Ελλάδα|14.09.2023 22:27

Υγειονομική «βόμβα» τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία - Κτηνοτρόφοι τα φορτώνουν με τα χέρια τους μετά το «αλαλούμ» για την περισυλλογή τους

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
EUROKINISSI
YouTube

Μετ' εμποδίων συνεχίζεται η αποκομιδή των νεκρών ζώων στις πληγείσες από την κακοκαιρία Daniel περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις ειδικά κλιμάκια των δήμων και της περιφέρειας τα περισυλλέγουν και τα μεταφέρουν σε αποτεφρωτήρια και υγειονομικούς χώρους ταφής.  Όπως φαίνεται, όμως, δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις.

Κτηνοτρόφοι στο Νέο Ικόνιο του δήμου Σοφάδων, όπου βρέθηκε η κάμερα του OPEN καταγγέλλουν ότι οι ίδιοι, με τα χέρια τους, έβγαζαν τα νεκρά ζώα από τους στάβλους και τα φόρτωναν στα φορτηγά της περιφέρειας. «400 ζώα, τα βρήκαμε όλα πνιγμένα. Η περισυλλογή μέσα από το στάβλο έγινε με τα χέρια μας τα περισσότερα ζώα γιατί δεν ήταν εφικτό να μπει μηχάνημα μέσα», σημειώνουν.

Στο Νέο Ικόνιο και στο Γραμματικό πνίγηκαν 2.500 αιγοπρόβατα όπου και να βρεθεί κανείς υπάρχει έντονη δυσοσμία ενώ οι κάτοικοι των περιοχών αυτών εμφανίζονται προβληματισμένοι για την εμφάνιση λοιμώξεων λόγω των νεκρών ζώων. «Είχαμε πάρει γάντια μάσκες όσα δεν μπορούσαμε με μηχανήματα τα τραβούσαμε με τα χέρια έξω. Ανά διαστήματα βγαίναμε έξω να πάρουμε αέρα», εξηγεί κτηνοτρόφος της περιοχής.

«Να φοράνε τριπλά γάντια, γαλότσες και μάσκα»

Αφού γίνει η αποκομιδή των νεκρών ζώων στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν σε φορτηγά  για καύση είτε σε ειδικά μέρη εντός του Δήμου προκειμένου να πραγματοποιηθεί υγειονομική ταφή.

Φυσικά, σε αυτές τις συνθήκες, πρέπει οι άνθρωποι που μαζεύουν τα ζώα να είναι προσεκτικοί. Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, τόνισε πως, οι άνθρωποι που περισυλλέγουν τα ζώα, θα πρέπει «Να φοράνε γάντια, διπλά και τρίδιπλα, να φοράνε γαλότσες, μάσκα και, αν είναι δυνατόν, αποβολή των ρούχων ή των φορμών».

Στη μάχη και ο στρατός

Το αλαλούμ  και οι καθυστερήσεις που έχουν προκύψει με την περισυλλογή των νεκρών ζώων, ρίχνουν στη μάχη και τον στρατό, μετά από εντολή του πρωθυπουργού.  Μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί  συνολικά 210.257 νεκρά ζώα εκ των οποίων χουν περισυλλεγεί τα 62.983, δηλαδή λιγότερο από το 1/3. Ενώ αποκαταστάθηκε η πρόσβαση και μπόρεσε να ανοίξει το αποτεφρωτήριο στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας το οποίο έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 10.000 νεκρών ζώων ανά 10 ώρες, την ίδια ώρα αυξάνονται με γεωμετρική ακρίβεια τα περιστατικά γαστεντερίτιδας και λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού.

Έκκληση κάνουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλίας προς τις φαρμακευτικές εταιρίες να βοηθήσουν στην τροφοδοσία των φαρμακείων, καθώς πολλά είναι τα σκευάσματα που καταστράφηκαν. Από αύριο είδη ατομικής προστασίας θα διανεμηθούν στους πολίτες του δήμου Παλαμά.

ζώανεκράειδήσεις τώρακτηνοτρόφοικακοκαιρίαεπιδημίεςΘεσσαλίαΚαρδίτσακακοκαιρία Daniel