Ελλάδα|18.07.2023 06:00

Πρόεδρος ναυαγοσωστών στο ethnos.gr: Aυτές είναι οι αιτίες που πνιγόμαστε - Από το 2024 κάθε τουριστικό κατάλυμα με πισίνα θα πρέπει να έχει ναυαγοσώστη

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Η έλλειψη κολυμβητικής παιδείας στους Έλληνες, η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας, η απουσία συνεχούς προσοχής των παιδιών από τους γονείς τους, το γεγονός ότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν ακολουθούν τις συμβουλές των εξειδικευμένων διασωστών αλλά και το ότι τρώμε βαριά και μετά κολυμπάμε, αποτελούν τις βασικές αιτίες των πολλών πνιγμών λουομένων στις ελληνικές θάλασσες κάθε καλοκαίρι.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος, Μάριος Μυρωνάκης, σημειώνοντας ότι οι πνιγμοί σε ποσοστό 70% αφορούν ηλικιωμένους, άνω των 65-70 ετών.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ποσοστό λιγότερο του 20% των πνιγμών σημειώνονται σε παραλίες που εποπτεύονται από εξειδικευμένο ναυαγοσώστη, κατά τις ώρες που εκείνος εργάζεται (10:00 το πρωί με 18:00 το απόγευμα) με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, από την 1η Ιουνίου που τοποθετήθηκαν οι ναυαγοσώστες στις οργανωμένες παραλίες μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 106 πνιγμοί στις ελληνικές θάλασσες. Από αυτούς μόνο οι 20 σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας του ναυαγοσώστη.

Τα ιδιωτικά τουριστικά καταλύματα

Σε ό,τι αφορά τα ιδιωτικά τουριστικά καταλύματα που διαθέτουν πισίνα, ο κ. Μυρωνάκης υποστηρίζει ότι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στο σύνολό τους διαθέτουν εξειδικευμένο ναυαγοσώστη – απόφοιτο σχολής. Πρόβλημα υπάρχει στα μικρά τουριστικά καταλύματα, δυναμικότητας μικρότερη των πενήντα δωματίων.

Όπως αναφέρει, περίπου το 10% αυτών δε διαθέτει κανέναν διασώστη και στο υπόλοιπο 90% εκτελούν χρέη ναυαγοσώστη άτομα που δεν έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης, εκτός του ότι παρακολούθησαν κάποια σεμινάρια.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν πράττουν κάποια παρανομία, διότι έχουν περιθώριο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 να προσλάβουν εξειδικευμένο ναυαγοσώστη. Αν δεν το κάνουν μετά από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα είναι παράνομες οι επιχειρήσεις στο κομμάτι αυτό.

«Ο νόμος που αφορά τους ναυαγοσώστες έχει επικαιροποιηθεί το 2020 και έγινε περισσότερος αυστηρός. Προβλέπει ότι για την καλύτερη προστασία των λουομένων, θα πρέπει να έχει εξειδικευμένο ναυαγοσώστη – απόφοιτο σχολής όποιο τουριστικό κατάλυμα διαθέτει κολυμβητική δεξαμενή, δηλαδή πισίνα, ανεξαρτήτως του μεγέθους και του βάθους της. Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες των μικρών τουριστικών καταλυμάτων ότι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα. Έτσι, τους δόθηκε μία ενδιάμεση περίοδος μέχρι το τέλος του 2023, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα. Μέχρι σήμερα το 90% των μικρών τουριστικών καταλυμάτων διαθέτει έναν επόπτη για την προστασία των λουομένων, ο οποίος δεν είναι εξειδικευμένος διασώστης. Συνήθως έχει παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια και πολλές φορές είναι ένας εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης», τονίζει στο ethnos.gr κ. Μυρωνάκης.

Οι βασικές αιτίες των πνιγμών

Κατά τον ίδιο, πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να καταγράφεται μεγάλος αριθμός πνιγμών στις ελληνικές θάλασσες.

«Πρώτα απ’ όλα οι Έλληνες δεν έχουμε κολυμβητική παιδεία. Γνωρίζουμε να επιπλέουμε και όχι να κολυμπάμε. Επίσης, συνήθως οι ηλικιωμένοι δεν ακούνε τους ειδικούς και κάνουν του κεφαλιού τους. Μπαίνουν στη θάλασσα με 42 βαθμούς θερμοκρασία, κάτι που είναι απαγορευτικό γι’ αυτές τις ηλικίες, αφού μία ζάλη μπορεί να οδηγήσει σε πνιγμό. Επίσης, πολλοί απομακρύνονται από την ακτή υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις τους, ενώ μια αφηρημάδα κάποιου γονέα μπορεί να οδηγήσει στο τραγικό γεγονός να πνιγεί ένα παιδί. Στα παιδιά απαιτείται διαρκής προσοχή. Παράλληλα και ο τελευταίος άνθρωπος στην Ελλάδα γνωρίζει ότι δεν κολυμπάμε, αφού έχουμε φάει, όμως, πολλοί αδιαφορούν ή νομίζουν ότι δε θα συμβεί σε αυτούς. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να χάνονται τζάμπα άνθρωποι», καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος.       

πισίναπνιγμόςηλικιωμένοιτουριστικά καταλύματαθάλασσαπαιδιάναυαγοσώστης