Ελλάδα|04.04.2024 16:20

Empty the Cages: «Απόφαση να εκκενωθεί άμεσα το καταφύγιο του δήμου Αθηναίων» - Η διάψευση μετά το email

Newsroom

Η διαρροή ενός email που κάνει λόγο για εκκένωση του καταφυγίου ζώων του Δήμου Αθηναίων έχει προκαλέσει ανησυχία αλλά και πολλές αντιδράσεις φιλοζωικών οργανώσεων.

Το καταφύγιο ζώων «Σωκράτης» φιλοξενεί πάνω από 100 σκυλιά, αρκετά από αυτά σε μεγάλη ηλικία, ταλαιπωρημένα ή τραυματισμένα και χωρίς κάποια πρόβλεψη για το πού θα πάνε, η δημοτική Αρχή ενημέρωσε για την εκκένωσή του.

«Δεν θα αφήσουμε τα ζώα να πεθάνουν μαρτυρικά στους δρόμους»

Συγκεκριμένα, η ομάδα Empty the Cages γράφει σε σχετική ανάρτηση στα social media:

«Απόφαση να εκκενωθεί άμεσα το καταφύγιο του δήμου Αθηναίων διέταξε ο κ. Αποστολόπουλος, αντιδήμαρχος περιβάλλοντος, πρασίνου και αστικής πανίδας.

Πρόκειται για μια ανήθικη, παράλογη απόφαση, χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης για άμεση απομάκρυνση των άνω των 100 σκύλων που στεγάζονται στο χώρο. Χωρίς καμία αναφορά ή πρόβλεψη για το πού θα πάνε τα ζώα αυτά. Χωρίς να αναλογιστεί κανείς την τύχη και το μέλλον τους, το οποίο προδιαγράφεται ανύπαρκτο από τη στιγμή που θα πατήσουν το πόδι τους στους δρόμους ως παραπεταμένα αδέσποτα, που βιώνουν την εγκατάλειψη ξανά και ξανά. Που ζούσαν σε κακοποιητικά περιβάλλοντα, σώθηκαν με αφαίρεση μέσω εισαγγελικής παρέμβασης και τώρα θα κληθούν να ανταπεξέλθουν και στον δρόμο. Δεν τους αξίζει τίποτε από αυτά.

Αυτή την απόφαση μάθαμε πρόσφατα και αφορά τα ζώα και τον χώρο για τον οποίο παλεύουμε έμπρακτα για χρόνια. Απόφαση για έναν χώρο στον οποίο έχουμε αφιερώσει αμέτρητο χρόνο και προσπάθεια και έχουμε φτάσει στα όριά μας συναισθηματικά και σωματικά, μόνο για τα ζώα αυτά. Ένας χώρος με τα στραβά και τις ελλείψεις του, εμείς όμως εκεί. Μαζί με όλους εσάς που έχετε επισκεφτεί τον χώρο και έχετε δώσει χαρά σε αυτά τα αδέσποτα.

Να φτιάχνουμε μαζί με το καθετί, για να ζουν εκείνα με την αξιοπρέπεια και αγάπη που τους αξίζει, μέχρι να υιοθετηθούν.

Δεν υπάρχει τίποτε λογικό, ηθικό, συμβατό με τη ζωή των ζώων σε αυτή την απόφαση.

Δηλώνουμε ρητά πως στεκόμαστε ενάντια σε αυτή την παράλογη, ψυχρή και ανήθικη απόφαση, σε κάθε “απομάκρυνση” ή “επανατοποθέτηση” των ζώων αυτών, με κάθε μας δύναμη και με όλη μας την ψυχή.

Δεν θα αφήσουμε τα ζώα που τόσο πονάμε και παλεύουμε για αυτά να πεθάνουν μαρτυρικά στους δρόμους, να χτυπηθούν από αυτοκίνητα, να δηλητηριαστούν, να κλειστούν σαν αποσκευές 30-30 μαζί σε ένα δωμάτιο “φιλοξενίας”, να ξεχαστούν μέχρι τα γεράματα σε κανένα ΔΙΚΕΠΑΖ και κανένα χωράφι εκτός Αττικής.

Χρειαζόμαστε τη στήριξή σας περισσότερο από ποτέ. Χρειάζεται να εναντιωθούμε όλοι απέναντι σε αυτό που θέλουν να συμβεί. Ζητούμε την απαραίτητη μέριμνα για τα ζώα αυτά. Δεν θα αφήσουμε αυτή την απόφαση να περάσει. Δεν θα μαζεύουμε νεκρά τα ζώα μας από τους δρόμους. Δεν θα τα ψάχνουμε σε οικόπεδα σε όλο το λεκανοπέδιο. Αρνούμαστε!»

«Δεν υπάρχει απόφαση περί κλεισίματος του καταφυγίου»

Το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Αθηναίων, το Τμήμα Αστικής Πανίδας σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε, διέψευσε τα περί κλεισίματος του καταφυγίου.

«Ως Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για την Αστική Πανίδα δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση της δημοτικής αρχής για κλείσιμο του Καταφυγίου αδέσποτων ζώων "Σωκράτης". Αντιθέτως, έχουμε προβεί σε μεγάλες παρεμβάσεις για την αναμόρφωση του Καταφυγίου και την καλύτερη διαβίωση όλων των ζώων που βρίσκονται σε αυτό. Η προστασία τους είναι πρωταρχικό μας μέλημα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βαγγέλη Γιαννόπουλου, συμβούλου για την αστική πανίδα.

ζώαΒοτανικόςκαταφύγιοειδήσεις τώραειδήσειςσκυλιά