλοι μας ανακουφιστήκαμε που οι κόποι μας ανταμοίφθηκαν όχι μόνο κατά την διάρκεια της χρονιάς αλλά και σε εκείνες τις τέσσερις μέρες του διαγωνισμού».

Νέος κόσμος

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και η Ειρήνη Σταθουλοπούλου της Α Λυκείου συμπλήρωσαν: «Το δυσκολότερο ήταν το άγχος για την παρουσίαση, το καλύτερο όταν νικήσαμε που ήταν τέλειο. Γνωρίσαμε νέο κόσμο και ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Η καλύτερη στιγμή για μένα ήταν η εκτόξευση των πυραύλων μιας και ήταν μοναδική εμπειρία και ειδικά όταν σιγουρεύτηκαμε ότι η αποστολή εξετελέσθη με επιτυχία».

Μακάρι να είχαμε μουσείο επιστημών στην Ελλάδα

Ο  Αλέξανδρος Κοσκινάς επίσης της Α Λυκείου ευχήθηκε να γίνει και ένα μουσείο επιστημών στην Ελλάδα: «Δεν προλάβαμε να δούμε την Αλάμπρα. Είδαμε πάντως το Μουσείο Επιστημών, που ήταν σπουδαίο. Μακάρι να είχαμε κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα».

Υψηλά επίπεδα πίεσης

Τέλος, η Ιφιγένεια Χάνου της Α Λυκείου δήλωσε: «Η όλη εμπειρία του ευρωπαϊκού διαγωνισμού ήταν κάτι μοναδικό και ταυτόχρονα κάτι πραγματικά αξέχαστο. Τα επίπεδα πίεσης ήτανε υψηλά, αλλά πιστεύω δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσε να επισκιάσει τον ενθουσιασμό μας. Μια συνεχής ανησυχία για το αν όλα θα πάνε καλά ήταν εμφανής, αλλά σε γενικά πλαίσια, παρά τις δυσκολίες, όλα δούλεψαν όπως θα έπρεπε. Ακούγοντας την απονομή των προηγούμενων βραβείων, ο παλμός μου ανέβαινε, και όταν επιτέλους μας δόθηκε ο τίτλος του "Μεγαλύτερου Τεχνολογικού Επιτεύγματος", ήμουν τρισευτυχισμένη. Πραγματικά μια υπέροχη εμπειρία». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


παιδιάESANASAΒύρωναςδορυφόρος