Ελλάδα|24.01.2024 11:03

«Μπλόκαραν» προσωρινά εργασίες της ΕΥΑΘ λόγω τείχους του 20ού αιώνα - Τι ζητά η εφορεία αρχαιοτήτων

Newsroom

Σε παύση μπήκαν εργασίες ύδρευσης της ΕΥΑΘ στην οδό Δραγούμη, στη Θεσσαλονίκη, όταν, οι εργαζόμενοι βρέθηκαν ενώπιον ενός τείχους κάτω από το οδόστρωμα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στην εκπομπή Ώρα Ελλάδος του OPEN ο Αντώνης Τσολναράς, στις 20 Ιανουαρίου, οι εργασίες αντικατάστασης ενός μεγάλου αγωγού ύδρευσης σταμάτησαν προσωρινά μετά την αποκάλυψη του τείχους. Άμεσα, ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενημερώθηκε και η εφορεία αρχαιοτήτων.

Θεμέλια κτίσματος του 1900

Όπως διαπιστώθηκε, το τείχος είναι θεμέλια κτίσματος 13 μέτρων από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το κτίσμα φαίνεται πως γκρεμίστηκε μετά την πυρκαγιά του 1917 στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 24ωρα κυκλοφορούν κάποιες φήμες ότι αυτό, ενδεχομένως, είναι το θαλάσσιο τείχος της Θεσσαλονίκης. Το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί από τα πλέον επίσημα χείλη της εφορείας αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης.

Το τείχος δε συγκαταλέγεται στην κατηγορία των αρχαιοτήτων, ωστόσο πρόκειται για ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της πόλης. Η πρόταση της εφορείας, αν και το τείχος είναι αποσπασματικά σωσμένο, είναι να αλλάξει κατεύθυνση ο σχεδιασμός της ΕΥΑΘ. Από την άλλη, η απάντηση της εταιρείας ύδρευσης είναι ότι, τεχνικά, η ανακατεύθυνση του αγωγού δεν είναι εφικτή διότι, όπου και αν επιχειρήσουν να κατευθύνουν τον αγωγό, υπάρχουν άλλες εργασίες που έχουν υλοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Από την ΕΥΑΘ ζητήθηκε η καθαίρεση του τείχους, που σημαίνει το γκρέμισμα του με τεχνικά μέσα, ώστε να ολοκληρωθούν οι εργασίες βάσει χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται στα τέλη Μαρτίου.

ειδήσεις τώραΕΥΑΘέργατείχοςΘεσσαλονίκη