Ελλάδα|19.02.2024 06:35

SOS εκπέμπουν οι μελισσοκόμοι του Έβρου: Αβέβαιο το μέλλον του κλάδου μετά τις πυρκαγιές

Newsroom

Απογοήτευση, πόνο και ανασφάλεια για το μέλλον εκφράζουν οι μελισσοκόμοι του νομού Έβρου, έξι μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Οι ίδιοι παραμένουν σε δραματική κατάσταση και η επιβίωσή τους στον κλάδο φαίνεται πολύ δύσκολη.

Μειωμένη κατά 70% η περσινή παραγωγή λόγω κλιματικής κρίσης

Όπως λένε οι ίδιοι στο OPEN, από τις πυρκαγιές καταστράφηκαν τα μελίσσια και τα εργαλεία τους, οι εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα. «Μέσα σε λίγα λεπτά  έγιναν όλα στάχτη», σημειώνουν οι μελισσοκόμοι που βρίσκονται σε απόγνωση. Η περσινή παραγωγή μελιού, λόγω της κλιματικής αλλαγής ήταν μειωμένη κατά 70% ενώ, και η φετινή αναμένεται να είναι ακόμη πιο κάτω.

Το μέλλον της μελισσοκομίας στον Έβρο προβλέπεται δύσκολο όσο οι μελισσοκόμοι περιμένουν να πάρουν κάποια λεφτά και να δουν τι μπορούν με αυτά τα φτιάξουν, Όπως διαμηνύουν, το πιο σημαντικό είναι να κάνουν στέγη γιατί, ό,τι και να πάρουν δε θα μπορέσουν να το δουλέψουν διαφορετικά. Ζητούν να εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της μελισσοκομίας στις καμμένες εκτάσεις ώστε να συνεχίσουν να παράγουν αγνό, ελληνικό μέλι.

μέλισσεςμέλιΈβροςειδήσεις τώραπυρκαγιές