Ελλάδα|20.10.2023 07:15

Συναγερμός και στην Ελλάδα για την εξάπλωση κοριών – Αναφορές για κρούσματα στη χώρα μας

Newsroom

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η έξαρση της εξάπλωσης των κοριών σε χώρες της Ευρώπης, καθώς φαίνεται πως επελαύνουν από το Παρίσι στο Λονδίνο, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για την εμφάνισή τους και στη χώρα μας. Πρόκειται για έντομα που δεν πετάνε και δεν μπορούν να πηδήξουν από το ένα σημείο στο άλλο, απλά περπατάνε.

Κρούσματα και σε νοσοκομεία

Οι σιωπηλοί ταξιδιώτες, όπως χαρακτηρίζονται οι κοριοί, γέμισαν μια από τις κεντρικές πτέρυγες γνωστού ξενοδοχείου, στην Ανατολική Αττική. Πιθανότατα η εισβολή των κοριών συνέβη από Γάλλους τουρίστες οι οποίοι διέμεναν σε δωμάτια του ξενοδοχείου. Οι απόψεις διίστανται, ωστόσο, με τον εντομολόγο Γιώργο Σιχάνη να τονίζει στο ΟPEN ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση. «Καθημερινά μας παίρνουν τηλέφωνο από όλη την Ελλάδα. Έχουμε κρούσματα κοριών και σε νοσοκομεία», τόνισε ο ίδιος.  

Πού φωλιάζουν οι σιωπηλοί ταξιδιώτες, που σκορπούν το φόβο σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις; Ο κ. Σιχάνης εξηγεί πως, «κάνουμε την επιθεώρηση στο χώρο. Θα βρούμε μαύρες κηλίδες καθώς και αυγά στο στρώμα, στις πρίζες, στις ραφές».

Τσιμπούν όταν είμαστε σε βαθύ ύπνο

Τι μαγνητίζει στον ανθρώπινο οργανισμό τους κοριούς και ποιες είναι οι ανησυχίες των ειδικών; Ο δερματολόγος κ. Ρηγόπουλος εξηγεί πως, «ο κοριός προκαλεί τσιμπήματα στον άνθρωπο τα οποία είναι πολύ χαρακτηριστικά τα οποία δημιουργούν φαγούρα και αντιμετωπίζεται από μας τους δερματολόγους. Τσιμπούν το βράδυ όταν κοιμόμαστε και μάλιστα όταν είμαστε σε βαθύ ύπνο διότι τότε παράγουμε διοξείδιο του άνθρακα άρα αυτό τους τραβάει και η θερμοκρασία του σώματος αλλά και η ηρεμία στον καρδιακό μας χτύπο. Περιπτώσεις που κάποιο άτομο έχει μια ατομική δερματίτιδα μια αλλεργία μπορεί να του κάνει πιο έντονο εξάνθημα αλλά να πάθει κάποια σοβαρή αλλεργία από το τσίμπημα του κοριού είναι πάρα πολύ σπάνιο».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο Λονδίνο, είναι τέτοια η έξαρση της εξάπλωσης των κοριών που επιστρατεύονται ακόμα και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, που τους εντοπίζουν με την όσφρησή τους.


έντομαειδήσεις τώρακοριοί