Ελλάδα|19.03.2019 22:50

Μάνδρα: Οι φονικές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία

Newsroom

Εξηγήσεις ενώπιον του ανακριτή θα κληθούν να δώσουν εννέα πρόσωπα σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017 και που κόστισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους.

Ανάμεσα στα πρόσωπα που θα κληθούν  να περάσουν το ανακριτικό κατώφλι είναι η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, τρεις δήμαρχοι, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής αλλά και κρατικοί υπάλληλοι.

Πέρασαν 16 μήνες από τις φονικές πλημμύρες στην Μάνδρα, μέχρι να κλειδώσουν τα αδικήματα και να ασκηθούν οι πρώτες ποινικές διώξεις.

Η Ρένα Δούρου στην πρώτη της αντίδραση μετά την άσκηση των διώξεων αναφέρεται μεταξύ άλλων στα αντιπλημμυρικά έργα  που εκτελούνται στην περιοχή της Μάνδρας αλλά και σε όλη την Αττική.

Ανάμεσα στα ένα πρόσωπα που θα κληθούν να περάσουν το ανακριτικό κατώφλι είναι η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου, η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη, ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς, ο δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, οι δασάρχες Αιγάλεω και Μεγάρων και δύο υπάλληλοι των δύο δασαρχείων.

Η ποινική δίωξη αφορά στα αδικήματα της:

  1. πλημμύρας από αμέλεια,
  2. στην ανθρωποκτονία από αμέλεια διά παρακλεψεως τελεσθείσα κατά συρροή,
  3. της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή
  4. της παράβασης καθήκοντος διά παραλείψεως

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εισαγγελική διάταξη των 66 σελίδων περιλαμβάνονται τα συμπεράσματα από τα πορίσματα των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων, ενώ επιρρίπτονται ευθύνες στους κατηγορούμενους για:

  • Έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας
  • Έλλειψη έργων ορεινής υδρονομίας
  • Πολεοδομικέ παραβιάσεις
  • Έλλειψη αστυνόμευσης και συντήρησης ρεμάτων
  • Έλλειψη διευθέτησης – οριοθέτησης ρεμάτων

Οι εισαγγελείς και στην περίπτωση της Μάνδρας κινήθηκαν στην ίδια γραμμή με την δικογραφία για το Μάτι και με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος η δικογραφία διαβιβάστηκε ήδη σε τακτικό ανακριτή. Ταυτόχρονα δεν αποκλείεται ο ανακριτής να ασκήσει διώξεις και σε επιπλέον άτομα σε περίπτωση που κρίνει κάτι τέτοιο.

Οι φονικές παραλείψεις που εντόπισαν οι εισαγγελικές Αρχές είναι οι εξής:

  1. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας (αυτά δεν έγιναν αν και υπήρχαν μελέτες)
  2. Έργα ορεινή υδρονομίας (Έργα ώστε να σταματήσουν κατεβαίνουν οι λάσπες από τα βουνά)
  3. Δυο βιομηχανικά κτίρια πάνω σε ρέματα τα οποία δεν κατεδαφίστηκαν
  4. Ύπαρξη αμαξοστασίου το οποίο και αυτό έπρεπε να έχει κατεδαφιστεί

Περιφέρεια ΑττικήςΡένα ΔούρουεισαγγελέαςΜάνδραπλημμύρες