Ελλάδα|14.12.2023 11:35

Σύλληψη 63χρονου στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για αρχαιοκαπηλία - Τι βρέθηκε στην κατοχή του

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Στη σύλληψη 63χρονου ημεδαπού, ο οποίος επιχείρησε να βγάλει στο εξωτερικό αρχαία νομίσματα, προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά σε «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», «Παράβαση της υποχρέωσης δήλωσης μνημείου» και «Παράνομη εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών».

Ειδικότερα, μετά από πληροφορίες οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν οργανωμένη επιχείρηση στον αερολιμένα «Μακεδονία», όπου εντοπίστηκε ο 63χρονος και στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία αρχαία νομίσματα, τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα στο εσωτερικό του μπουφάν του, ενώ σε τσάντα ώμου βρέθηκαν άλλα έξι αρχαία νομίσματα, κινητό τηλέφωνο, και κάρτα επιβίβασης μετ’ επιστροφής για πόλη της Γερμανίας.

Στη συνέχεια σε νομότυπες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν παρουσία δικαστικού λειτουργού σε σπίτια στην περιοχή των Σερρών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ογδόντα αρχαία νομίσματα, ένα χάλκινο δαχτυλίδι, εργαλεία καθαρισμού νομισμάτων, πλήθος εγγράφων που αφορούν αρχαιότητες και ένα χάλκινο προσωπείο. Το σύνολο των κατασχεθέντων εμπίπτει στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου «Περί Αρχαιοτήτων», σύμφωνα με γνωμάτευση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών. 

Τα κατασχεθέντα νομίσματα ανήκουν, κατά περίπτωση, στην αρχαιοελληνική περίοδο (5ος αιώνας π.Χ.-1ος αιώνας π.Χ.), στη ρωμαϊκή αυτοκρατορική περίοδο (1ος αιώνας π.Χ.-3ο αιώνας μ.Χ.), στη βυζαντινή περίοδο (4ος αιώνας μ.Χ.-13ος αιώνας μ.Χ.) και στην οθωμανική περίοδο (15ος αιώνας μ.Χ.-18ος αιώνας μ.Χ.). Το αρχαίο δαχτυλίδι ανάγεται στην ιστορική περίοδο μεταξύ του 4ου αιώνα π.Χ. και του 5ου αιώνα μ.Χ.

αρχαιοκάπηλοςαεροδρόμιοΘεσσαλονίκηαρχαιοκαπηλίααεροδρόμιο Μακεδονία