Ελλάδα|18.01.2024 10:29

Greek Mafia: Ξετυλίγεται το «κουβάρι»; Οι μεταμεσονύκτιες συλλήψεις, τα ευρήματα σε σπίτια και τα διεθνή εντάλματα

Newsroom

Στις τρεις ανέρχονται οι συλλήψεις, μετά από ολονύχτιες επιχειρήσεις της αστυνομίας για τους εμπλεκόμενους στις δολοφονίες του Σκαφτούρου και Ρουμπέτη ενώ η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει συνολικά οκτώ εμπλεκόμενους στα συμβόλαια θανάτου της νύχτας, με τις έρευνες για την Greek Mafia να είναι σε πλήρη εξέλιξη μετά και την εκτέλεση του Ζαμπούνη στον Νέο Κόσμο.

Στη φυλακή δύο άτομα - Έρχονται και διεθνή εντάλματα σύλληψης 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο OPEN, ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι και δύο άτομα που βρίσκονται στις φυλακές. Το ένα είναι στη Λάρισα και το δεύτερο πρόσωπο στις φυλακές Μαυροβουνίου, ενώ στους εμπλεκόμενους δύο έχουν διαφύγει στο εξωτερικό και αναμένεται να εκδοθεί σε βάρος τους διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας έγιναν επιχειρήσεις στα σπίτια των εμπλεκόμενων, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, έχει βρεθεί βαρύς οπλισμός. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και τους εμπλεκόμενους είναι ένας Έλληνας, ένα άτομο αλβανικής καταγωγής και όλοι οι υπόλοιποι είναι ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Όλοι τους έχουν εμπλακεί σε συμβόλαια θανάτου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση που αναλάμβανε συμβόλαια θανάτου ή αν ανάμεσα είτε στους συλληφθέντες, είτε στους εμπλεκόμενους να είναι και άτομα που ήθελαν νεκρούς τα πρόσωπα της νύχτας που εκτελέστηκαν.

Η Μίνα Καραμήτρου αναφέρει πως αυτή είναι ίσως η πιο σοβαρή υπόθεση εξιχνίασης συμβολαίων θανάτου που έχουμε στη χώρα και είναι η άκρη του νήματος για να ξετυλιχτεί το κουβάρι για την Greek Mafia.

Το λάθος που πρόδωσε τον ένα εμπλεκόμενο  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται από ένα λάθος που έκανε ένας από τους συλληφθέντες που ήταν στη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου. Ο κακοποιός μαζί με συνεργό του είχαν ταξιδέψει μέχρι τη Βοιωτία, την ημέρα του Πάσχα και τον σκότωσαν τον Σκαφτούρο μπροστά στην οικογένειά του και φεύγοντας, η μηχανή διαφυγής τους, που ήταν κλεμμένη από τον Ασπρόπυργο, έπαθε βλάβη και άφησε το αποτύπωμά του ένας από τους κατηγορούμενους για την υπόθεση στην μπαταρία της μηχανής.

Οι κακοποιοί εμπλέκονται και σε μια απόπειρα δολοφονίας στην Κατερίνη καθώς και εμπρησμούς στη δυτική Αττική, σε βυτιοφόρα, σε βενζινάδικα. Όλες οι υποθέσεις σχετίζονται με αυτή την εγκληματική οργάνωση.

Η δημοσιογράφος, τέλος, δεν αποκλείεται η έρευνα να φτάσει και σε ηθικούς αυτουργούς.

Το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» του 2018

Όπως είχε γράψει νωρίτερα, η αστυνομική ρεπόρτερ του ethnos.gr, Ευλαμπία Ρέβη, στη μακρά λίστα του κύκλου αίματος που έχει ανοίξει στον χώρο της Greek Mafia από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν εκτελεστεί περισσότερα από 30 συμβόλαια θανάτου με τις συλλήψεις να είναι ελάχιστες, αφού στην συντριπτική τους πλειονότητα οι ανθρωποκτονίες αυτού του τύπου παραμένουν ανεξιχνίαστες.

Οι σχέσεις του υποκόσμου, όπως σχολιάζουν, αστυνομικοί με πείρα και γνώσεις στα κυκλώματα της νύχτας διαταράχθηκαν με την εκτέλεση του 47χρονου Βασίλη Γρίβα τον Μάιο του 2017 έξω από το σχολείο του παιδιού του στα Γλυκά Νερά.

Άλλωστε, κάτι αντίστοιχο ουδέποτε είχε ξανασυμβεί στον κόσμο της νύχτας: η εκτέλεση ενός πατέρα μπροστά στον γιο του. Γι' αυτό και πολλοί λένε ότι έκτοτε χάθηκε η λεγόμενη μπέσα στην Greek Mafia.

Στις 17 Ιανουαρίου του 2018 έπεσε νεκρός στο Χαϊδάρι ο Βασίλης Στεφανάκος, που είχε χαρακτηριστεί από την ΕΛ.ΑΣ ως «ο νονός των νονών», τον Απρίλιο του ίδιου έτους, εκτελέστηκε ο Γιώργος Λίτσας στους Αγίους Αναργύρους, τον Μάιο δολοφονήθηκε ο πρώην ΕΚΑΜίτης, Σπύρος Παπαχρήστου, και τον Ιούνιο έχασε τη ζωή του ο Μανώλης Καραγιάννης, γνωστός και ως... το αντίπαλο δέος του Στεφανάκου.

Την ίδια χρονιά σημειώθηκε για πρώτη φορά και εν ψυχρώ εκτέλεση γυναίκας. Πρόκειται για την 33χρονη Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, η οποία ήταν γνωστή ως «bella mafia» (Σεπτέμβριος 2018) και είχε σχέσεις με τον Βαγγέλη Ζαμπούνη. Η απόπειρα δολοφονίας του τελευταίου στην Ακτή Κονδύλη στον Πειραιά έκλεισε το έτος του... μεγάλου ξεκαθαρίσματος, όπως αποκαλούν οι αστυνομικοί τη χρονιά του 2018.

Τότε, οι δράστες γάζωσαν το αυτοκίνητό του, αλλά το Καλάσνικοφ που χρησιμοποίησαν έπαθε εμπλοκή και τότε σώθηκε, χάρη και στο αλεξίσφαιρο γιλέκο που φορούσε.

Ο κύκλος αίματος σε επίπεδο «κορυφών» συνεχίστηκε και το 2019. Τον Οκτώβριο του 2019, εκτελέστηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, ο Δημήτρης Μάλαμας, ενώ είχε σταματήσει σε φανάρι επί της Λεωφόρου Αθηνών στο Χαϊδάρι.

Τον Μάιο του ίδιου έτους ο «Κάβουρας» ή αλλιώς «Δάσκαλος» και κατά κόσμον Παναγής Σιτοκωσταντίνου έπεσε νεκρός στα Ταμπούρια και τον Δεκέμβριο του 2020 ακολούθησε η εκτέλεση του Δημήτρη Καπετανάκη ή αλλιώς «Καπέ».

Όλα τα ανωτέρω είναι μερικά από τα συμβόλαια θανάτου που εκτελέστηκαν, αλλά οι δράστες -φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί- δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, όπως ήδη έγραφε το ethnos.gr από τότε.

Οι δολοφονίες Σκαφτούρου και Ρουμπέτη

Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου είχε γίνει τον Απρίλιο του 2022 στο εξοχικό του στα Σκούρτα Βοιωτίας με τους εκτελεστές του 55χρονου να του αφαιρούν τη ζωή με 15 σφαίρες από Καλάσνικοφ.

Τον πέτυχαν επάνω σε οικογενειακό γλέντι για το Πάσχα και από τα πυρά είχε τραυματιστεί ελαφρά και η 22χρονη κόρη του, αλλά κι ο 45χρονος συμπέθερός του.

Αστυνομικές πηγές έλεγαν, τότε, ότι ενώ ο ίδιος φερόταν να είχε αποσυρθεί και να κρυβόταν «χαλάρωσε», όπως συμβαίνει σε όλους τους νονούς κάποια στιγμή και εκεί την «πατάνε» θανάσιμα.

Η δολοφονία του 38χρονου Βασίλη Ρουμπέτη έγινε τον Ιούνιο του 2023 στον Κορυδαλλό. Οι δράστες που επέβαιναν σε ένα μαύρο τζιπ πυροβόλησαν και σκότωσαν πρώτα τον αδελφό της συζύγου του Ρουμπέτη, Διονύση Μουζακίτη.

Ο 38χρονος Ρουμπέτης είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για συμμετοχή στη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου το 2007 στην Παιανία και εκκρεμούσε η δίκη του σε δεύτερο βαθμό για συμμετοχή σε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος άνδρα το 2011 στην Ηλεία.

Ήταν ένας άνθρωπος πολύ κοντά στον Βασίλη Στεφανάκο και στον Γιάννη Σκαφτούρο και φέρεται να είχε αναπτύξει πλούσια παράνομη δράση τόσο στη διακίνηση καυσίμων όσο και τσιγάρων.

ειδήσεις τώραεκτέλεσηΕλληνική Αστυνομίασυλλήψειςμαφία