Ελλάδα|07.11.2023 08:29

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Εξάρχεια ενάντια στην κοπή των δεκάδων δέντρων για το μετρό - Τέσσερις προσαγωγές

Newsroom

Από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν οι κάτοικοι των Εξαρχείων και σήμερα στην πλατεία της περιοχής με σκοπό να διαμαρτυρηθούν και να εμποδίσουν την περαιτέρω κοπή των δεκάδων δέντρων, κίνηση την οποία η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ θεωρεί απαραίτητη για τη δημιουργία του μετρό.

Μέχρι στιγμής η ΕΛΑΣ έχει προχωρήσει σε 4 προσαγωγές κατοίκων. Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 6.30, όταν τέσσερις κάτοικοι κατευθύνθηκαν προς την πόρτα του εργοταξίου και ζήτησαν να τους δείξουν την άδεια για τις εργασίες, άδεια που σύμφωνα με καταγγελίες δεν υπάρχει και δεν έχουν δείξει. Άντ αυτού περικυκλώθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις και προσήχθησαν.

 

Σημειώνεται ότι χθες, τη Δευτέρα, εκατοντάδες άνθρωποι, κάτοικοι της περιοχής και μέλη φορέων, οργανώσεων και δημοτικών παρατάξεων συγκεντρώθηκαν από νωρίς στην πλατεία Εξαρχείων, μετά το ανοιχτό κάλεσμα που απηύθυναν άτομα της περιφρούρησης, καθώς μηχανήματα βαρέως τύπου και αναβατόριο πέρασαν μέσα από την περίφραξη και ξεκίνησαν εργασίες κοπής των 72 δέντρων.

Στην πλατεία βρέθηκαν, η Ρωξάνη Μπέη από τον συνδυασμό του Χάρη Δούκα, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου και ο Δημήτρης Παπαχρήστου ζητώντας να τους δείξουν την άδεια για τις εκτελούμενες εργασίες ενώ προχώρησαν σε μήνυση στο ΑΤ Εξαρχείων.

Σύμφωνα με τη σελίδα «Οχι μετρό στα Εξάρχεια», κάτοικοι, δικηγόροι και δημοτικοί σύμβουλοι «έκαναν παρέμβαση στον προϊστάμενο εισαγγελέα πρωτοδικών, μετά την κατάθεση της μήνυσης που υπεβλήθη στο ΑΤ Εξαρχείων, ζητώντας την παρέμβασή του για να σταματήσει το έγκλημα. Έπειτα από μεγάλη πίεση, ο εισαγγελέας ζήτησε χρόνο να ενημερωθεί για το ζήτημα. Η απάντησή του εκκρεμεί».

 

Εντωμεταξύ επεισόδια σημειώθηκαν και το βράδυ της Δευτέρας στην απογευματινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθώς αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στις οδούς Βαλτετσίου και Μπενάκη όπου νωρίτερα είχαν μπει φωτιές σε κάδους.

Επιμένει η Αττικό ΜΕΤΡΟ

Τη θέση της ότι τα δέντρα που θα κοπούν από την πλατεία Εξαρχείων θα μεταφυτευθούν σε χώρους πρασίνου πλησίον της πλατείας και ότι κατά την αρχική φάση έναρξης των εργασιών θα φυτευτούν 2.000 νέα δένδρα σε θέσεις που θα υποδείξει ο Δήμος Αθηναίων, επαναλαμβάνει με ανακοίνωσή της η «Ελληνικό Μετρό» ύστερα από τα επεισόδια που σημειώθηκαν.

Πυρά από τον Δούκα

Νωρίτερα, πάντως, θέση στο ζήτημα είχε λάβει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο εκλεγμένος νέος δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος θα αναλάβει τα ηνία του πρώτου δήμου της χώρας την Πρωτοχρονιά.

Ο κ. Δούκας ζήτησε την άμεση διακοπή των εργασιών από την ανάδοχο εταιρία και την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου μεταφύτευσης των έργων και έκανε λόγο για ακόμα ένα τετελεσμένο της απερχόμενης δημοτικής αρχής, υπογραμμίζοντας ότι στην Αθήνα δεν πρέπει να υπάρχει κανένα χαμένο δέντρο.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Δούκα έχει ως εξής: «Κανένα χαμένο δέντρο στην Αθήνα. Άλλο ένα τετελεσμένο της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Από το πρωί κόβονται δέντρα στην πλατεία Εξαρχείων. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δέντρο και διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή. Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το Μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμένης αντιπαράθεσης. Καλούμε την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους. Κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή». Μιλώντας στην ΕΡΤ ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων επέμεινε λέγοντας πως «δεν μπορεί ένα φιλολαϊκό και φιλοπεριβαλλοντικό έργο, όπως είναι το Μετρό, να συνδέεται με την καταστροφή πρασίνου». Ο κ. Δούκας σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, αναφορικά με τα δέντρα που απομακρύνονται από την πλατεία Εξαρχείων, όπου κατασκευάζεται ο νέος σταθμός του Μετρό, ανέφερε ακόμη πως «καλώ όλους τους αρμόδιους φορείς να διασφαλίσουν πως κάθε δέντρο που χάνεται στην πλατεία Εξαρχείων αντικαθίσταται άμεσα στην περιοχή. Αυτή είναι και η δέσμευσή μου από την 1η Ιανουαρίου που αναλαμβάνω».

ΕξάρχειαΑττικό Μετρόμετρόειδήσεις τώρα