Ελλάδα|31.03.2019 19:40

Ψήφο εμπιστοσύνης των ασθενών στο ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Ψήφο εμπιστοσύνης στο ΕΣΥ δίνουν οι ασθενείς θέλοντας και µη, αφού η κρίση επιβάλλει νοσηλείες στον δηµόσιο τοµέα και όχι στον ιδιωτικό που περιλαµβάνει και υψηλό κόστος. Από τη µία η κρίση και η έλλειψη χρηµάτων και από την άλλη τα περιστατικά που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δηµοσιότητας και αφορούν θανάτους ασθενών από ενδονοσοκοµειακές λοιµώξεις στον ιδιωτικό τοµέα φαίνεται ότι κάνουν τα δηµόσια νοσοκοµεία πιο ελκυστικά. Τα επίσηµα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασφαλισµένοι νοσηλεύονται στο ΕΣΥ παρά τα προβλήµατα που παρουσιάζει στις υποδοµές αλλά και την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 σε δηµόσια νοσηλευτικά ιδρύµατα εισήχθησαν για νοσηλεία 104.349 περισσότεροι ασθενείς σε σχέση µε το 2017, ενώ αν συγκρίνει κανείς την περσινή χρονιά µε το 2016, κατεγράφησαν 174.621 περισσότερες εισαγωγές. Βέβαια, όπως προκύπτει στην πράξη, ούτε η νοσηλεία στο ΕΣΥ δεν είναι πάντα δωρεάν, καθώς τα «φακελάκια» δίνουν και παίρνουν, ενώ και για την παράκαµψη της περιβόητης λίστας χειρουργείων που δηµιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια για να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας απαιτείται… γρηγορόσηµο για την άµεση εισαγωγή στο χειρουργικό τραπέζι. Πάντως και το 2018 πρωταθλητές στις νοσηλείες αναδεικνύονται τα νοσοκοµεία της Αθήνας, όπου καταφθάνουν άλλωστε ασθενείς από όλη την Ελλάδα προκειµένου να νοσηλευθούν.

Είναι ενδεικτικό ότι συνολικά όλο το έτος στα νοσηλευτικά ιδρύµατα της Αττικής (1η Υγειονοµική Περιφέρεια) εισήχθησαν 674.877 ασθενείς. Πίσω δεν πάνε όµως και τα δηµόσια νοσοκοµεία που ανήκουν στην 6η Υγειονοµική Περιφέρεια, η οποία περιλαµβάνει την Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά, την Ηπειρο και τη ∆υτική Ελλάδα. Οπως προκύπτει από τα επίσηµα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, η συγκεκριµένη Περιφέρεια είναι δεύτερη σε αριθµό νοσηλευθέντων, αφού µέσα σε έναν χρόνο σηµειώθηκαν 403.750 νοσηλείες ασθενών. Το 2017 οι εισαγωγές είχαν κινηθεί στο ίδιο επίπεδο, αφού άγγιξαν τις 400.903.

Στα επείγοντα

Και στα Τµήµατα Επειγόντων Περιστατικών, όµως, του ΕΣΥ καταλήγουν κάθε χρόνο χιλιάδες συµπολίτες µας που αντιµετωπίζουν εκτάκτως προβλήµατα υγείας. Οπως προκύπτει από τις επίσηµες καταγραφές, το 2018 συνολικά 4.929.440 ασθενείς πέρασαν την πύλη των Τµηµάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) για να εξεταστούν. Αντίστοιχα το 2017 συνολικά εξυπηρετήθηκαν 4.754.040 ασθενείς. Από την άλλη, παρά τις αναµονές στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκοµείων, οι ασθενείς φαίνεται ότι τα επισκέπτονται δεδοµένης και της καθυστέρησης που υπάρχει πλέον και στα Κέντρα Υγείας. Συνολικά σε όλη τη χώρα 7.662.608 ασθενείς εξετάστηκαν στα Τµήµατα Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσοκοµείων, όπου µπορούν να δουν γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

νοσοκομείαΕΣΥ