Ελλάδα|22.04.2019 18:26

Η εβδομάδα των «Παθών» στο Μάτι - Νηστεία και αρνάκι στα συσσίτια του στρατού (vid)

Κώστας Στάμου

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και οι πυρόπληκτοι στο Μάτι στήθηκαν στις ουρές μπροστά από τις σκηνές του στρατού προκειμένου να προμηθευτούν ένα πιάτο ταραμά, λίγο φασολάδα και νερό καθώς εννέα μήνες μετά τις φονικές πυρκαγιές δεν έχουν καταφέρει να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.

Όσοι επέζησαν από τον πύρινο εφιάλτη του Ιουλίου, που άφησε πίσω του περισσότερους από 100 νεκρούς και μια ισοπεδωμένη πόλη, ανεβαίνουν το δικό τους «Γολγοθά» και περιμένουν την Ανάστασή τους αφού το Πάσχα θα το γιορτάσουν με λίγο αρνάκι στα συσσίτια.

Η φετινή Λαμπρή για τους Ματιώτες δεν θα έχει γλέντι και βεγγαλικά. Αυτοί που έμειναν πίσω δουλεύουν νυχθημερόν στα εργοτάξια που έχουν στηθεί στα σπίτια της Νέας Μάκρης και θα κάνουν διάλειμμα μόνο για να πάνε στην εκκλησία και να προσευχηθούν για τους νεκρούς τους.

Όπως καταγγέλλουν στο ethnos.gr, η πολιτεία τους άφησε μόνο με το πρώτο βοήθημα, το οποίο δεν ξεπερνά τα 7.000 ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για να φτιάξουν τις αυλές τους. «Εννέα μήνες μετά και δεν έχουμε γυρίσει στα σπίτια μας. Ελπίζουμε το κράτος να μας βοηθήσει να τα ξανά φτιάξουμε. Προς το παρόν έχουμε πάρει 6.200. Φτάνουν αυτά για να φτιάξεις σπίτι;», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ηρακλής, ο οποίος κάθε μεσημέρι φορτώνει το αυτοκίνητό του με προμήθειες από το συσσίτιο του στρατού για να φάει η οικογένειά του.

«Είμαστε ακόμα στο συσσίτιο για να μπορέσουμε, τουλάχιστον, να επιβιώσουμε. Πάσχα εδώ θα κάνουμε», τονίζει και σημειώνει ότι αρκετές οικογένειες από τη γειτονιά του δεν επέστρεψαν ποτέ στο Μάτι μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

«Εννέα μήνες τώρα έρχεται κόσμος εδώ και περιμένει στην ουρά για ένα πιάτο φαγητό. Και το πρωί και το μεσημέρι και το βράδυ. Ευχαριστώ τον στρατό για όσα έχει κάνει για εμάς. Είναι οι μόνοι που μας συμπαραστέκονται ακόμα", δηλώνει η κυρία Χριστίνα, πυρόπληκτη και εθελοντής, ενώ μας εξηγεί ότι το φετινό Πάσχα δεν θα φέρει την Ανάσταση σε όσους «σταυρώθηκαν» στις φλόγες που κατέκαψαν το Μάτι τον περασμένο Ιούλιο.

Μάτισυσσίτιαπυρόπληκτοι