Ελλάδα|27.11.2023 06:30

«Είμαστε εκτεθειμένοι»: Στο έλεος της κακοκαιρίας οι διανομείς - Συνεχίζουν να δουλεύουν με κίνδυνο τη ζωή τους

Newsroom

Εξακολουθούν να δουλεύουν οι διανομείς φαγητού παρά την επέλαση της κακοκαιρίας Bettina σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και τα μηνύματα 112 που έχουν σταλεί από την Πολιτική Προστασία και συνιστούν περιορισμό των μετακινήσεων ενώ, πολλές φορές, διακινδυνεύουν την ίδια τους τη ζωή για να βγάλουν το μεροκάματο.

Όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι, από τύχη δεν υπήρξε δυστύχημα αφού, λόγω των θυελλωδών ανέμων, διατηρούσαν με μεγάλη προσπάθεια την ισορροπία τους. Ο υπουργός εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε προειδοποιήσει με ανάρτηση του τους εργοδότες των εταιρειών διανομής.

Η ανάρτηση Γεωργιάδη

«Εν όψει των εντόνων καιρικών φαινομένων που συμβαίνουν υπενθυμίζω ότι σε περίπτωση φυσικών ή τεχνολογικών καταστροφών ή έκτακτων καιρικών φαινομένων, για την αντιμετώπιση των οποίων λαμβάνονται έκτακτα μέτρα από τις αρμόδιες αρχές, ιδίως μέτρα που αφορούν στην υποχρεωτική εκκένωση ή την προληπτική απομάκρυνση πολιτών από συγκεκριμένες περιοχές, οι εργοδότες των επιχειρήσεων που λειτουργούν σε αυτές υποχρεούνται να συμμορφώνονται με αυτά. Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης του πρώτου εδαφίου επιβάλλονται οι κυρώσεις των άρθρων 24 και 28 του ν. 3996/2011 (Α’ 170). Άρθρο 32 ν.5053/2023», ανέφερε ο υπουργός.

«Κανένα μέτρο από το υπουργείο», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Από την πλευρά του, ο συνδικαλιστής του σωματείου διανομέων Αχαΐας, Νίκος Κουφαλάκος, ανέφερε ότι, «κινδυνεύουμε με τους ανέμους. Ήδη πέθανε και ένας συνάδελφος στη Θεσσαλονίκη από κακοκαιρία. Το καλοκαίρι, είχαμε θάνατο διανομέα από καύσωνα στη Χαλκίδα. Είμαστε εκτεθειμένοι στις ακραίες καιρικές συνθήκες συνεχώς, με πολλά εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα. Από το υπουργείο δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο, να κλείσουν οι εφαρμογές, να σταματήσει το delivery».

«Όταν υπάρξουν καταγγελίες θα το διερευνήσει η επιθεώρηση εργασίας»

Μιλώντας στο OPEN, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως, «ο νόμος είναι σαφής και οι εγκύκλιοι επίσης. Όταν η Πολιτική Προστασία εκδίδει κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να τις ακολουθούν και έχουν την απόλυτη ευθύνη για ό,τι συμβεί στο εργατικό τους προσωπικό». Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις στις επιχειρήσεις που δεν ακολουθούν τις οδηγίες, ισχυρίστηκε πως, «όταν υπάρξουν καταγγελίες θα το διερευνήσει η επιθεώρηση εργασίας και θα εφαρμόσει τον νόμο».


υπουργείο Εργασίαςδιανομείς φαγητούΆδωνις Γεωργιάδης112ειδήσεις τώρακακοκαιρίαdeliveryακραία καιρικά φαινόμενα