Ελλάδα|09.01.2024 12:00

Μεγάλος σεισμός στην Τουρκία: Πόσο πιθανός είναι και πόσο πρέπει να ανησυχεί η Ελλάδα - Τι απαντούν οι σεισμολόγοι

Newsroom

Γενικευμένος φόβος φαίνεται να υπάρχει για έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά και μέγεθος έως 7,8 Ρίχτερ. Μάλιστα, ακόμα και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν πριν ημέρες παρουσίασε τον νέο υποψήφιο δήμαρχο Κωνσταντινούπολης ως τον καλύτερο για  να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός μεγάλου σεισμού.

«Ο σεισμός στην Τουρκία είναι κάτι δεδομένο είναι κάτι που αναμένουμε» αναφέρει στα ΝΕΑ ο καθηγητής φυσικών καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.

Σημειώνει πως το τελευταίο διάστημα κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, έχουν δρομολογήσει υποχρεωτικούς προσεισμικούς ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας. Αναφέρει πως οι προσεισμικοί έλεγχοι στα δημόσια κτίρια σε Θράκη και Ανατολικό Αιγαίο θα έχουν πραγματοποιηθεί εντός 6 μηνών, ενώ στα σχολεία των εν λόγω περιοχών γίνονται δύο φορές τον χρόνο ασκήσεις ετοιμότητας για σεισμό.

Παράλληλα, σπεύδει να καθησυχάσει για τις επιπτώσεις στην Ελλάδα από ένα σεισμό στην Τουρκία. «Δεν θα μας ανησυχήσει για πιθανές επιπτώσεις στον ελληνικό χώρο»

Από την πλευρά του, ο Κώστας Συνολάκης δηλώνει πως είναι αναπόφευκτος ένας μεγάλος σεισμός στην Τουρκία. «Συζητείται εδώ και 20 χρόνια. Εξαρτάται από το μέχρι πού θα σπάσει το ρήγμα. Αν σπάσει όλο το κομμάτι, προφανώς θα επηρεαστούν και μερικά ελληνικά νησιά, ακόμη και στη Θράκη θα έχουμε θέμα, όχι το ίδιο με την Κωνσταντινούπολη» αναφέρει στα Νέα ο καθηγητής.

Κώστας ΣυνολάκηςσεισμόςΕυθύμιος Λέκκαςειδήσεις τώρασεισμός τώρα