Ελλάδα|10.03.2024 15:26

Θεσσαλονίκη: Διώξεις σε βάρος των συλληφθέντων για την ομοφοβική επίθεση

Newsroom

Στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι συλληφθέντες για την ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, χθες το βράδυ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Πρόκειται για 9 από τους συνολικά 21 συλληφθέντες, καθώς οι υπόλοιποι 12 είναι ανήλικοι και αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφού τους παρέπεμψε προηγουμένως σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Οι κατηγορίες

Σε όλους τους συλληφθέντες ασκήθηκε ποινική δίωξη για εξύβριση κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ σε δύο εκ των ενηλίκων απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης κατά συρροή (πάλι με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).

Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας Θεσσαλονίκης της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει και άγνωστους δράστες οι οποίοι διώκονται για απειλή.

Οι 9 κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, παραμένουν υπό κράτηση και θα οδηγηθούν αύριο στα Δικαστήρια.

Τέλος, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εξετάζεται εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες εναντίον των γονιών των ανηλίκων.

«Μας χλευάζανε»

«Χτυπήσανε άτομα του προσωπικού (σσ. σε κατάστημα που έτρεξαν να ζητήσουν καταφύγιο), προσπάθησαν να μας φτάσουν αλλά δεν τα κατάφεραν», «Μας χλευάζανε», αναφέρει το ένα θύμα σε βίντεο στο TikTok ζητώντας από τον κόσμο που ήταν αυτόπτες μάρτυρες να βοηθήσουν στις έρευνες.

Βίντεο ντοκουμέντα

Σοκ προκαλούν και τα βίντεο ντοκουμέντα που έχουν έρθει στη δημοσιότητα που φαίνονται οι τραμπουκισμοί του πλήθους.

«Αν δεν τους φυγαδεύαμε θα ήταν στο νοσοκομείο - Μπορεί να είχαμε νεκρό»

«Τα δυο παιδιά ευτυχώς βρήκαν καταφύγιο μέσα σε ένα κατάστημα εστίασης. Παρόλα αυτά οι δράστες ήρθαν και χτυπούσαν τα τζάμια φωνάζοντας ‘’αφήστε τους έξω να τους κανονίσουμε εμείς’’. Αν δεν τους φυγάδευαμε τα παιδιά θα ήταν στο νοσοκομείο. Μπορεί να είχαμε και νεκρό. Η αγριότητα ήταν πρωτοφανής. Τρέχανε μέσα στο πλήθος και διψούσαν για βία» περιγράφει στο ThessToday αυτόπτης μάρτυρας στο περιστατικό.

21 συνολικά οι συλλήψεις

Σημειώνεται πως σε 21 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη για την τρανσφοβική επίθεση.

Αστυνομικοί προχώρησαν συνολικά σε 25 προσαγωγές ατόμων και μετά την εξέτασή τους συνελήφθησαν οι 21, ανάμεσα σε αυτούς 11 ανήλικοι και 10 ενήλικες, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκηεπίθεσηειδήσεις τώρασυλλήψειςτρανσέξουαλΛΟΑΤΚΙ