Ελλάδα|20.03.2024 21:36

Ελικόπτερα Romeo: Τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους – Γιατί θεωρούνται τα καλύτερα στον κόσμο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Η Ελλάδα παρέλαβε τα ελικόπτερα Romeo (EUROKINISS) gallery
Η Ελλάδα παρέλαβε τα ελικόπτερα Romeo (EUROKINISS) gallery
Η Ελλάδα παρέλαβε τα ελικόπτερα Romeo (EUROKINISS) gallery
Η Ελλάδα παρέλαβε τα ελικόπτερα Romeo (EUROKINISS) gallery
Η Ελλάδα παρέλαβε τα ελικόπτερα Romeo (EUROKINISS) gallery

Με την απόκτηση των ελικοπτέρων Romeo, των πιο σύγχρονων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων παγκοσμίως ενισχύθηκε σήμερα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Να σημειωθεί πως το 2025 το πολεμικό ναυτικό παραλαμβάνει ακόμη 4 ελικόπτερα τέτοιου τύπου και παράλληλα την φρεγάτα Belh@rra, που φέρει το όνομα «Κίμων» ενισχύοντας την γραμμή άμυνας και αποτροπής.

Ήδη από αύριο (21/3) τα πληρώματα των νέων ελικοπτέρων ξεκινούν εντατική εκπαίδευσης στην οποία περιλαμβάνονται και βολές με όλα τα διαθέσιμα όπλα που φέρουν τα νεοαποκτηθέντα MH-60 Romeo.

Γιατί τα ελικόπτερα Romeo θεωρούνται τα κορυφαία στον κόσμο

Οι δυνατότητες των ελικοπτέρων MH-60 Romeo «τρομάζουν» και αναμφίβολα πρόκειται για υπερ-όπλο που θα ενισχύσει σημαντικά τις γραμμές άμυνας της Ελλάδας.

Τι νέο όμως φέρνει το MH-60 Romeo; Συγκεκριμένα έχουν:

  • Ραντάρ με εμβέλεια άνω των 300 χιλιομέτρων
  • Σύστημα υποκλοπών των εχθρικών ραντάρ
  • LINK 16: Εκτελεί δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις δηλαδή ανταλλάσσει σε πραγματικό χρόνο την τακτική εικόνα με άλλα πλοία ή αεροσκάφη που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο με αυτό
  • Ηχοσημαντήρες και βυθιζόμενο Sonar
  • Εντοπίζουν υποβρυχίου άνω των 20 χλμ.
  • Η πτήση και επιχείρηση μπορεί να έχει διάρκεια άνω των 4 ωρών

Μητσοτάκης: Όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς

Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το παρών στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση Κοτρωνίου, από όπου ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία. 

«Τα ελικόπτερα αυτά ενισχύουν την αξία τους σε μία εποχή, σε καιρούς που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας. Και παρά την ηρεμία που ευτυχώς επικρατεί τώρα στο Αιγαίο δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Επιβάλλονται συνεχώς οι προσεγγίσεις όμως σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Και όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς, μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία», τόνισε. 

«Η Ελλάδα ακόμα πιο δυνατή»

«Παραλαμβάνουμε σήμερα, στην τελετή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βάση του Πολεμικού Ναυτικού στον Μαραθώνα, τα νέα ελικόπτερα MH-60 ROMEO. Η Ελλάδα ακόμη πιο δυνατή!», ανέφερε νωρίτερα και στο Twitter ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι η έβδομη χώρα που παραλαμβάνει το ναυτικό ελικόπτερο του U.S. Navy ΜΗ-60R. Στην Ευρώπη, η Δανία επιχειρεί με 9 ΜΗ-60R. Το 2023, η Ισπανία και η Νορβηγία παρήγγειλαν συνολικά 14 ελικόπτερα MH-60R.

Η Ελλάδα παρήγγειλε τα ελικόπτερα MH-60R σε δύο φάσεις. Τα τέσσερα παραγγέλθηκαν τον Ιούλιο του 2020 και τρία ακόμη τον Απρίλιο το 2021 μέσω διακρατικής συμφωνίας Foreign Military Sales (FMS) με την αμερικανική κυβέρνηση.

Τα ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού προστίθενται στα 11 υπάρχοντα S-70B/B6 Seahawk στη βάση ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι.

Τι γνωρίζουμε για τα ελικόπτερα Seahawk

Όπως είχε γράψει και νωρίτερα το ethnos.gr, το Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk (ή Sea Hawk) είναι ένα ελικόπτερο πολλαπλών αποστολών του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής που βασίζεται στο UH-60 Black Hawk του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και είναι μέλος της οικογένειας Sikorsky S-70. Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις είναι τα αναδιπλούμενα πτερύγια του κύριου στροφείου και η αρθρωτή ουρά για τη μείωση του αποτυπώματός του σε πλοία.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το αεροσκάφος H-60 με τις ονομασίες μοντέλων SH-60B, SH-60F, HH-60H, MH-60R και MH-60S. Το Seahawk μπορεί να αναπτυχθεί επί οποιασδήποτε αερομεταφερόμενης φρεγάτας, αντιτορπιλικού, καταδρομικού, ταχύπλοου πλοίου υποστήριξης μάχης, εκδρομικής αποβάθρας μεταφοράς, αμφίβιου πλοίου επίθεσης, παράκτιου πλοίου μάχης ή αεροπλανοφόρου και μπορεί να χειριστεί τον ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW), αντι-επιφανειακό πόλεμο (ASUW), εισαγωγή ναυτικού ειδικού πολέμου (NSW), έρευνα και διάσωση (SAR), έρευνα και διάσωση μάχης (CSAR), κάθετο ανεφοδιασμό (VERTREP) και ιατρική εκκένωση (MEDEVAC).

ελικόπτεροειδήσειςΕθνική Αμυναειδήσεις τώρα