Ελλάδα|08.12.2023 15:53

Μαρινάκης: Πραγματικό άλμα μπροστά η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ως ένα «πραγματικό άλμα μπροστά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της σύγκλισης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά και τη Διακήρυξη Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία «υπογράφτηκε μετά από τόσα χρόνια», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη.

Χαρακτήρισε, παράλληλα, τις συναντήσεις ως ορόσημο για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τόνισε ότι αποτυπώνουν ένα πολύ θετικό και ειλικρινές κλίμα μεταξύ των δύο χώρων. Όπως είπε, στα σημεία που υπάρχουν διαφωνίες, όπως στα θέματα της Κύπρου και της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, από τον πρωθυπουργό αποτυπώθηκε το σύνολο των ελληνικών θέσεων.

«Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο και θα προσπαθήσουμε να τον θωρακίσουμε, υπερασπιζόμενοι τις θέσεις μας. Θα συνεχιστούν οι συναντήσεις, για να υλοποιηθούν, όσα συμφωνήθηκαν» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Τόνισε ακόμα ότι επιτεύχθηκε μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες, όπως η δυνατότητα να επισκέπτονται Τούρκοι πολίτες, για διάστημα μέχρι εφτά ημερών, δέκα ελληνικά νησιά με γρήγορες διαδικασίες έκδοσης βίζας, γεγονός που θα τονώσει τις τοπικές αγορές. Εξέφρασε ακόμα την αισιοδοξία του ότι θα αποδώσουν οι εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα καθορισμού της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι θέση της Ελλάδας είναι να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας. Ανέφερε ακόμα ότι, παρά το θετικό κλίμα, δε θα γίνουν από την Ελλάδα εκπτώσεις στον εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο ήδη υλοποιείται.

«Εγκληματίες που δεν έχουν θέση στα γήπεδα»

Αναφορικά με τη δολοφονική επίθεση που δέχθηκε ο 31χρονος αστυνομικός στο Ρέντη, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι οι πρωταγωνιστές της είναι «εγκληματίες που δεν έχουν καμία σχέση με τους φιλάθλους που πηγαίνουν στα γήπεδα. Είναι ένα απόστημα που μολύνει τον αθλητισμό. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκονται και οι δράστες της επίθεσης».

Σημείωσε ακόμα ότι οι άντρες και οι γυναίκες της ελληνικής αστυνομίας κάνουν με αυταπάρνηση το καθήκον τους και μπορεί να μη γυρίσουν στο σπίτι τους στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν τους πολίτες από τους εγκληματίες.

Υπόθεση Μπελέρη: «Θα εξαντλήσουμε όλα τα θεσμικά μας όπλα»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την από εδώ και στο εξής στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της συνεχιζόμενης φυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η υπόθεση του «νόμιμα εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας αποτελεί προσωπικό θέμα για τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και για κάθε Έλληνα και Ευρωπαίο πολίτη. Αποτελεί μοναδική πρωτοτυπία το γεγονός ότι ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος δεν ασκεί τα καθήκοντά του, αλλά συνεχίζει να τα ασκεί αυτός που δεν εκλέχτηκε. Δε θα κάνουμε βήμα πίσω στην υπόθεση. Έχουμε ζητήσει να γίνει σεβαστό το δικαίωμά του να ορκιστεί, να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες δικαίου. Κινούμε το θέμα σε όλα τα επίπεδα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με όλα τα θεσμικά μας όπλα. Ό,τι μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε».

Συνεχίζονται οι έλεγχοι από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Ο κ. Μαρινάκης είπε ακόμα ότι συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι από το Υπουργείο Ανάπτυξης για ζητήματα αθέμιτης κερδοσκοπίας και με στόχο την προστασία των καταναλωτών  και χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες τις ενέργειες των εισπρακτικών εταιρειών, οι οποίες δε θα γίνουν αποδεκτές».

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας είπε ότι αναπτύχθηκε με 2,1% το τρίτο τρίμηνο του 2023, γεγονός που αποτελεί τον 4ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τη Ρουμανία

Για το χώρο της Υγείας είπε ότι το αρμόδιο υπουργείο προκήρυξε 246 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών και υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιλυθούν οι παθογένειες, με πρώτη προτεραιότητα την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης.       

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη του Θερμαϊκού κόλπου, το οποίο θα έχει ορίζοντα διετίας, η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ανέγερση 17 σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία και τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί η οικοδομική άδεια για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος.  

υγείαυπουργείο ΑνάπτυξηςΠαύλος ΜαρινάκηςΤουρκίαΜπελέρηςαστυνομικός