Ελλάδα|24.03.2019 21:01

Ιβάν Σαββίδης: Χρέος μας να διατηρήσουμε την ελευθερία της Ελλάδας (vid)

Newsroom

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε από τους ομογενείς της Ρωσίας στη Μόσχα η επέτειος της 25ης Μαρτίου. Στη λαμπερή εκδήλωση το παρών έδωσαν ο Έλληνας πρέσβης στη Μόσχα, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων Μόσχας ενώ μήνυμα απηύθυνε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελλήνων Κοινοτήτων Ρωσίας Ιβάν Σαββίδης. 

Παρών στην εκδήλωση ο απερχόμενος πρεσβευτής της Ελλάδας Ανδρέας Φρυγανάς, για τη θητεία του οποίου έχουν να θυμούνται πολλά θετικά όσοι τον συναναστράφηκαν. «Φεύγοντας σε λίγες ημέρες από τη Ρωσία, φεύγω όχι μόνο περήφανος για τους Έλληνες της Ρωσίας, αλλά φεύγω και ήσυχος, που υπάρχουν οι Έλληνες της Ρωσίας. Γιατί ξέρω ότι θα είναι εκεί, θα είναι πάντοτε μια γέφυρα φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φρυγανάς.

«Η Ομογένεια είναι η Ελλάδα»

Τη διοργάνωση της γιορτής στήριξε και η Ομοσπονδία ελληνικών κοινοτήτων Ρωσίας, ο επικεφαλής της οποίας Ιβάν Σαββίδης χαιρέτισε με μήνυμά του την επέτειο. «Οι ηρωικοί πρόγονοί μας έκαναν τα πάντα ώστε η Ελλάδα να ανακτήσει την ελευθερία της — τη βασική αξία που διαμορφώνει τη νοοτροπία μας και αποτελεί θεμέλιο του ελληνικού κράτους.

Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε αυτήν την ελευθερία, να προστατεύσουμε την ιστορική μας πατρίδα από οποιαδήποτε μορφή εξάρτησης σε αυτήν την πολύπλοκη περίοδο για την Ελλάδα. Γι' αυτό σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε το δρόμο της δημιουργίας και της ενότητας με έναν ύψιστο στόχο — να εξασφαλίσουμε την επιτυχία και την ευημερία του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Σαββίδης.

«Η Ομογένεια είναι η Ελλάδα! Γιατί είναι οι άνθρωποι, που για αρκετές γενιές πέρασαν από κολοσσιαίες δυσκολίες, γενοκτονία, διώξεις, αλλά διατήρησαν τις ελληνικές ρίζες, τα ελληνικά ονόματα, την ελληνική πίστη και την ελληνική γλώσσα» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας Χρήστος Ταχτσίδης.

Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχώρισαν οι ελληνικής καταγωγής αστέρες της ρωσικής σκηνής Ξένια Γεωργιάδη και Γελένα Κάμπουροβα, που ερμήνευσε Μίκη Θεοδωράκη κι έστειλε στον μεγάλο μας συνθέτη τις ευχές της. «Το χάρισμα του Μ.Θεοδωράκη είναι ανεκτίμητο! Θα ήθελα να είναι υγιής και να συνεχίσει το δημιουργικό του δρόμο ως την αιωνιότητα και παραπέρα, ώστε να προσφέρει χαρά σε όλους μας» είπε.

ΡωσίαΙβάν Σαββίδης25η Μαρτίου