Ελλάδα|15.04.2024 20:51

Συνεχίζεται ο πόλεμος ΤΕΕ – Δήμων, παρά την ακύρωση της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών

Μαρία Λιλιοπούλου

Μία ακόμα ...μάχη στον «πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και δήμων για τα ύψη των κτιρίων με αιχμή τις προβλέψεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για τα μπόνους όγκου και ορόφων διεξάγεται αυτές τις ώρες.

Λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να προχωρήσει σε ακύρωση της απόφασης του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης με την οποία δίνεται εντολή προς την Υπηρεσία Δόμησης να απορρίπτεται κάθε αίτηση έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνει χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ, ικανοποιώντας το αίτημα του εξωδίκου ΤΕΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Στασινός, ο οποίος ετοιμάζεται παράλληλα να ριχτεί εκ νέου στη μάχη διεκδίκησης της προεδρίας στις εκλογές του επόμενου μήνα, επανέρχεται στο θέμα με ανοιχτή επιστολή προκειμένου αυτή τη φορά να αποδομήσει φράση φράση την τοποθέτηση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Λάζαρου Κυρίζογλου.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών έχει φτάσει στα άκρα παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, παρέπεμψε σε σχετική ενημέρωση «όταν θα έχουμε κάτι περισσότερο», έχοντας σπεύσει αρχικά να πει πως: «Δε θα έλεγα ότι υπάρχει πόλεμος, αλλά διαφορετικά ζητήματα με διαφορετικές θεωρήσεις» και καλώντας «να μη δραματοποιούμε περισσότερο τα πράγματα».

Η κατάσταση ωστόσο φαίνεται πως εξακολουθεί να δραματοποιείται μέσω των ίδιων των πρωταγωνιστών της. Στην ανοιχτή του επιστολή ο κ. Στασινός επανέρχεται στα περί ρουσφετιών επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην εποχή του ρουσφετιού και των γνωριμιών για να κάνεις τη δουλειά σου, ενώ καταγγέλλει τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι δυσφημεί έναν ολόκληρο κλάδο και πάνω από 145.000 μηχανικούς.

Διατυπώνει μάλιστα την ερώτηση γιατί εάν οι αναστολές έκδοσης οικοδομικών αδειών με τα κίνητρα του ΝΟΚ είναι νόμιμες, δεν έχει κινηθεί αντίστοιχα και ο κ. Κυρίζογλου στο δικό του δήμο.

Καταγγέλλει ευθέως τους «παρανομούντες δημάρχους» ότι «λειτούργησαν ως υπηρέτες των συμφερόντων μόνο κάποιων από τους ήδη δημότες τους, αντί του κοινού καλού και του δημοσίου συμφέροντος», ενώ κάνει λόγο για «πρωτοφανή θεσμική εκτροπή με τις «διαταγές» δημάρχων» τους οποίους «υποχρεωθήκαμε να τους εκθέσουμε δημοσίως».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ μάλιστα προειδοποιεί ότι «μετά την ακύρωση των «Διαταγών Δημάρχου» από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, οφείλει κάθε άλλος δήμαρχος να ακυρώσει αντίστοιχες αποφάσεις ή να απέχει από τέτοιες κινήσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να στοιχειοθετείται δόλος και παράβαση καθήκοντος».

Τις κατηγορίες για εξυπηρετήσεις συμφερόντων του επιστρέφει ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης (3Β), Γρηγόρης Κωνσταντέλλος καταγγέλλοντάς τον ως «μπροστινό» κατασκευαστικών συμφερόντων και μιλώντας για κινήσεις που κρύβουν μικροπολιτικά συμφέροντα ενόψει και των εκλογών του ΤΕΕ.

Τι επισημαίνει στην ανοιχτή επιστολή ο πρόεδρος του ΤΕΕ

Από την πλευρά του ο κ. Στασινός απαντώντας σε μία προς μία τις αιτιάσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι:

  • Κανείς δεν κάλεσε την ΚΕΔΕ σε διαπραγμάτευση, αλλά το ΤΕΕ ζήτησε εφαρμογή του νόμου.
  • Οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για την έκδοση διοικητικών πράξεων που απαγορεύουν την έκδοση αδειών δόμησης. «Να μην επιστρέψουμε ποτέ στην εποχή του ρουσφετιού και των γνωριμιών για να κάνουν οι πολίτες τη δουλειά τους στις πολεοδομίες, όπου δηλαδή θα μας οδηγούσε η πρακτική να αποφασίζει ο δήμαρχος ποιες οικοδομικές άδειες του αρέσει να εκδίδονται ή όχι».
  • Συκοφαντεί και δυσφημεί έναν ολόκληρο κλάδο και πάνω από 145.000 μηχανικούς.
  • Ουδείς αμφισβήτησε ότι το ΣτΕ και η Δικαιοσύνη έχουν λόγο και μάλιστα κυρίαρχο σε ζητήματα διοικητικού και συνταγματικού δικαίου ή φύσης, που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος. «Εμείς ζητήσαμε, ειδικά για τα κίνητρα του ΝΟΚ, εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος κατά γράμμα: «τεχνικές επιλογές και σταθμίσεις γίνονται κατά τους κανόνες της επιστήμης».
  • Ο κ. Στασινός υπογραμμίζει πως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ «ψεύδεται όταν λέει ότι ο ΝΟΚ προωθεί «πράσινους ουρανοξύστες» και μάλιστα ειδικά σε οικόπεδα με μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες», καθώς δεν έχει χτιστεί στη χώρα μας, μετά τον ΓΟΚ του 1985, κανένας ουρανοξύστης μέχρι σήμερα. «Τώρα ανεγείρεται πολύ υψηλό κτίριο που μπορεί να χαρακτηριστεί «ουρανοξύστης» (sic, καθώς ο όρος δεν υπάρχει στη νομοθεσία…) μόνο στον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού. Ας μας δείξει με φωτογραφικά ντοκουμέντα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τον προκαλούμε, τους ουρανοξύστες που επικαλείται ότι έχουν χτιστεί ή χτίζονται για να κρίνουν και οι πολίτες αν υπάρχουν ή χτίζονται άλλοι ουρανοξύστες στην Ελλάδα και πόσοι είναι αυτοί, διότι σε λίγο θα πιστέψουμε ότι «ζούμε στο Ντουμπάι ή στο Μανχάταν και δεν το ξέραμε».
  • Το ΤΕΕ δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση με κανέναν συλλογικό ή θεσμικό φορέα, αλλά «δεν αναφέρει πουθενά το Σύνταγμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος γίνεται κατά πως βολεύει τον Δήμαρχο οποιασδήποτε περιοχής, αντιθέτως επιβάλλει να ακολουθούνται από όλους οι νόμοι και οι κανόνες της επιστήμης».

Κωνσταντέλλος: Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης – Μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενόψει εκλογών στο ΤΕΕ

«Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, εγκαταλείποντας πλήρως το θεσμικό του ρόλο ως επιστημονικός εκπρόσωπος του κλάδου του, λειτουργεί ως γνήσιος εκφραστής μερίδας των κατασκευαστών, που στο βωμό του υπερκέρδους καταστρέφουν τις πόλεις και το πολεοδομικό κεκτημένο πολλών δεκαετιών», επισημαίνει στην απάντησή του ο δήμαρχος 3Β, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος ξεκαθαρίζοντας πως «ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα αυτονόητα, δηλαδή τη διάσωση των πόλεων και η άσκηση των αρμοδιοτήτων της, όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι την τελική θετική έκβασή του».

Προσθέτει πως η στάση του σήμερα ένα χρόνο μετά την τροπολογία εξαίρεσης των περιοχών του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης από τα μπόνους πρόσθετου ύψους, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά δεδομένου ότι τότε δεν έδειξε την ίδια σπουδή να υπερασπιστεί τα κίνητρα του ΝΟΚ.

Ο κ. Κωνσταντέλλος επισημαίνει επίσης ότι ο πρόεδρος του ΤΕΕ λειτουργεί ως «μπροστινός» του συνδικάτου των κατασκευαστών, αλλά και ορισμένων στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:

  • Αντί να ενημερώσει τα μέλη του μηχανικούς για την ήδη κριθείσα με δύο αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (293/2024 και 310/2024) αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων του Ν.Ο.Κ., (κρίση η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου) και συναφώς να τους προστατεύσει από μη νόμιμες και ακυρώσιμες ενέργειες, υπερασπίζεται με περίσσιο θράσος θέσεις, που ούτε η ίδια η συντεχνία των κατασκευαστών τολμά να εκφράσει, αν και θίγεται από τη διακοπή της τσιμεντοποίησης του Δήμου μας και της χώρας γενικότερα.
  • Παραβλέπει, ή αγνοεί τις αρμοδιότητες των Δήμων και του Δημάρχου, όπως αυτές απορρέουν από τα άρθρα 24 και 102 του Συντάγματος και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.
  • Παραλείπει να συμπεριλάβει στον κατάλογο των αποδεκτών του εξωδίκου του, το σύνολο των Δημαρχων της χώρας, αφού το συλλογικό μας όργανο, η ΚΕΔΕ έλαβε πρόσφατα τη δεύτερη ομόφωνη απόφαση υπέρ των θέσεων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και της λογικής.
  • Προκειμένου να υπηρετήσει αλλότρια οικονομικά συμφέροντα θίγει θεσμούς και πρόσωπα κάνοντας λόγο για δήθεν «αυθαίρετους δημάρχους» και «λάδι». Περί «λαδώματος» λοιπόν και αυθαιρεσιών, του απαντώ: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»
  • Ενόψει των εκλογών του ΤΕΕ που διεξάγονται σε περίπου 1 μήνα, προθυμοποιείται να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες για να κινητοποιήσει τα μέλη του, αποβλέποντας προφανώς σε άγρα ψήφων.
  • Εκτελεί χρέη εντολοδόχου - «μπροστινού» του συνδικάτου των κατασκευαστών και των συμφερόντων τους όπως αυτά εκφράζονται και από λίγα στελέχη του υπουργειου Περιβάλλοντος.
ειδήσεις τώραΔήμοιοικοδομικές άδειεςειδήσειςΚΕΔΕΤΕΕ